Chemap Agro s.r.o.

Sklizeň a skladování

Co ovlivňuje kvalitu kukuřice pro siláž

Co ovlivňuje kvalitu kukuřice pro siláž

01. 03. 2021 Ing. Yvona Tyrolová; Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves Sklizeň Zobrazeno 691x

Bez kukuřice si v současné době již nedovedeme intenzivní živočišnou výrobu představit. Díky vyšlechtěným hybridům s širokou škálou čísla FAO je možné si u osivářských firem vybrat vhodný hybrid prakticky pro každou výrobní oblast.

Principy skladování brambor

Principy skladování brambor

11. 12. 2020 Doc. Ing. Jiří Diviš, CSc.; Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Skladování Zobrazeno 1622x

Posklizňová úprava sklizených brambor zahrnuje oddělení příměsí - kameny, zemina, nať, a také oddělení nestandardních hlíz, a tak vytvořit podmínky pro minimalizaci ztrát při dlouhodobém skladování a udržení kvality hlíz. Při dodání brambor po sklizni přímo spotřebiteli je do posklizňové úpravy ještě zahrnuto třídění podle velikosti hlíz.

Proseeds
Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách

Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách

06. 10. 2020 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D., Ing. Petra Baštová; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Sklizeň Zobrazeno 1078x

Kromě technologických, organizačních, obchodních a jiných důvodů souvisejících se sklizní má volba vhodného termínu sklizně u sadby a konzumních brambor zcela zásadní vliv na jejich zdravotní stav a tedy i na kvalitu hlíz a skladování.

Jak připravit ozimé pšenice a řepky na zimu?

Jak připravit ozimé pšenice a řepky na zimu?

Doba se mění a každý zemědělec řeší daleko vyšší odběry živin z půdy, užší střídání plodin, klimatické změny, vyšší tlak chorob a škůdců a zvýšené nároky na ekologii a preciznost. Proto je listová výživa a stimulace součástí základní agrotechniky. Moderní listová výživa není jen o živinách, ale především o sofistikovaném řešení ušitém na míru konkrétní situaci. Poradíme vám, jak přistupovat k výživě a stimulaci, aby byl váš porost připraven na zimu tím nejlepším možným způsobem.

Sklizeň semenných porostů jetelovin

Sklizeň semenných porostů jetelovin

18. 09. 2020 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D. a kol. Sklizeň Zobrazeno 1902x

Jeteloviny jsou primárně pěstovány pro produkci píce, ale důležitá je i dostatečná produkce semen. Nejvýznamnějšími pěstovanými druhy jsou u nás jetel luční, vojtěška a jetel inkarnát (převážně semenné porosty). Další druhy (štírovníky, čičorka, tolice dětelová, další druhy jetelů) se pěstují jen na menších výměrách.

8 faktorů ovlivňujících tržní cenu pozemku

8 faktorů ovlivňujících tržní cenu pozemku

Přemýšlíte o prodeji pozemků a nevíte, jaká je jejich skutečná tržní cena? Pojďte se společně s námi podívat na 8 důležitých faktorů, které zásadně ovlivňují výslednou cenu pozemku a zjistěte tak, jakou hodnotu vaše pozemky mají.

Nechemické metody hubení a monitorování hlodavců ve skladech

Nechemické metody hubení a monitorování hlodavců ve skladech

05. 08. 2020 RNDr. Marcela Fraňková, Ph.D. a kol. Skladování Zobrazeno 1017x

Zemědělci se často potýkají s problémy, které jim způsobuje celá řada druhů hlodavců. Ti škodí jednak přímo na polích, ale také následně po sklizni během skladování.

Skladování a ztráty působené skladištními škůdci

Skladování a ztráty působené skladištními škůdci

04. 08. 2020 Ing. Radek Aulický, Ph.D., Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Skladování Zobrazeno 828x

Letošní zima opět nepřinesla výrazně chladné počasí, které by napomohlo v boji se škůdci ve skladech a skladovaných komoditách. Proto lze předpokládat, že místo zastavení vývoje a zvýšené mortality, došlo pouze ke zpomalení růstu populací škůdců.

Jakým rizikům se vyhnout při výrobě kukuřičné siláže

Jakým rizikům se vyhnout při výrobě kukuřičné siláže

26. 02. 2020 Ing. Miroslava Strejčková, RNDr. Jan Nedělník, Ph.D.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Skladování Zobrazeno 1678x

Bylo již napsáno všechno o problematice silážování kukuřice? Zná každý agronom všechna úskalí se silážováním spojená? Umí si poradit v krizových situacích? Věříme, že ano, přesto se pokusíme napsat pár řádků na toto téma, snad i užitečných.

Proč je důležité měřit teplotu a aerobní stabilitu siláží

Proč je důležité měřit teplotu a aerobní stabilitu siláží

11. 02. 2020 Ing. Václav Jambor, CSc., Blažena Vosynková; NutriVet, s.r.o., Pohořelice Skladování Zobrazeno 912x

Kvalitní krmivo je nezbytnou součástí každého moderního zemědělského podniku. Společně s mírou kvality krmiva se mění také ekonomické výsledky zemědělské produkce.

Konzervace biomasy (siláže)

Konzervace biomasy (siláže)

18. 09. 2019 Ing. Václav Jambor, CSc., Blažena Vosynková; NutriVet, s.r.o., Pohořelice Skladování Zobrazeno 2197x

Výživa zvířat resp. přežvýkavců představuje požadavek (bachor, jako malý temperovaný fermentor o velikosti cca 150 až 200 l), kdy krmivo musí být chutné, aby zvíře bylo schopno předloženou siláž přijmout v maximálně míře podle aktuálního obsahu bachoru. Siláž nesmí obsahovat jedovaté sekundární metabolity, které negativně ovlivňují příjem sušiny u zvířat a zatěžují organizmus detoxikací těchto jedovatých látek.

Nechemická ochrana skladů a skladovaných substrátů před škůdci

Nechemická ochrana skladů a skladovaných substrátů před škůdci

02. 09. 2019 Ing. Václav Stejskal, Ph.D., Ing. Radek Aulický, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Skladování Zobrazeno 1230x

V současné době je celosvětový trend nahrazující chemické za nechemické metody v boji proti škůdcům. Sklady obilovin, olejnin a luštěnin mohou být v tomto směru příkladem pro polní zemědělskou výrobu. Ve skladech komodit se totiž nechemické metody s úspěchem využívají již mnoho desítek let: např. běžnou a široce rozšířenou součástí sladovacích technologií v ČR je aktivní větrání.

Přetrvávající chronické problémy se skladištními škůdci na farmách poškozují nejen farmáře

Přetrvávající chronické problémy se skladištními škůdci na farmách poškozují nejen farmáře

31. 07. 2019 Ing. Radek Aulický, Ph.D., Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Skladování Zobrazeno 1106x

Skladištní škůdci patří mezi významné faktory, které jsou příčinou ekonomických ztrát v zemědělství a potravinářství. To je jeden z důvodu, proč naše pracoviště (VÚRV, v.v.i.) každoročně dostává řadu dotazů, které jsou zaměřeny právě na problematiku skladištních škůdců na farmách.

Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd

Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd

08. 04. 2019 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž Sklizeň Zobrazeno 2904x

Kvalita pšenice sklizené v České republice v roce 2018 byla velmi dobrá. Požadavky na její pekárenské použití splnilo podle čtyř hodnocených parametrů (obsah bílkovin, objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační test) 80 % sklizené pšenice, což je podstatně více, než v předchozích dvou letech (2017 - 66 %, 2016 - 58 %).

