BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

25. 07. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 113x

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem.

Užitečné organizmy (53): Microgastrinae (III)

Užitečné organizmy (53): Microgastrinae (III)

24. 07. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 172x

Microgastrinae patří mezi nejčastěji používané lumčíky k biologické ochraně. Většina úspěšných introdukcí proběhla mimo Evropu, kde se uplatnily i druhy vyskytující se u nás. Např. proti klíněnce jabloňové (Phyllonorycter blancardella), která vytváří miny nejčastěji v listech jabloní (u nás zpravidla neškodí), se v severní Americe vysadil lumčík Pholetesor bicolor (starý název P. pedias).

Proseeds
Roizklad slámy

Uplatnění mikrobiologických prekurzorů na přeměně posklizňových zbytků v půdě

Rostlinné zbytky semenných plodin, které vstupují do půdy, jsou přítomnými mikroorganizmy obtížně přeměňovány na jednodušší organické látky a minerální živiny. Vhodným opatřením, jak zahájit a stabilizovat proces přeměny uhlíkem bohatých a dusíkem chudých rostlinných zbytků je posklizňové ošetření půdy pomocnými látkami, které jsou prekurzory (spouštěči a usměrňovači) aktivity půdní mikrobioty.

Nabídka v pravý čas: Aquaholder - slovenská patentovaná technologie ošetření osiva pro zvýšení odolnosti suchu

Nabídka v pravý čas: Aquaholder - slovenská patentovaná technologie ošetření osiva pro zvýšení odolnosti suchu

23. 07. 2024 Ing. Michaela Kusá; PeWaS s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 114x

Sucho je jedním z dominantních a nejčastějších zdrojů abiotického stresu. Jedná se o jednu z hlavních příčin úbytku výnosu s dopadem na ekonomiku rostlinné výroby. Vyvíjet technologie, které tomuto dopadu dokáží účinně odolat, je strategií celé řady globálních společností. Na Slovensku se o vývoj inovativní technologie na tomto poli ujala výzkumná společnost Pewas.

Aktuální problémy s rezistentními pleveli v ČR

Aktuální problémy s rezistentními pleveli v ČR

22. 07. 2024 Ing. Pavlína Košnarová, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 280x

Účinnost herbicidu je podmíněna celou řadou faktorů, které ovlivňují jeho příjem, transport na místo účinku a metabolizmus rostliny v době aplikace herbicidu. Pokud se po ošetření nedostaví očekávaný účinek, je zapotřebí analyzovat příčiny vzniku tohoto selhání. Důvodů může být několik. Jednou z příčin selhání může být např. nevhodný termín aplikace. Citlivost plevelů k většině herbicidů klesá v pokročilejších růstových fázích.

Adjuvanty

Adjuvanty

17. 07. 2024 Ing. Kamil Kraus, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 374x

V moderním zemědělství a lesnictví hrály pesticidy vždy důležitou roli. A to nejen při zajišťování nebo navyšování zemědělské produkce, ale také při regulaci růstu plodin nebo jejich ochraně před chorobami, škůdci a plevely. Všude tam je kladen důraz na jejich účinnost i šetrnost k životnímu prostředí.

Tak trochu jiný polní den Saaten-Union

Tak trochu jiný polní den Saaten-Union

16. 07. 2024 Ing. Jan Stropnický; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 265x

Představení ozimých obilnin společnosti Saaten-Union včetně různých možností agrotechniky proběhlo v polovině května v Hrotovicich na Třebíčsku. Společnost působí již 25 let na českém osivářském trhu, kdy se mnoha odrůdami nesmazatelně zapsala do povědomí pěstitelů, o čemž svědčila i jejich hojná účast na polním dni.

Kokoška pastuší tobolka – významný plevel, ale též slovutná léčivá rostlina

Kokoška pastuší tobolka – významný plevel, ale též slovutná léčivá rostlina

11. 07. 2024 Ing. Luděk Tyšer, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 373x

Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris (L.) Med.) je jednoletý až dvouletý plevelný druh z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Původně rostla pravděpodobně jen ve Středozemí, dnes je rozšířená téměř v celém světě. Patří k nejrozšířenějším plevelům světa, především v oblastech mírného pásma. V České republice je označena jako zdomácnělý archeofyt s dobou zavlečení v období neolitu.

Ochrana kukuřice proti bázlivci kukuřičnému v roce 2024

Ochrana kukuřice proti bázlivci kukuřičnému v roce 2024

04. 07. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 375x

Ochrana kukuřice proti vyskytujícím se hmyzím škůdcům je pro optimální vývoj rostlin zcela zásadní. Na počátku se při vzcházení rostlin můžeme setkat hlavně s kovaříkovitými brouky, a to především s jejich larvami (drátovci), v pozdější vývojové fázi se u kukuřice pěstované v monokultuře na kořenech vyvíjejí larvy bázlivce kukuřičného (Diabrotica virgifera LeConte).

