BASF
BASF
BASF

AGRA

Slunečník se Syngentou

25. 11. 2023 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 476x

Na začátku září uspořádala společnost Syngenta svůj tradiční polní den Slunečník ve Žlunicích. Na kvalitně upravených plochách byla představena široká řada osvědčených hybridů kukuřice a slunečnice včetně novinek, které se pro první osev teprve připravují.

Limagrain

Nejdříve byly Ing. Vojtěchem Kocurkem, Ph.D., plodinovým specialistou pro kukuřice, představeny silážní hybridy. Hybridy s genetikou Artesian se vyznačují suchovzdorností, která je obzvláště v posledních letech v kukuřičné oblasti téměř nezbytná. Hybridy s označení Powercell mají vysokou stravitelnost vlákniny a s novou generací také zvýšený obsah škrobu. Díky tomu jsou vhodné pro výrobu bioplynu i mléka. Následně představil RNDr. Ondřej Skala slunečnice a polní prezentaci zakončil Ing. Jan Müller shrnutím podzimní ochrany ozimých plodin a osiva.

Silážní kukuřice

Do chladnějších oblastí, případně pro pěstování kukuřice jako druhé plodiny ve vegetačním roce, například po ozimých silážních ječmenech, které společnost Syngenta také nabízí, je vhodný raný hybrid SY Liberty (FAO 220). Pro pěstitele vyžadující maximálně energetickou siláž s vysokým obsahem škrobu je určena loňská novinka SY Bradford (FAO 280). Ve dvouletých zkouškách ÚKZÚZ dosáhl obsahu škrobu na úrovni 37–39 % a vysokého výnosu. Do suchých oblastí je vhodný SY Nomad (FAO 240), který se vyznačuje vysokým výnosem energie z hektaru. Opominout nelze ani nejprodávanější SY Amforu (FAO 260), která své vlastnosti prokázala i v rámci registrace pro ČR. Obsah škrobu v rámci zkoušek dosáhl 35 %.

Plastický vůči výkyvům počasí je hybrid SY Invictus (FAO 230). Suchovzdorností se díky genetice Artesian vyznačuje hybrid SY Glorius (FAO 260), čímž je výjimečný mezi silážními kukuřicemi. V registracích se umístil na 1. místě ve výnosech hmoty, a právě v suchovzdornosti.

Připravovanou novinkou, která by měla mít registraci dokončenu počátkem příštího roku je SA 207, která by měla vstoupit na trh pod názvem SY Remco (FAO 250). Jedná se o nejvýnosnější hybrid v pokusech firmy Syngenta, který je zástupcem nové genetiky vyznačující se vynikající stravitelností a obsahem škrobu. Jestli získá označení Powercell se rozhodne po vyhodnocení letošních pokusů. Díky velikosti palice je možné ho sklízet nejen na siláž, ale i na zrno. Momentálně dobíhají dvouleté pokusy na ÚKZÚZ a následně by měl nahradit nejprodávanější hybrid SY Cardona.

Další připravovanou novinkou je silážní kukuřice SY Freya (FAO 270), která se vyznačuje velkým výnosem hmoty. Díky velikosti a stavbě palice se v některých zemích uplatňuje i na zrno.

Představenou možností, omezující negativní vliv prostředí je kalibrovaná směs tří hybridů, která je uvedena na trh pod názvem MaxiMaize (FAO 260). Všechny obsažené hybridy mají shodnou HTS a jsou v jednom balení. Každý komponent směsi má mírně odlišné vlastnosti, což s sebou přináší výhodu zejména při extrémních výkyvech počasí, či na pozemcích s velkou heterogenitou. Další výhodou je termínově rozprostřený čas kvetení jednotlivých hybridů, díky čemuž se prodlužuje doba pro opylování a minimalizuje vliv sucha, horka či jiných nepříznivých podmínek, které mohou způsobit horší ozrnění palic. Konečná homogenita porostu MaxiMaize je díky tomu v době sklizně vyšší, než tomu bývá na polích osetých pouze jedním hybridem.

Kukuřice na zrno

Ze zrnových kukuřic byl představen na trhu velmi oblíbený SY Fenomen (FAO 260) s typem zrna koňský zub, který dokáže rychle uvolňovat vodu ze zrna a je výnosově nadprůměrný. Obdobně raný je nejprodávanější hybrid SY Fregat (FAO 270) taktéž se zrnem typu koňský zub, patřící do genetiky Artesian se skvělou suchovzdorností.

Zajímavou možností je již starší SY Impulse (FAO 280, registrace 2019), který díky genetice Artesian vyniká dobrou suchovzdorností a má vyrovnaný výnos. Má mírně načervenalé zrno, což poukazuje na zvýšený obsah barviv, především karotenů a xantofylů, které při zkrmování zlepšují probarvení žloutků vajec, případně masa.

Hybridy slunečnice

Jednotlivé hybridy slunečnice zastoupené v nabídce společnosti Syngenta postupně představil RNDr. Ondřej Skala, technický plodinový specialista pro tuto plodinu.

Většina nabízených odrůd je určena pro herbicid tolerantní technologie založené na účinných látkách imazamox (Clearfield Plus) a tribenuron-methyl (Express). Z klasických odrůd bez herbicidní tolerance zůstává v nabídce SY Chronos, která se vyznačuje raností.

Největší podíl z nabídky zaujímají hybridy s Clearfield Plus technologií. Do oblastí pro intenzivní pěstování slunečnice je určen SY Bacardy, který obsazuje přední příčky v pokusech SPZO díky vysokým výnosům a odolnosti proti chorobám. Pozor je třeba dávat na hnojení, aby se nepřekročila dávka N a tím nehrozilo polhnutí porostů. Novinkou loňského roku byl SY Onestar. Tento nástupce SY Neostar si ponechává jeho výnosové vlastnosti, ale má lepší odolnost vůči hlízence a dalším chorobám. Středně raný hybrid SY Fergus dosahuje vysoké olejnatosti, ale neměl by se zařazovat do lokalit s výskytem verticiliového vadnutí, ke kterému je senzitivní. Vysokým obsahem kyseliny olejové vyniká středně raný hybrid SY Gracia HO. Vyznačuje se velmi dobrým zdravotním stavem, díky čemuž je využíván i v ekologickém zemědělství. U high oleic hybridů je třeba zohlednit vzdálenost od okolních porostů slunečnice (min. 100–150 m), aby nedošlo k nechtěnému opylení klasickou odrůdou a tím snížení jejího potenciálu.

Z odrůd technologie Express byla představena středně raná odrůda Sumiko, která se vyznačuje úbory opylenými až do středu, s dobrým zdravotním stavem, vytvářející vyrovnaný a nepoléhavý porost. Podobné vlastnosti má odrůda Suomi, avšak díky ranosti je vhodná i do oblastí, kde bývá problém se sklizní.

Související články

Moření osiva máku

27. 04. 2024 Ing. Matěj Satranský, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 124x

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 732x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 261x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 234x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 4114x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail