BASF
BASF
BASF

AGRA

Genom saranče pouštního

14. 01. 2024 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 457x

První vysoce detailní genom saranče pouštního (Schistocerca gregaria), nejničivějšího stěhovavého hmyzu na světě, vytvořili vědci Agricultural Research Service Ministerstva zemědělství USA (ARS, USDA). Genom je obrovský, má téměř 9 miliard párů bází (Gbp), což je téměř trojnásobek velikosti lidského genomu.

Proseeds

Vědci se obávali, že vypořádat se s obrovským a asi velmi složitým genomem pouštních sarančí bude velmi dlouhá a obtížná práce. Od odběru vzorků ke konečnému sestavenému genomu se však dostali za méně než 5 měsíců. Pouštní saranče má jeden z největších hmyzích genomů, jaký byl kdy zkompletován, a vše bylo vytvořeno z jediné saranče.

Velikost chromozomů saranče pouštního je výjimečná, když je porovnáme s modelem octomilky obecné (ovocné mušky; Drosophila melanogaster), prvním hmyzím genomem, který byl sestaven. Řada chromozomů saranče pouštního je větších než celý genom ovocné mušky.

U saranče pouštního měli vědci co do činění s mnohem větším genomem v mnohem menším počtu dílů, asi 8,8 Gbp v pouhých 12 chromozómech. Vedle octomilky je to jako osmnáctikolka vedle malého auta. Bylo to jako mnohonásobně sekvenovat typický hmyzí genom. S dnešními pokroky v technologiích sekvenování DNA je však nyní možné vytvářet mimořádně přesné genomy hmyzu, které by dříve byly nedostupné.

Kalamity pouštních sarančí jsou cyklické a jsou zaznamenávány od dob faraonů ve starověkém Egyptě, již od roku 3 200 př. n. l. V posledních desetiletích se roje sarančí vyskytovaly v letech 1967–69, 1986–89 a nejvíce v letech 2020–22. Jejich roje způsobují pohromy ve východní Africe, na Středním východě a v jihozápadní Asii, což ohrožuje potravinovou bezpečnost v mnoha zemích.

Škody způsobené sarančemi mohou být obrovské. Malý roj dokáže za den sežrat tolik potravy, kolik by nasytilo 35 000 lidí. Roj historicky významných rozměrů pokrývající oblast New Yorku sežere, podle organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO, za jeden den stejné množství jako populace New Yorku, Pensylvánie a New Jersey dohromady.

Regulace saranče pouštního je v současnosti založena na lokalizaci rojů a jejich postřiku širokospektrálními insekticidy. Avšak tato genomická práce by mohla snížit závislost na těchto pesticidech. Znát vysoce kvalitní genom je velkým krokem k nalezení cílené ochrany. Poskytne také cenné informace o příbuzných saranče pouštního, kteří jsou hlavními škůdci v Americe, jako je mormonský cvrček (Anabrus simplex), další rojící se druh, který může ovlivnit potravinovou bezpečnost v USA.

Tato práce byla součástí programu ARS Ag100Pest Initiative pro vývoj vysoce kvalitních genomů pro 100 zemědělsky nejdůležitějších členovců jako báze pro základní a aplikovaný výzkum.

Pět skutečností o pouštních sarančích:

  1. Saranče pouštní (Schistocerca gregaria) je druh kobylky s krátkými silnými tykadly, která periodicky mění tvar těla, chování a rychlost rozmnožování v reakci na podmínky prostředí, jako jsou množství srážek a vlhkost.
  2. Pohroma je vlastně odborný termín. Během záplavy sarančemi pouštními rozeznáváme podle zvyšující se závažností na základě velikosti a  geografického rozsahu velikosti roje: recesi (klid), vypuknutí, vzestup a  zamoření (maximální intenzita a rozsah).
  3. Roje mohou zůstat ve vzduchu po dlouhou dobu. Pravidelně překračují asi o 300 km Rudé moře. Mohou také urazit velké vzdálenosti, například v  roce 1954 ze severozápadní Afriky na Britské ostrovy a v roce 1988 asi za 10 dní ze západní Afriky do Karibiku. Roje mohou urazit za týden až 1 000 km.
  4. Roj o velikosti 1 km2 může obsahovat až 80 milionů dospělých pouštních sarančí.
  5. Každá nová generace v rojích může být až 20× větší než předchozí generace.

Zdroj: USDA-ARS Releases Genome of the Voracious Desert Locust : USDA ARS

Související články

Žlabatka kaštanovníková

28. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 95x

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 670x

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 316x

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 324x

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 247x

Další články v kategorii Škůdci

detail