Hraboš polní jako stálé riziko pro zemědělskou praxi

Hraboš polní jako stálé riziko pro zemědělskou praxi

03. 07. 2024 Prof. Ing. Josef Suchomel, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Škůdci Zobrazeno 467x

Problematika hraboše polního rezonovala mezi zemědělci celý loňský rok 2023 a jak se zdá, na řadě míst tomu zřejmě nebude jinak ani letos, alespoň v nadcházejícím jarním období. Klimatická změna se významně propisuje do přežívání a populační dynamiky hrabošů jak ve vegetační sezoně, tak i v zimním období, které bývalo v minulosti určitou jistotou z hlediska omezování a stabilizace populací tohoto škůdce.

Efektivní ochrana osiva ozimých obilnin

Efektivní ochrana osiva ozimých obilnin

02. 07. 2024 Ing. Marek Světlík, Ph.D., BASF Osivo a sadba Zobrazeno 315x

Pšenice je v České republice dlouhodobě nejrozšířenější plodinou, přičemž její výnosy neustále rostou. Tento nárůst je ovlivněn především vývojem nových odrůd, inovativními postupy pěstování a vylepšenými metodami ochrany rostlin během vegetace. Celá řada faktorů od vysetí až po sklizeň ovlivňuje zdraví a vitalitu rostlin ozimých obilnin.

Výskyt houbového patogenu Verticillium nonalfalfae na chmelu v České republice

Výskyt houbového patogenu Verticillium nonalfalfae na chmelu v České republice

01. 07. 2024 Ing. Iveta Svobodová a kol. Choroby Zobrazeno 361x

Verticiliové vadnutí chmele je cévní onemocnění způsobené půdními houbovými patogeny Verticillium nonalfalfae (dříve V. albo-atrum sensu lato) a V. dahliae. Letální forma patogenu způsobující rozsáhlé ekonomické škody byla v Evropě potvrzena ve Spojeném království, Slovinsku a Německu. Mírná forma verticiliového vadnutí se vyskytuje v Německu, Polsku, Belgii, Francii, a také ve Slovinsku. Patogen V.

Herbicidní ochrana brambor

Herbicidní ochrana brambor

27. 06. 2024 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 486x

V porostech brambor se vyskytuje řada plevelných druhů s různým stupněm hospodářské škodlivosti. Plevelné spektrum je vázáno na půdně-ekologické podmínky a liší se zejména mezi dvěma základními oblastmi pěstování bram¬bor v ČR, kterými jsou teplejší ranobramborářská oblast a chladnější bramborářská oblast. Při volbě herbicidu (účinné látky) je třeba vycházet z předpokládaného výskytu plevelných druhů a jejich intenzity.

Biologická ochrana (2): Hlístice - ochrana rostlin i lidského pohodlí

Biologická ochrana (2): Hlístice - ochrana rostlin i lidského pohodlí

26. 06. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D.; Biologické centrum AV ČR, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 453x

Hlístice jsou jednou z nejpočetnějších a nejrozšířenějších skupin organizmů na Zemi. Podle různých odhadů tu s námi může žít až jeden milion druhů. Najdeme je v oceánech stejně jako ve sladkovodních jezerech a řekách. Žijí při povrchu půdy, ale také v hloubkách stovek až tisíců metrů pod zemí. Jsou přítomné ve všech ekosystémech od polárních oblastí až k rovníku.

Škodlivost zavíječe kukuřičného a nové možnosti jeho sledování

Škodlivost zavíječe kukuřičného a nové možnosti jeho sledování

25. 06. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 470x

S měnícím se klimatem a koncentrací ploch se významná poškození zavíječem kukuřičným začínají objevovat i např. na jižním okraji Vysočiny. Za vyšším tlakem tohoto škůdce stojí chyba jak ve zpracování posklizňových zbytků silážní kukuřice, ve které může zavíječ dokonat svůj vývoj, tak ve špatně směřované nebo zcela podceněné ochraně.

Genetický boj s hmyzími škůdci

Genetický boj s hmyzími škůdci

24. 06. 2024 Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc.; Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. v Praze, Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 347x

Nové genetické techniky včetně převratné technologie CRISPR-Cas9 otevírají zcela nové možnosti i pro ochranu zemědělských plodin před hmyzími škůdci. Do arzenálu budoucnosti patří i vlohy šířené v populaci škůdců tzv. mutagenní řetězovou reakcí.

Výhodná společná nabídka Bayer pro pěstitele řepky

Výhodná společná nabídka Bayer pro pěstitele řepky

20. 06. 2024 Ing. Ján Hanuska; Bayer Osivo a sadba Zobrazeno 352x

Ve společnosti Bayer se dlouhodobě zaměřujeme na komplexní nabídku pěstitelských řešení řepky pro dosažení maximálního výnosu, a zároveň na vysokou profitabilitu produkce této plodiny. Přinášíme řešení ve formě výkonných hybridů, novinek a efektivních nástrojů v ochraně proti škodlivým činitelům, které doplňujeme detailním poradenstvím pro naše pěstitele.

Představení odrůd ozimých obilnin na českém trhu v roce 2024

Představení odrůd ozimých obilnin na českém trhu v roce 2024

20. 06. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 637x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje, a současně všem společnostem děkujeme za vynaložené úsilí a poskytnutí údajů.

Změny ve vývoji rezistence mšice broskvoňové vůči insekticidům v ČR

Změny ve vývoji rezistence mšice broskvoňové vůči insekticidům v ČR

19. 06. 2024 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc. a kol. Škůdci Zobrazeno 257x

Mšice broskvoňová je ve světě nejvýznamnějším přenašečem virových chorob. U nás patří k hlavním přenašečům virů na sadbových bramborách, cukrovce, řepce a na zelenině. Od roku 2016 u nás působí přímé škody na řepce na podzim. Ochrana proti ní se stává na všech uvedených plodinách obtížnou. Mšice broskvoňová selektuje rychle rezistenci vůči širokému spektru účinných látek insekticidů.

Hybridní odrůdy řepky ozimé Pioneer 2024

Hybridní odrůdy řepky ozimé Pioneer 2024

18. 06. 2024 Ing. Roman Brtnický; Pioneer Hi-Bred Osivo a sadba Zobrazeno 269x

Čtyři zbrusu nové hybridní odrůdy řepky PT303, PT302, PT315 a PT312 zaregistrovala osivářská společnost Pioneer Hi-Bred v ČR během posledních 2 let. Vynikající zdravotní stav, výborná vegetační kondice a rovněž vyšší odolnost k poškození škůdci jsou benefity, které Pioneer hybridy řepky pěstitelům nabízí.

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v červnu

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v červnu

18. 06. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 504x

Červen je kalendářně prvním letním měsícem a tomu odpovídá i počasí, jež v tomto období můžeme očekávat. Dlouhodobý teplotní normál získaný z údajů z let 1991–2020 představuje pro celé území ČR 16,5 °C a srážkový úhrn 82 mm. Odchylky od naměřených průměrů mohou být výrazné - jako příklad lze uvést rok 2019, kdy teploty dosáhly 20,7 °C a spadlo 152 mm.

Prověřená nabídka řepky ozimé od SOUFFLET SEEDS

Prověřená nabídka řepky ozimé od SOUFFLET SEEDS

17. 06. 2024 Ing. Petr Fuksík; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 221x

Značka SOUFFLET SEEDS, pod kterou jsou prodávána hybridní osiva řepky, kukuřice a slunečnice, již působí 7 let na českém trhu. Za tu dobu byly naše odrůdy důkladně prověřeny ve spoustě pokusů a následně i zemědělskou praxí. Za takhle relativně krátkou dobu si našly spoustu spokojených pěstitelů, kteří s nimi dlouhodobě počítají do svých osevních postupů.

Hraboš - nechtěná stálice našich polí

Hraboš - nechtěná stálice našich polí

17. 06. 2024 Ing. Štěpánka Radová Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 342x

Je těžké psát o škůdci, jehož výskyt je v posledních letech tak častý a zároveň se neopakovat. Dříve byly gradace hraboše časté jednou za deset let. Od 90. let se interval zkrátil na jednou za cca 5 let. Nyní na sebe gradace plynule navazují, trvají 2 a více let a po roce klidu opět populace začnou narůstat.

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (54): Regulace reziduí pesticidů v zelenině a v ovoci VIII. - Rezidua fungicidů v brukvovité zelenině

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (54): Regulace reziduí pesticidů v zelenině a v ovoci VIII. - Rezidua fungicidů v brukvovité zelenině

16. 06. 2024 Ing. Tereza Horská, Ph.D., prof. Ing. RNDr. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 151x

V experimentálních výsadbách kedluben, květáku a hlávkového zelí byla v letech 2021–2023 hodnocena rychlost degradace účinných látek insekticidů, fungicidů a herbicidů. Tento příspěvek je zaměřen na dynamiku degradace reziduí účinných látek fungicidů v brukvovité zelenině povolených v ČR a ve Spolkové republice Německo a na možnosti využití těchto látek při nízkoreziduální a bezreziduální produkci zeleniny.

Rostliny používají „trojského koně“ v boji proti útokům plísní

Rostliny používají „trojského koně“ v boji proti útokům plísní

14. 06. 2024 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 451x

Vědci z University of California v Riverside objevili tajnou molekulární zbraň, kterou rostliny používají k napadení buněk útočící plísně šedé. Pokud jste někdy viděli chlupatý kousek ovoce ve vaší lednici, viděli jste plíseň šedou. Je to agresivní houba, která infikuje více než 1 400 různých druhů rostlin, téměř všechno ovoce, zeleninu a mnoho květin.

Musketeer® plus Nikita®: Nové kompletní odplevelení kukuřice

Musketeer® plus Nikita®: Nové kompletní odplevelení kukuřice

13. 06. 2024 Ing. Jiří Vašek; Adama Plevele Zobrazeno 226x

Další vlna vypadávání osvědčených účinných látek brzy postihne i herbicidy v kukuřici. Letos končí S-metolachlor, další rok vypadnou látky jako terbuthylazine či sulcotrione. To nutí praxi se přizpůsobit a nacházet jiná řešení. Jedno takové bude k dispozici už i letos - Musketeer® Plus Nikita®.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 78
detail