BASF
BASF
BASF

AGRA

V jednoduchosti je síla

07. 09. 2023 Ing. Luděk Novotný; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 657x

V době plné nejistot často hledáme něco, o co bychom se mohli opřít a čemu můžeme důvěřovat. Spolehlivá genetika, kterou nabízí společnost SAATEN-UNION, je tou pravou jistotou pro každého českého farmáře.

Proseeds

S pečlivostí vybíráme ty nejlepší odrůdy, kterým nejlépe vyhovují půdně-klimatické podmínky České republiky. Tyto odrůdy Vám poté můžeme s klidným svědomím i určitou hrdostí nabídnout k pěstování. Při doporučování jednotlivých odrůd jsme se zaměřili nejen na výsledky z ÚKZÚZ či poloprovozních pokusů, ale také na výsledky z české praxe. Z pozice produktového manažera pro obilniny SAATEN-UNION vám proto rozhodně doporučuje se zaměřit na čtyři nosné odrůdy letošního portfolia ozimých pšenic: Pallas, Askaban, SU Tarroca a Johnson.

Tobak doporučuje svého syna Pallase

Většina z vás jistě dobře zná jeden z nejúspěšnějších materiálů pšenice ozimé za poslední desetiletí - odrůdu Tobak. Na vašich polích ve svých nejlepších létech dřel do roztrhání těla a zajišťoval vám rekordní výnosy zrna. Rád by vám nyní doporučil svého syna, novou a velmi úspěšnou odrůdu Pallas. Od ní totiž podědil pracovitost a píli. Dosahuje mimořádných výnosů kvalitního zrna. Po své matce zase zdědil výborný zdravotní stav, mrazuvzdornost a zejména také špičkovou potravinářskou kvalitu A. Věříme, že z Pallase vychoval poctivého a férového potomka.

Pallas byl registrován jako nová unikátní odrůda na jaře 2022 v České republice. Může se pochlubit mimořádnými výsledky ze státních zkoušek, velmi vysokým výnosem, středně vysokou–vysokou HTZ, stabilním zdravotním stavem a perfektními potravinářskými parametry A. Zejména velmi vysoké pádové číslo a jeho stabilita i za deštivých ročníků je unikátní. Stejně tak se pyšní vysokou objemovou hmotností přes 800 g/l. Po svém otci (Tobak) zdědil také výraznou reakci na produkční dávku dusíku. Od své matky, odrůdy Silenus, podědil zdraví, plastičnost a zejména perfektní potravinářskou kvalitu. Je též klasovou pšenicí s vysokou HTZ a velmi vysokou produktivitou klasu 1,8–1,9 g.

Askaban nabízí mimořádný výnos a potravinářskou kvalitu

Askaban je jednou z nejmrazuvzdornějších odrůd v ČR. Je to polopozdní velmi výnosná, plastická a zdravá pšenice, která dosahuje výborné a stabilní potravinářské kvality. Askaban je středního vzrůstu, se střední odnoživostí a schopností tvořit klasy plné zrna s vysokou HTZ (46–48 g). Za několik málo let od uvedení do portfolia společnosti si Askaban získal již mnoho spokojených pěstitelů.

SU Tarroca - skvělá na ÚKZÚZ, v pokusech i v praxi

Stává se, že se na trhu objeví odrůda, které sice dostatečně přesvědčí svými výkony v maloparcelkových nebo poloprovozních pokusech, ale v praxi na běžných velkých plochách zklame. Také se občas objeví odrůdy, které jsou ve zkouškách průměrné či lehce nadprůměrné, ovšem v praxi zazáří. Ani jedno, ani druhé však není případ novinky SU Tarroca. Je evidentní, že tato odrůda je všestranně univerzální. Rekordních a skvělých výsledků je schopna dosáhnout jak na desetimetrových parcelkách, ale i na několikaset metrových poloprovozních pokusech. Zejména je však mimořádně výkonná na velkých lánech v běžné zemědělské praxi. Její výsledky ze zkoušek i pokusů najdete v tabulkách 1 a 2. V praxi již jsou k dispozici výsledky od prvních 17 množitelů, u kterých SU Tarroca vyprodukovala na celkové výměře 202 ha průměrně v čistém 8,4 t/ha osiva.

Johnson má špičkové výnosy a nejvyšší přírůstky

Johnson je polopozdní vyloženě krmná odrůda nižšího vzrůstu s velmi dobrou odolností proti poléhání. Je typický širšími listy s velmi zdravou listovou plochou. Tvoří středně dlouhý až dlouhý klas s velmi vysokým počtem zrn. To při průměrné hustotě 2,3–2,5 klasů/rostlinu a střední HTZ dává předpoklady dosáhnout špičkových výnosů zrna i v horších půdně-klimatických podmínkách.

Tab. 1: Výnosové výsledky tříletých registračních zkoušek odrůdy SU Tarroca (ÚKZÚZ, ošetřená varianta)

Odrůda

Výnos zrna (%)

KVO

ŘVO

BVO

SU Tarroca

109,3

111

105,4

Kontroly

Proteus

100,3

101,7

97,7

Gordian

100

99,6

101,2

Frisky

99,7

98,6

101,1

Tab. 2: Výnosové výsledky SU Tarroca v poloprovozních odrůdových pokusech

Název pokusu

Okres

Počet odrůd

SU Tarroca

pořadí

výnos zrna (t/ha)

Farming trials ZDV Krchleby

KH

18

1.

11,00

Odrůdový pokus pšenice ozimá - Hrotovice

TR

17

1.

8,38

Odrůdový pokus pšenice ozimá
- Jaroměřice nad Rokytnou

TR

42

8.

10,34

Demo pšenice ozimá - Bonagro Blažovice

BO

13

3.

8,95

Pokusy Libčany 2022

HK

39

4.

11,56

Odrůdový pokus Agro Poříčí

BN

34

5.

9,80

Odrůdový pokus pšenice ozimá
- PIAS Suchdol (kroupy)

KH

11

4.

13,20

Související články

Moření osiva máku

27. 04. 2024 Ing. Matěj Satranský, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 117x

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 626x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 256x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 233x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 4019x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail