BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Podzimní výživa rostlin - nízké dávky, vysoký efekt

31. 08. 2023 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Výživa a stimulace Zobrazeno 645x

Moderní výživa rostlin přesahuje hranice pouhého dodávání živin - stěžejní je také jejich využitelnost a očekávaný ekonomický výsledek. Listová aplikace živin a účinných látek je efektivní způsob, jak maximalizovat výsledný efekt investic do plodin.

Limagrain

Nejlepší hnojiva se vyznačují tím, že pomáhají snížit náklady a stabilizovat výnosy. Listová hnojiva bychom si měli vybírat s ohledem na to, jakou mají schopnost vstřebat živiny, jaké mají poměry obsažených látek a jakou přidanou hodnotu nabízejí. Zvláště cenné jsou komplexní mixy 3 v 1, které:

  1. dodávají živiny, které jsou v době aplikace typicky deficitní,
  2. obsahují stimulátory růstu a antistresové látky,
  3. působí synergicky s chemickou ochranou.

Podle těchto kritérií jsme vytvořili řadu moderních hnojiv a stimulátorů pod značkou AktiFer, AktiCalcBioAktiv. Ty se vyznačují vysokou koncentrací, malým dávkováním, obsahem biologicky aktivních látek a mikroelementů. Další předností je snadné použití pro koncového uživatele, který dostává hotové produkty pro konkrétní účely, vhodné do běžných agrotechnik.

Základní výživa - nastartujte vývoj rostlin

Podstatou je hnojení NPK+S (200–300 kg/ha) a aplikace močoviny do porostu. Na podzim je důležité najít správnou míru, abychom nedodali rostlině ani příliš mnoho, ani příliš málo živin. Cílem je dosáhnout rovnováhy, aby rostlina nešla do zimy ani podvyživená, ani překrmená.

Nezbytným prvním krokem je posoudit základní vlastnost půdy - pH. Doporučujeme se řídit výsledky Agrochemického zkoušení půd (AZZP), které jsou k dispozici v systému LPIS, a také využít rozbor půdy provedený místní laboratoří. Tato investice se rozhodně vyplatí a pomůže při zakládání porostu provádět správná rozhodnutí a ušetřit spoustu prostředků při nápravě horších porostů.

Pokud je potřeba upravit pH půdy, doporučujeme aplikovat 200–500 kg/ha granulovaného hnojiva AktiCalc. To zvyšuje pH půdy, zlepšuje dostupnost fosforu pro rostliny a dodává rostlině vápník. Velkým plusem je možnost aplikovat hnojivo a upravit pH i v již vzešlém porostu, čímž efektivně využijete vlastní techniku.

Abychom podpořili vývoj kořenů a zlepšili využití NPK z půdy po vzejití, aplikujte postřikem 1,0 kg/ha PlantAktivu pro rostliny spolu s herbicidem. Tímto způsobem podpoříte intenzivní vývoj kořenů a zvýšíte množství živin přijatých z půdy. Díky účinku na půdu můžete pracovat i s porosty s velmi malou listovou plochou. PlantAktiv je díky své univerzálnosti, jednoduchosti použití, stabilním výsledkům a dvaceti letým zkušenostem v praxi jedním z nejpoužívanějších stimulátorů na českém trhu. Je to snadný způsob, jak zvýšit využití hnojiv na podzim a zlepšit stav porostu před zimou.

Listová výživa - AktiFer Grow obsahuje vše, co rostlina potřebuje

Cílem podzimní výživy je vybudovat silný kořen a optimální strukturu rostlin, konkrétně u řepky silný kořenový krček a nepřerůstající porosty. Tím se zajistí lepší přezimování a start do jara, protože takto připravené porosty jsou odolnější vůči nepříznivému počasí a nedostatku srážek.

Aplikací P s Mn a cytokininy přes list podpoříte vývoj kořenů, kořenového krčku a odnoží pšenice. Pro zpevnění pletiv a pokrytí potřeb řepky je v dávce AktiFeru Grow 62 g B s kyselým pH, což umožňuje spojit aplikaci s insekticidem, a tak eliminovat riziko snížené účinnosti. To je v posledních letech velmi důležité kvůli problémům s podzimní ochranou. Pro dodání energie, kterou rostlina v tuto fázi potřebuje pro tvorbu pletiv, přidáváme i aminokyseliny.

AktiFer Grow tak cílí na silný a optimálně vyživený porost v jednom kroku při dávkách do 2,0 l/ha. V praxi to znamená značné usnadnění práce a hlavně rychlou a efektivní aplikaci během podzimu. Navíc výsledek takové aplikace je na porostech vidět na první pohled.

Pokud se podaří porosty na zimu takto připravit, máte daleko větší jistotu, že vás během zimy ani na jaře nic nepřekvapí. Ať už přijdou mrazy nebo sucho, vaše porosty v dobré kondici budou schopny přežít i takové nepřízně. Naopak slabý porost při každém takovém negativním vlivu trpí a během jara s tím už téměř nelze nic dělat. Kvalitní podzimní výživu bychom měli vnímat jako pojistku proti negativnímu vývoji následujícího roku. Díky tomuto způsobu výživy dokážete zvýšit využití celkové dávky dusíku o 10–30 % díky aktivní půdě a dostatečně vyvinutému kořenovému systému. Klíčem je aktivní půda, velký kořen a dostatek S, Cu a mikroprvků při příjmu i metabolizmu živin. Efektivita při aplikacích je zásadní, proto je možnost kombinovat zásahy a aplikovat efektivně nízké dávky přípravků velkým plusem.

Stimulace - nejen řešení problémů, ale i prevence

S takovým přístupem si můžete usnadnit a zlevnit další práci, zejména ochranu porostů. Toto je spolu se šlechtěním jednou z cest, jak reagovat na trend omezování pesticidních látek v zemědělství a zároveň být co nejvíce rentabilní při využití vstupů jako jsou dusíkatá hnojiva, nafta a lidská práce. Díky jedinečné kombinaci půdních a komplexních listových aplikací každoročně dosahujeme stabilních a velmi dobrých výsledků za různých podmínek. Tím se nám daří vyvracet dogma, že listové aplikace a stimulace mají účinek jen v případě problémů. Na nás se můžete spolehnout za všech okolností.

Pokud si nejste jisti, jaký zásah vybrat, rádi vám poradíme na základě předchozí konzultace, která nám umožní zvolit vždy nejjednodušší a nejefektivnější postup, jak doplnit stávající agrotechniku. Pro konkrétní doporučení neváhejte kontaktovat naše odborné poradce ve vašem regionu. Kontakt na odborné poradce a další informace naleznete na www.bioaktiv.cz

Související články

Problematika dusíkaté výživy jarního ječmene

15. 04. 2024 Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna a kol. Výživa a stimulace Zobrazeno 384x

Účinná stabilizace dusíku

01. 02. 2024 Ing. Marek Světlík, Ph.D.; BASF Výživa a stimulace Zobrazeno 441x

Planstar® - bezztrátová využitelnost dodaného fosforu

14. 06. 2023 Ing. Luděk Novák; Agrinova Group Výživa a stimulace Zobrazeno 734x

Další články v kategorii Výživa a stimulace

detail