Vliv termínu setí a doby sklizně na produkční ukazatele sklizené cukrové řepy

Vliv termínu setí a doby sklizně na produkční ukazatele sklizené cukrové řepy

14. 08. 2018 Ing. Klára Pavlů, Ph.D., Ing. Jaromír Chochola, CSc.; Řepařský institut spol. s r.o. Semčice Sklizeň Zobrazeno 4132x

Cukrová řepa je plodina, která vyžaduje poměrně dlouhou vegetační dobu. Doba potřebná k plnému technologickému vyzrání se v literatuře uvádí v rozmezí 170–210 dní. Zvláště rozhodující je potom datum výsevu. Ideální podmínky v současnosti nastávají zhruba po 15. březnu. S postupující změnou klimatu lze předpokládat, že bude docházet k mírnému posunu k ještě ranějším termínům.

Skladištní škůdci - aktuální problémy přípravy skladů obilovin  na novou sklizeň

Skladištní škůdci - aktuální problémy přípravy skladů obilovin na novou sklizeň

01. 07. 2018 Ing. Radek Aulický, Ph.D.; Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Skladování Zobrazeno 4889x

Pomalu se vyprazdňují i poslední zbytky obilí ze skladů a začíná příprava na novou sklizeň. Farmáři by se v tomto období neměli zabývat pouze pracemi na polích, ale také zahájit přípravy svých skladů. Jedním z důvodů je, že již dnes se rozhoduje o tom, jaké problémy budeme mít se škůdci ve skladovaném obilí na podzim.

Vliv předplodiny na kvalitu ozimé pšenice

Vliv předplodiny na kvalitu ozimé pšenice

03. 10. 2017 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D. a kol. Sklizeň Zobrazeno 4049x

Monitoring kvality potravinářské pšenice, založený na analýze sklizňových vzorků od pěstitelů, je prováděn v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s.r.o. a Agrotestu fyto, s.r.o. již řadu let. Kromě objektivního vyhodnocení kvality v České republice v konkrétním sklizňovém roce poskytuje řadu dalších užitečných informací. Podívejme se podrobněji, jaká byla kvalita sklizeného zrna v uplynulých 3 letech (2014–2016) ve vztahu k předplodině.

Pouze technologie na skladištní škůdce nestačí

Pouze technologie na skladištní škůdce nestačí

07. 07. 2017 Ing. Radek Aulický, Ph.D., Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Skladování Zobrazeno 4019x

V posledních letech došlo ve změnách strategie skladování komodit. Řada farmářů a zemědělských podniků se zaměřila na skladování vlastní produkce na místo okamžitého prodeje po sklizni do výkupů nebo dalším zpracovatelům.

Předsklizňová příprava problematických porostů řepky bude pro sklizeň zásadní

Předsklizňová příprava problematických porostů řepky bude pro sklizeň zásadní

01. 07. 2017 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech s.r.o. Sklizeň Zobrazeno 1594x

Přesně před rokem jsme si říkali, že se jednalo jednoznačně o nejdelší období kvetení řepky, co pamatujeme. Letošní rok ale ten loňský v tomto parametru mnohde překoná. Sklizňové patro tak bude tvořeno heterogenně dozrávajícími šešulemi.

Kvalita odrůd pšenice ve sklizni 2016

Kvalita odrůd pšenice ve sklizni 2016

13. 04. 2017 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž Sklizeň Zobrazeno 3510x

V rámci monitoringu kvality potravinářských obilovin bylo ze sklizně 2016 v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. analyzováno 520 vzorků pšenice ze všech regionů ČR. Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech hodnocených parametrech (obsah bílkovin, objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační test) pro celou ČR 58 % vzorků, a to 63 % vzorků sklizených v Čechách a 54 % vzorků sklizených ...

Výhled produkce sójových bobů pro rok 2016

Výhled produkce sójových bobů pro rok 2016

25. 09. 2016 Ing. Přemysl Štranc Ph.D. a kol Sklizeň Zobrazeno 4251x

Vzhledem ke stále se zvyšující ploše sóji ve světě (graf 1), lze v letošním roce předpokládat jednu z jejích největších produkcí. Podle posledních údajů se celosvětově sójou oselo cca 123 mil. ha, což je nejvíce v historii. Velikost produkce, tak jako každým rokem, bude ale výrazně ovlivňovat průběh počasí v jednotlivých regionech jejího pěstování.

FruitSmart – dlouho čerstvé ovoce

FruitSmart – dlouho čerstvé ovoce

08. 06. 2016 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Skladování Zobrazeno 2701x

Čerstvé, hezky vypadající jablko, to je zboží, jaké spotřebitelé vyhledávají. Na podzim, hned po sklizni, je takových jablek dostatek. Avšak čím déle po sklizni, tím těžší je zachovat vysokou kvalitu plodů, které se po několikaměsíčním skladování dostanou do regálů prodejen a musí i pak vypadat chutně a čerstvě po dobu třeba i dvaceti dnů. Skladování se tím pádem stalo obrovskou výzvou pro ovocnáře.

Příprava skladů před sklizní a metody jejich ochrany před skladištními škůdci

Příprava skladů před sklizní a metody jejich ochrany před skladištními škůdci

25. 06. 2015 Ing. Radek Aulický, Ph.D.; Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Skladování Zobrazeno 6514x

Minulé dva roky byly mírné zimy, které bohužel podpořily značný rozvoj škůdců ve skladech obilovin a olejnin. Největší rizika působí tam, kde nejsou sklady vybaveny moderními skladovacími technologiemi a ochrannými metodami a postupy. S rizikovým skladováním se z tohoto důvodu dá nejvíce setkat na menších farmách.

Při rekonstrukci posklizňovky bylo myšleno na životní prostředí

Při rekonstrukci posklizňovky bylo myšleno na životní prostředí

02. 01. 2014 Bc. Marek Šmika; BEDNAR FMT s.r.o. Skladování Zobrazeno 4942x

Nová sušárna, dvě nové vysoce výkonné čističky a příjmové koše, dopravní cesty a další související technologie. V AGRODRUŽSTVU KLAS Křičeň na Pardubicku se rozhodli modernizovat nejedno zařízení. Instalace proběhla na jaře letošního roku v zemědělském areálu v obci Křičeň v rámci rozsáhlé rekonstrukce posklizňové linky. Myšleno bylo především na ochranu životního prostředí a šetrnou manipulaci s potravinářskými surovinami.

Možnosti vyšetření kvality obilovin

Možnosti vyšetření kvality obilovin

02. 08. 2013 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Sklizeň Zobrazeno 4830x

V období od srpna do října 2013 bude Zemědělský výzkumná ústav v Kroměříži provádět monitoring kvality obilovin u sklizňových vzorků potravinářské pšenice, ječmene, žita a ovsa. Výsledky rozborů budou doručeny formou, kterou si zvolíte. Jejich další využití bude pouze ve statisticky zpracované podobě, tj. bez udání konkrétního původu vzorku. Do akce budou přednostně zařazeny vzorky z podniků, ve kterých je prováděno pozorování MSD.

Ovlivňuje napadení kukuřice houbovými patogeny kvalitu siláží?

Ovlivňuje napadení kukuřice houbovými patogeny kvalitu siláží?

03. 01. 2013 RNDr. Jan Nedělník, Ph.D.; Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko Sklizeň a skladování Zobrazeno 7380x

Kvalita kukuřičných siláží a faktory, které ji mohou ovlivňovat, jsou mnohovrstevnou stavebnicí, z níž jsme si pro tento příspěvek vybrali faktory fytopatologické. Zaměříme se na problematiku houbových patogenů a chorob, které vyvolávají a se kterými se můžeme při pěstování kukuřice setkat.

Skládkové choroby brambor

Skládkové choroby brambor

20. 09. 2011 Ing. Ervín Hausvater,CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r Skladování Zobrazeno 21321x

Hlízy bramboru jsou živou částí rostlin s vysokým obsahem vody, a proto při skladování snadno podléhají chorobám. Zároveň však, jako každý živý organizmus, mají obranné mechanizmy, které zabraňují infekci původci těchto chorob.

1 2
detail