BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Plevele

Clearfield<sup>®</sup> Plus - nový HT standard v pěstování slunečnice

Clearfield® Plus - nový HT standard v pěstování slunečnice

13. 04. 2017 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Plevele Zobrazeno 3011x

Společnost BASF se stále snaží vyvíjet nové pokrokové technologie a přenášet je do praxe tak, aby jejich uživatelům přinášely zefektivnění jejich práce. Jednou z takových inovací je zdokonalený HT koncept ochrany slunečnice proti plevelům, který se nazývá Clearfield® Plus. Mnozí pěstitelé již několik let používají starší systém - Clearfield®. Jaký je mezi nimi rozdíl a proč se zavádí nový systém?

Kokrhel luštinec - plevel v jarních obilninách

Kokrhel luštinec - plevel v jarních obilninách

03. 04. 2017 Ing. Jan Štrobach, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 6723x

Kokrhel luštinec (Rhinanthus alectorolophus (Scop.) Pollich) patřil v historii do skupiny nebezpečných poloparazitických plevelů obilnin. Vlivem agrotechnických změn v zemědělství, které proběhly v druhé polovině 19. stol., tento druh téměř vymizel. V současnosti kokrhel luštinec patří mezi vzácné plevele, ale s nárůstem ploch ekologicky obhospodařované půdy se začíná na orné půdě znovu objevovat.

Limagrain
Energen

Výrobky Energen v cukrové řepě a pšenici

Porosty pšenice mají dle teritoriích velký rozptyl růstových fází. Od BBCH 31 u pozdnějších výsevů ve vyšší nadmořské výšce, po fázi vymetaných pšenic raných odrůd v jižních oblastech Moravy. Klíčící a vzcházející porosty cukrových řep byly, a to zvláště v českém teritoriu poškozené mrazy a došlo k jejich přesevům. Návrh vedení porostů cukrovky naleznete ve videu popisujícím technologii využití výrobků Energen.

Možnosti ošetření hrachu proti plevelům

Možnosti ošetření hrachu proti plevelům

30. 03. 2017 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o., Šumperk Plevele Zobrazeno 8348x

Porosty luskovin, jakožto plodiny s nižším konkurenčním potenciálem, jsou zaplevelovány velkým počtem nežádoucích rostlin plevelných druhů, ale i kulturních rostlin.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Možnosti regulace trávovitých plevelů v ozimých obilninách na jaře

Možnosti regulace trávovitých plevelů v ozimých obilninách na jaře

23. 03. 2017 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 5925x

Význam trávovitých plevelů v Evropě narůstá. Také v České republice je tento trend patrný. Důvodem jsou omezené možnosti herbicidní regulace těchto plevelů v obilninách a s tím spojený nárůst ploch rezistentních populací, ale také měnící se klima (sucho versus dlouhé období dešťů).

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Ataman a Biathlon 4D - zjednodušte si práci

Ataman® a Biathlon® 4D - zjednodušte si práci

15. 02. 2017 Ing. Libor Svatoň; BASF Plevele Zobrazeno 3518x

Před několika lety zavedla firma BASF nové herbicidy pro jarní ošetření obilnin. Přípravky Ataman® a Biathlon® 4D si od té doby získaly početnou skupinu příznivců. Důvodem pro rostoucí oblibu obou přípravků je kromě spolehlivé účinnosti, široké registraci, velmi dobré mísitelnosti s ostatními přípravky, velmi jednoduché použití a především minimální aplikační omezení.

Řešení rezistentních populací chundelky metlice na podzim

Řešení rezistentních populací chundelky metlice na podzim

06. 11. 2016 Ing. Michal Vondra, Ph.D., Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 3346x

Chundelka metlice patří v České republice k plevelným druhům nejčastěji zaplevelujícím ozimé obilniny. Kromě citlivé populace chundelky metlice se v současné době stále častěji setkáváme s populacemi rezistentními k ALS inhibitorům. Z tohoto důvodu je volba vhodného herbicidu jedním z důležitých faktorů zabránění dalšího šíření a rozvoje rezistence v ČR.

Mrvka myší ocásek - nově se šířící plevel na orné půdě

Mrvka myší ocásek - nově se šířící plevel na orné půdě

27. 10. 2016 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Plevele Zobrazeno 5251x

Tak jak se vyvíjí skladba pěstovaných plodin, technologie zpracování půdy a sklizně, používané systémy regulace plevelů, tak se postupně mění i plevelové spektrum na orné půdě. Plevelná společenstva jsou dlouhodobě ovlivňována celou řadou faktorů, které na ně působí krátkodobě i dlouhodobě. Proto procházejí stále poměrně složitým vývojovým cyklem.

Snížit škodlivost slunečnice jako zaplevelující plodiny

Snížit škodlivost slunečnice jako zaplevelující plodiny

21. 10. 2016 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 3038x

V posledních desetiletích se u nás i v zahraničí setkáváme s problémem zaplevelujících plodin stále častěji a mnozí autoři považují tyto plodiny za škodlivější než plevele. Za nejškodlivější jsou považovány obilniny ze sklizňových ztrát jako plevel v následné ozimé řepce a sklizňové ztráty řepky a slunečnice v následných okopaninách.

Jak zvýšit rentabilitu pěstování?

Jak zvýšit rentabilitu pěstování?

21. 10. 2016 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Plevele Zobrazeno 3838x

Herbicid pro podzimní ošetření pšenic SumiMax se v průběhu několika sezón vyšvihnul na spolehlivého a cenově nenáročného pomocníka mnoha agronomů. Na prahu osmé sezóny je zkušeností s ním na rozdávání, a proto bychom se o ně rádi podělili.

Chundelka metlice neztrácí expanzi a agresivitu

Chundelka metlice neztrácí expanzi a agresivitu

18. 10. 2016 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 3960x

Chundelka metlice (Apera spica-venti) patří k původním plevelům našich polí (archeofytům), ale ještě v polovině minulého století zaplevelovala především lehčí a chudší půdy na rozdíl od ovsa hluchého, který dominoval na půdách těžších, úrodnějších.

Regulace výdrolu Clearfield řepky v obilninách

Regulace výdrolu Clearfield řepky v obilninách

06. 10. 2016 Ing. Veronika Fendrychová, Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3495x

Před dvěma lety byla na českém trhu zaregistrována Clearfield (CL) technologie do řepky ozimé. Přes mnoho pozitiv, které tato technologie sebou přináší (účinné postemergentní ošetření, regulace výdrolu obilní předplodiny, regulace výdrolu konvenční řepky, regulace plevelné řepy a mnoho dalších), může pěstování Clearfield hybridů představovat pro pěstitele určitá rizika.

Posouzení účinnosti podzimních a jarních herbicidů v ozimé pšenici

Posouzení účinnosti podzimních a jarních herbicidů v ozimé pšenici

29. 09. 2016 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Veronika Fendrychová, Ing. Dita Heřmanová; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3263x

V pěstitelských ročnících 2013/14 a 2015/16 proběhly na pozemcích ČZU v Praze dva pokusy (obr.), jejichž cílem bylo porovnat účinnost vybraných herbicidů na dvouděložné plevele, které se na lokalitě vyskytovaly: svízel přítula, violka rolní, kakost maličký, mák vlčí, heřmánek nevonný (pouze 2015/16) a rozrazil perský (pouze 2015/16). Dominantním druhem byl svízel přítula, jehož intenzita výskytu byla 20–40 ks/m2.

Stále výhodný přípravek Glean 75 PX

Stále výhodný přípravek Glean 75 PX

29. 09. 2016 Ing. Bohumil Štěrba; DuPont CZ s.r.o. Plevele Zobrazeno 6289x

Přestože unikátní herbicidní přípravek Glean® je na trhu více jak 30 let, je stále výhodné ho použít pro ošetření obilnin na podzim. Formulační úprava WG (ve vodě rozpustné mikrogranule nestejné velikosti) byla nahrazena formulační úpravou PX („paste-extruded granules“, tj. ve vodě rychleji a rovnoměrněji rozpustné granule stejné velikosti).

Herbicidní ochrana kmínu kořenného proti nežádoucímu zaplevelení

Herbicidní ochrana kmínu kořenného proti nežádoucímu zaplevelení

27. 09. 2016 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s.r.o. Plevele Zobrazeno 6081x

Kmín kořenný vykazuje velmi malou konkurenční schopnost proti většině plevelných druhů, a to hlavně při vzcházení a v období krátce po něm. Tento aspekt je navíc umocněn faktem, že v prvním vegetačním roce vytvoří pouze listovou růžici a zvětšuje se tedy prostor pro nežádoucí zaplevelení nejen běžným plevelným spektrem, ale také rostlinami kulturních plodin.

Vliv termínu aplikace herbicidů na výnos a kvalitativní parametry pšenice ozimé

Vliv termínu aplikace herbicidů na výnos a kvalitativní parametry pšenice ozimé

23. 09. 2016 Ing. Václava Spáčilová, Ph.D.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž Plevele Zobrazeno 9804x

Herbicidy patří mezi nejčastěji aplikovaný druh pesticidů. Aplikované herbicidy zpomalují nebo přerušují růst a vývoj plevelných rostlin tím, že narušují některý z důležitých fyziologických procesů nezbytných pro normální růst a vývoj. Zpravidla se jedná o inhibici jednoho nebo více enzymů, které katalyzují některou z reakcí při biosyntéze organických sloučenin.

Plevele v ozimé pšenici a způsoby jejího pěstování

Plevele v ozimé pšenici a způsoby jejího pěstování

05. 09. 2016 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Doc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D., Ing. Alexandr Neischl; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 9933x

Současný stav zemědělství v České republice je výsledkem působení řady faktorů. V posledních desetiletích však převažuje vliv trhu, a to především prodejnost pěstovaných komodit. Výsledkem je úzká skladba plodin, kde převažují obilniny a řepka. Z obilnin je dominantní ozimá pšenice, která je i naší nejpěstovanější plodinou.

Vplyv burín na odčerpávanie živín z pôdy

Vplyv burín na odčerpávanie živín z pôdy

03. 09. 2016 Doc. Dr. Ing. Ladislav Ducsay; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Plevele Zobrazeno 3981x

Buriny patria medzi najnebezpečnejšie škodlivé činitele poľnohospodárskych plodín a spôsobujú značné škody. V priebehu vývoja náuky o burinách až po súčasnosť sa možno stretnúť s odlišnými definíciami pojmu „burina“.

Možnosti šíření plevelů osivem

Možnosti šíření plevelů osivem

01. 09. 2016 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 4198x

V posledních desetiletích jsme svědky intenzivního pronikání agresivních druhů plevelů do agrofytocenóz ČR. Jedná se především o mračňák Theophrastův, plevelná prosa, béry, ježatky, sveřepy, laskavce, čirok halepský, ambrózii peřenolistou, psárku polní aj. Základní příčinou pronikání plevelných druhů do míst, kde se dosud nevyskytují, je používané osivo plodin.

Možnosti podzimního ošetření ozimé řepky

Možnosti podzimního ošetření ozimé řepky

05. 08. 2016 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o. Šumperk Plevele Zobrazeno 4486x

Vzhledem k rozšiřování ploch ozimých plodin dochází k nárůstu podílu ozimých plodin v osevních postupech. Tento trend pochopitelně zvětšuje prostor pro rozšiřování ozimých nebo přezimujících plevelů. Jde nejen o „nejzávažnější“ plevele v řepce jako je svízel přítula, heřmánkovité plevele a pcháč oset, ale i mnohé další, včetně tzv. plevelů spodního patra jako jsou hluchavky, violky, rozrazily, brukvovité plevele a mnohé další.

Technologie herbicidní tolerance plodin k herbicidům

Technologie herbicidní tolerance plodin k herbicidům

22. 07. 2016 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc. Ing. Josef Holec, Ph.D., Ing. Kristýna Kysilková; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 4733x

Vývoj a zavedení nového herbicidu stojí v současnosti agrochemické společnosti stovky milionů dolarů, přičemž nově vyvinutý herbicid lze použít pouze v omezeném počtu plodin, ve kterých je selektivní. V posledních 20 letech se proto agrochemické společnosti zaměřily na možnost použití stávajících vysoce účinných herbicidů v plodinách, ve kterých nebylo dosud možné tyto herbicidy použít z důvodu fytotoxicity.

Salsa 75 WG a Pilot - Podzimní nabídka pro herbicidní ošetření řepky

Salsa 75 WG a Pilot - Podzimní nabídka pro herbicidní ošetření řepky

18. 07. 2016 Ing. Gerhard Herda, Ph.D.; DuPont Plevele Zobrazeno 4960x

Pro letošní podzim nabízí společnost DuPont v ochraně řepky unikátní herbicid Salsa® 75 WG, dále novinku letošního podzimu graminicid Pilot® a v neposlední řadě osvedčený fungicid s regulačním účinkem, přípravek Caramba®. Přípravek Salsa® 75 řeší rozmáhající se plevele řepky, jako jsou plevelná řepa, úhorníky, kakosty, heřmánky, atd. Graminicidní přípravek Pilot® řeší sveřepy, výdrol obilnin, atd.

Význam předsklizňových aplikací herbicidů a jejich aplikací na strniště v systémech integrované regulace plevelů

Význam předsklizňových aplikací herbicidů a jejich aplikací na strniště v systémech integrované regulace plevelů

29. 06. 2016 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 3601x

Na regulaci plevelů se musíme dívat komplexně a nespoléhat pouze na používání herbicidů. Je důležité využívat všech možných opatření, která vedou postupně ke snižování výskytu plevelů. Základem správné regulace plevelů je potlačení konkurence plevelů na počátku vegetace.

Pcháč rolní ztrácí prvenství

Pcháč rolní ztrácí prvenství

07. 04. 2016 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 4442x

Pcháč rolní, (syn. pcháč oset, Cirsium arvense, syn. Breea arvensis aj.) je rozšířen v celé Euroasii. Na západ po jižní Grónsko, Island a Faerské ostrovy. Na východ až po Sachalin, severní Japonsko a Korejský poloostrov. Na jih po jižní Portugalsko, jižní Španělsko, Mallorku, Sardinii, Itálii, severní Řecko a dále až po Indii a severozápadní Čínu.

Plevele v jarním ječmeni a způsoby jeho pěstování

Plevele v jarním ječmeni a způsoby jeho pěstování

01. 04. 2016 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Alexandr Neischl, Doc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 7810x

Jarní ječmen je v současné době naší nejpěstovanější jarní plodinou. Při střídání plodin je často tradičně řazen po plodinách s dlouhou vegetační dobou (cukrovka, brambory, kukuřice). Skladba pěstovaných plodin a předplodina výrazně ovlivňuje výši výnosu a jeho kvalitu.

Regulace plevelů v cukrové řepě

Regulace plevelů v cukrové řepě

29. 03. 2016 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Josef Holec, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 9963x

Regulace zaplevelení v cukrové řepě (cukrovce) patří k nejnáročnějším pěstitelským zásahům. K potlačení plevelů v porostu cukrovky je nutné provést několik herbicidních zásahů. Obvykle se používá sled tří postemergentních aplikací (T1-T2-T3). Herbicidy a jejich dávky, použité v jednotlivých termínech, jsou voleny v závislosti na plevelném spektru a růstové fázi plevelů i cukrovky.

1 .. 7 8 9 10 11 12 13 14
detail