BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nepřehlédnutelné jařiny pro zásev 2024

29. 02. 2024 Ing. Luděk Novotný; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 692x

Šlechtitelsko-osivářská společnost SAATEN-UNION dlouhodobě nabízí pečlivě vybrané odrůdy, které dosahují špičkových výsledků nejen na pozemcích ÚKZÚZ, ale zejména na polích českých farmářů. Podívejme se například na oves pluchatý Lion, který je sice v portfoliu společnosti teprve krátce, ale stal se ihned špičkou mezi potravinářskými ovsy, a na novinku mezi jarními pšenicemi, poloranou odrůdu Akvitan.

Proseeds

Odrůdy Lion je mimořádně výnosný oves pluchatý, pocházející z úspěšné řady šlechtění Poseidon a Ozon. Tato registrovaná odrůda exceluje ve výnose již delší dobu v zahraničí a nyní také v ČR. Předností je vysoká odolnost proti poléhání, výborný zdravotní stav a pěstitelská nenáročnost. Pro potravinářský průmysl představuje Lion mimořádný přínos díky velmi vysokému výnosu ovesné rýže. Dosahuje vynikajících výnosů zrna i obilek ve všech půdně-klimatických podmínkách. Využití nalézá i jako komponent do jarních luskovino-obilních směsí (LOS), a to díky vyššímu vzrůstu, velmi dobré odolnosti proti poléhání a vysoké produkci senážní hmoty.

Poloraná velmi výnosná pšenice jarní Akvitan dosahuje perfektních výnosů v neošetřené (1. místo v registr. řízení) i ošetřené (2. místo v registr. řízení) variantě pěstování. Bez ohledu na půdně-klimatické podmínky Akvitan disponuje vysokou HTZ. Dle ÚKZÚZ doslova: „Zrno velmi velké“. Zdravotní stav je vyvážený, dobrý. Zejména se pyšní vysokou odolností proti rzi plevové a pšeničné, stejně tak odolává padlí v klase a komplexu listových skvrnitostí. Odrůda je středně odolná proti poléhání. Mimořádnost odrůdy Akvitan je možno spatřovat též ve výborné pekařské kvalitě. Zejména je to vysoká objemová hmotnost, velmi vysoká vaznost mouky a vysoký Zelenyho test.

Překvapilo mě, že se Lion takhle povedl

AGROFARMA Litice s.r.o., okr. Plzeň - jih

Výměra: 990 ha

Nadmořská výška: 350–400 m n. m.

Průměrné srážky: 480 mm

Půdy: písčitohlinité až hlinitopísčité

Struktura RV: 35 % pšenice ozimá, 30 % řepka, 20 % ječmen ozimý, 7 % hrách, 5 % sója, 3 % oves

„Agrofarma Litice hospodaří v oblasti jižního Plzeňska a zabýváme se pouze rostlinnou výrobou. V předchozích letech i letos na jaře Plzeňsko trpělo nedostatkem vláhy a ani místní písčité půdy vodu nezadrží. Oves Lion jsme v loňském roce pěstovali celkem na 30 ha, z toho na 10 ha jako množitelskou plochu pro Oseva Pro a 20 ha po zaorávce řepky.

Na množitelských pozemcích byla předplodinou kukuřice na zrno, po které následovala střední orba a předseťová příprava kompaktorem. Před setím a v průběhu vegetace jsme hnojili celkovou dávkou 100 kg N/ha a  přihnojili listovým hnojivem.

Přestože hospodaříme na půdách lehčích, často trpících přísušky, Lion se povedl a výnosem 5,8 t/ha množitelské plochy mě překvapil. Na pozemcích po jarní zaorávce řepky byl setý v pozdním termínu 28. 4. a  při nižších dávkách dusíku. I v tomto případě jsem byl s výnosem 4,2 t/ha spokojený.

Do této doby pro nás byl oves pouze nárazovou plodinou, ale z důvodu příznivých výkupních cen komodity, dobrého zdravotního stavu a výnosové stability v sušších lokalitách o Lionu uvažujeme opět pro jarní zásevy příštího roku.“, říká Ing. Václav Petrželka, agronom podniku.

Sklizeň: 20. 7. 2023

Průměrný výnos: 5,7 t/ha

Lion se povedl a dal při množení 5,8 t/ha

Lion se povedl a dal při množení 5,8 t/ha

Na kopci proti jihu Akvitan ukázal, co umí

Podnik: ZD Křečhoř a.s., okr. Kolín

Výměra: 2 450 ha

Nadmořská výška: 270 m n. m.

Průměrné srážky: 290 mm (I.–VII. 2023)

Půdy: střední–těžší

Struktura RV: 45 % pšenice, 24 % řepka, 13 % cukrovka, 4 % kukuřice, 3 % sója, 11 % ostatní

„Jarní pšenice je pro nás v osevním postupu víceméně doplňkem. Volnou plochu pro jařinu jsme tedy volili s ohledem na zájem o množení pro ZZN Polabí. Akvitan jsme pěstovali po cukrovce na poli v části v síle a v části v dolíku.

Seli jsme sice včas, ale počasí u nás pro jařiny nebylo z pohledu srážek vůbec příznivé. Od poloviny května až do 4. 6. bez vody a jen vysoké teploty. Přesto Akvitan ukázal, co umí. Porost byl zdravý a bez akutní potřeby něco řešit. Vlivem sucha nějaké odnože odešly a situaci zhoršovaly také hraboši. Akvitan se díky vysoké HTZ na kopci proti jihu se suchem popral dobře. Výnos 6,16 t/ha nás příjemně překvapil“, řekli Jan Sixta a Ing. Jan Michl, agronomové ZD Křečhoř a.s.

Sklizeň: 24. 7. 2023

Výnos: 6,16 t/ha ze 30 ha

Jan Sixta a Ing. Jan Michl, agronomové ZD Křečhoř a.s.
Jan Sixta a Ing. Jan Michl, agronomové ZD Křečhoř a.s.

Související články

Moření osiva máku

27. 04. 2024 Ing. Matěj Satranský, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 72x

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 494x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 250x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 231x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3901x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail