BASF
BASF
BASF

AGRA

Novinka zvládla první rok na desítku

17. 09. 2023 Ing. Marcela Shejbalová, Ing. Petr Shejbal; VP AGRO, spol s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 692x

Nová krmná ozimá pšenice RGT Revolver patří mezi naše TOP odrůdy, které máme pro letošní rok nachystané pro český trh. Jedná o velmi slibný materiál, který předchází pověst velmi výnosné C odrůdy.

Limagrain

Rostliny RGT Revolver na podzim nijak nepřerůstají a na jaře se probouzejí relativně pomalu, což je spojeno s velmi dobrou mrazuvzdorností. Porost je nižší až středně vysoký, počet odnoží se pohybuje na středně vysoké úrovni a konečný počet klasů bývá cca 650 ks/m2. Má velmi dobrou odolnost poléhání.

Tvar klasu připomíná RGT Reform, ale počet zrn je u RGT Revolvera podstatně vyšší. Tím je pojištěný velmi vysoký výnos zrna. RGT Revolver má německou registraci a výnosově byl hodnocen v obou stupních intenzity nejvyššími možnými známkami (9/9). Podobnost obou odrůd není náhodná, protože RGT Reform je jedním z rodičů. Kromě genetických předpokladů pro vynikající výnos, je důležité také hodnocení zdravotního stavu, kdy je jako výborná označená odolnost k padlí, rzím, braničnatkám i fuzáriím.

V případě mokrých žní pěstitelé určitě ocení vysokou stabilitu pádového čísla, která je u odrůdy RGT Revolver označena jako „+”. Obsah NL je nízký, hodnocený číslem (2), obsah škrobu vysoký, sediment vysoký (8).

Jako první si odrůdu mohlo v rámci množení vyzkoušet Zemědělské družstvo v Dobrušce. Ačkoliv podle hodnocení německého registračního úřadu patří RGT Revolver mezi polopozdní až pozdní typy pšenic, už 28. července přišla z východních Čech informace, že RGT Revolver je sklizen. Z 51,5 ha bylo sklizeno 540 t - to znamená v průměru 10,5 t/ha. Samozřejmě je nutné při hodnocení termínu sklizně přihlédnout k loňským vláhově a teplotně atypickým podmínkám, ale kdo ví, kam se posunou standardy pro hodnocení počasí.

Agronom ing. Pavel Felcman byl s odrůdou opravdu spokojený: „RGT Revolver - to je prostě paráda. Co víc k výnosu 10,5 t/ha z 51 ha dodat.“

Porost byl v Dobrušce založen 11. října 2021. V polovině dubna byl aplikován regulátor růstu (Retacel Extra 1,2 l/ha). Na začátku května se ošetřovalo morforegulačním mixem Fabulis + Terplex (0,6 + 0,35 l/ha), který umožňuje ošetření i v pozdějších vývojových fázích a neohrožuje vývoj klasu. Z fungicidů se nejprve ošetřovalo 16. května Elatem Era (1,0 l/ha) a 9. června bylo použito Prosaro 250 EC (0,75 l/ha) a současně byl porost ošetřen insekticidem (Rapid 0,08 l/ha) proti kohoutkům. Celková dávka 170 kg N/ha byla nastavená na předpokládaný velmi vysoký výnos. V březnu byl 2× aplikován ledek, v dubnu 150 l a v květnu 120 l DAM/ha.

Že se v novince z naší nabídky krmných pšenic, v odrůdě RGT Revolver, skrývá vysoký výnosový potenciál, bylo patrné už z německých registračních zkoušek. Také v následném testování v tzv. Spolkovém odrůdovém pokusu, kde jsou porovnávány nejnovější registrované odrůdy a nejnadějnější kandidáti na registraci, potvrdil svůj výkon.

Pokud bychom shrnuli naše poznatky o odrůdě RGT Revolver, pak se domníváme, že opravdu stojí za vaši pozornost. Málokterá takto výnosná pšenice se totiž může pochlubit vysokým a hlavně stabilním pádovým číslem, velmi dobrým zdravotním stavem klasu a vysokou mrazuvzdorností. Tato kombinace bývá u řady „západních“ krmných odrůd problém, ale RGT Revolver nemá žádnou významnou slabinu a je určený pro pěstování ve všech lokalitách s minimalizací rizik.

Související články

Moření osiva máku

27. 04. 2024 Ing. Matěj Satranský, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 134x

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 841x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 272x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 236x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 4221x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail