Limagrain
Limagrain
Limagrain

Chemap Agro s.r.o.

Výkladový slovník

A B C Č D É E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U Ú V W X Y Z Ž

průmyslová mykologie

odvětví průmyslu, při němž jsou ve výrobním procesu používány živé kmeny různých mikroorganismů, především hub a bakterií. Jako živná půda se používají různé cukry nebo škrob. Pomocí bakterií se vyrábí: kyselina octová (z alkoholu pomocí Acetobacter), butylalkohol a aceton (z kukuřice pomocí Clostridium acetobutylcum), oxid uhličitý, etylalkohol a aceton (z kukuřice, brambor a melasy pomocí Bacillus acetothylicus), kyselina fumarová, glycerol, vodík, kyselina koji (Acetobacter), isopropylalkohol a butylalkohol (Clostridium butyricum), kyselina mléčná (Lactobacillus), kyselina jantarová a další. Pomocí kvasinek se vyrábí: etylalkohol (z cukru nebo bramborového či obilného škrobu po jeho hydrolýze nebo z celulózy pomocí Sacharomyces cerevisiae) v podobě piva, vína a lihovin, tuky (Endomycopsis vernalis), glycerol (S. cerevisiae var. ellipsoideus), ryboflavin. Pomocí ostatních hub: kyselina citrónová (Aspergillus, Penicillium, Mucor), tuky (Penicillium), kyselina fumarová (Rhizopus), kyselina glukonová (Aspergillus), kyselina galová (z taninu pomocí A. niger), kyselina mléčná (Rhizopus), riboflavin (Eremothecium), manitol a jiné látky. Aspergillus spp. se používá rovněž v Japonsku na výrobu rýžového vína saké, sojové omáčky shoyu, sojového sýra miso, destilátu šočocukrového sirupu z rýže mizaume a enzymových směsí. Druhy rodu Aspergillus ze skupiny A. flavus poskytují kyselinu koji. Řada dalších mikroorganismů se používá v potravinářském průmyslu. Např. pro výrobu sýrů typu Camembert (Hermelín) je to Penicillium camemberti, roquefort (Niva) P. roqueforti. V mlékařství se dále používají různé kultury bakterií pro fermentaci mléčných nápojů, jako je kefír (původem z Kavkazu), kumis (Rusko), leben (Egypt), mazu (Arménie), jogurt (Bulharsko); na výrobu kyselého zelí a okurek. Kvasinky se také používají ve výživě člověka a hospodářských zvířat.
PBB
PCB
PF
PLN
PN
ppb
ppm
PRE
PRS
Agronutrition
Agro Aliance
AG NOVACHEM s.r.o.
Slunečnice - Syngenta
Kniha Biologie a regulace plevelů  - Novinka 2018

Kalendář akcí

Prohlédnout vše

Upozornění

Veškeré údaje uvedené na webu www.agromanual.cz jsou pouze informativní, při použití přípravků se řiďte etiketou přípravku.

Anketa

Jak se Vám líbí nové názvosloví chorob a používáte je?
24%
6%
5%
16%
5%
44%
detail