Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách
06. 10. 2020 Sklizeň Zobrazeno 5247x
Kromě technologických, organizačních, obchodních a jiných důvodů souvisejících se sklizní má volba vhodného termínu sklizně u sadby a konzumních brambor zcela zásadní vliv na jejich zdravotní stav a tedy i na kvalitu hlíz a skladování.
Sklizeň semenných porostů jetelovin
18. 09. 2020 Sklizeň Zobrazeno 8479x
Jeteloviny jsou primárně pěstovány pro produkci píce, ale důležitá je i dostatečná produkce semen. Nejvýznamnějšími pěstovanými druhy jsou u nás jetel luční, vojtěška a jetel inkarnát (převážně semenné porosty). Další druhy (štírovníky, čičorka, tolice dětelová, další druhy jetelů) se pěstují jen na menších výměrách.
Nechemické metody hubení a monitorování hlodavců ve skladech
05. 08. 2020 Skladování Zobrazeno 4515x
Zemědělci se často potýkají s problémy, které jim způsobuje celá řada druhů hlodavců. Ti škodí jednak přímo na polích, ale také následně po sklizni během skladování.
Skladování a ztráty působené skladištními škůdci
04. 08. 2020 Skladování Zobrazeno 2987x
Letošní zima opět nepřinesla výrazně chladné počasí, které by napomohlo v boji se škůdci ve skladech a skladovaných komoditách. Proto lze předpokládat, že místo zastavení vývoje a zvýšené mortality, došlo pouze ke zpomalení růstu populací škůdců.
Jakým rizikům se vyhnout při výrobě kukuřičné siláže
26. 02. 2020 Skladování Zobrazeno 4869x
Bylo již napsáno všechno o problematice silážování kukuřice? Zná každý agronom všechna úskalí se silážováním spojená? Umí si poradit v krizových situacích? Věříme, že ano, přesto se pokusíme napsat pár řádků na toto téma, snad i užitečných.
Proč je důležité měřit teplotu a aerobní stabilitu siláží
11. 02. 2020 Skladování Zobrazeno 3174x
Kvalitní krmivo je nezbytnou součástí každého moderního zemědělského podniku. Společně s mírou kvality krmiva se mění také ekonomické výsledky zemědělské produkce.
Konzervace biomasy (siláže)
18. 09. 2019 Skladování Zobrazeno 6509x
Výživa zvířat resp. přežvýkavců představuje požadavek (bachor, jako malý temperovaný fermentor o velikosti cca 150 až 200 l), kdy krmivo musí být chutné, aby zvíře bylo schopno předloženou siláž přijmout v maximálně míře podle aktuálního obsahu bachoru. Siláž nesmí obsahovat jedovaté sekundární metabolity, které negativně ovlivňují příjem sušiny u zvířat a zatěžují organizmus detoxikací těchto jedovatých látek.
Nechemická ochrana skladů a skladovaných substrátů před škůdci
02. 09. 2019 Skladování Zobrazeno 3433x
V současné době je celosvětový trend nahrazující chemické za nechemické metody v boji proti škůdcům. Sklady obilovin, olejnin a luštěnin mohou být v tomto směru příkladem pro polní zemědělskou výrobu. Ve skladech komodit se totiž nechemické metody s úspěchem využívají již mnoho desítek let: např. běžnou a široce rozšířenou součástí sladovacích technologií v ČR je aktivní větrání.
Přetrvávající chronické problémy se skladištními škůdci na farmách poškozují nejen farmáře
31. 07. 2019 Skladování Zobrazeno 3076x
Skladištní škůdci patří mezi významné faktory, které jsou příčinou ekonomických ztrát v zemědělství a potravinářství. To je jeden z důvodu, proč naše pracoviště (VÚRV, v.v.i.) každoročně dostává řadu dotazů, které jsou zaměřeny právě na problematiku skladištních škůdců na farmách.
Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd
08. 04. 2019 Sklizeň Zobrazeno 6204x
Kvalita pšenice sklizené v České republice v roce 2018 byla velmi dobrá. Požadavky na její pekárenské použití splnilo podle čtyř hodnocených parametrů (obsah bílkovin, objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační test) 80 % sklizené pšenice, což je podstatně více, než v předchozích dvou letech (2017 - 66 %, 2016 - 58 %).
Vliv termínu setí a doby sklizně na produkční ukazatele sklizené cukrové řepy
14. 08. 2018 Sklizeň Zobrazeno 11013x
Cukrová řepa je plodina, která vyžaduje poměrně dlouhou vegetační dobu. Doba potřebná k plnému technologickému vyzrání se v literatuře uvádí v rozmezí 170–210 dní. Zvláště rozhodující je potom datum výsevu. Ideální podmínky v současnosti nastávají zhruba po 15. březnu. S postupující změnou klimatu lze předpokládat, že bude docházet k mírnému posunu k ještě ranějším termínům.
Skladištní škůdci - aktuální problémy přípravy skladů obilovin na novou sklizeň
01. 07. 2018 Skladování Zobrazeno 10568x
Pomalu se vyprazdňují i poslední zbytky obilí ze skladů a začíná příprava na novou sklizeň. Farmáři by se v tomto období neměli zabývat pouze pracemi na polích, ale také zahájit přípravy svých skladů. Jedním z důvodů je, že již dnes se rozhoduje o tom, jaké problémy budeme mít se škůdci ve skladovaném obilí na podzim.
Vliv předplodiny na kvalitu ozimé pšenice
03. 10. 2017 Sklizeň Zobrazeno 7483x
Monitoring kvality potravinářské pšenice, založený na analýze sklizňových vzorků od pěstitelů, je prováděn v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s.r.o. a Agrotestu fyto, s.r.o. již řadu let. Kromě objektivního vyhodnocení kvality v České republice v konkrétním sklizňovém roce poskytuje řadu dalších užitečných informací. Podívejme se podrobněji, jaká byla kvalita sklizeného zrna v uplynulých 3 letech (2014–2016) ve vztahu k předplodině.
Pouze technologie na skladištní škůdce nestačí
07. 07. 2017 Skladování Zobrazeno 8525x
V posledních letech došlo ve změnách strategie skladování komodit. Řada farmářů a zemědělských podniků se zaměřila na skladování vlastní produkce na místo okamžitého prodeje po sklizni do výkupů nebo dalším zpracovatelům.
Předsklizňová příprava problematických porostů řepky bude pro sklizeň zásadní
01. 07. 2017 Sklizeň Zobrazeno 3729x
Přesně před rokem jsme si říkali, že se jednalo jednoznačně o nejdelší období kvetení řepky, co pamatujeme. Letošní rok ale ten loňský v tomto parametru mnohde překoná. Sklizňové patro tak bude tvořeno heterogenně dozrávajícími šešulemi.
Kvalita odrůd pšenice ve sklizni 2016
13. 04. 2017 Sklizeň Zobrazeno 5476x
V rámci monitoringu kvality potravinářských obilovin bylo ze sklizně 2016 v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. analyzováno 520 vzorků pšenice ze všech regionů ČR. Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech hodnocených parametrech (obsah bílkovin, objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační test) pro celou ČR 58 % vzorků, a to 63 % vzorků sklizených v Čechách a 54 % vzorků sklizených ...
Výhled produkce sójových bobů pro rok 2016
25. 09. 2016 Sklizeň Zobrazeno 5985x
Vzhledem ke stále se zvyšující ploše sóji ve světě (graf 1), lze v letošním roce předpokládat jednu z jejích největších produkcí. Podle posledních údajů se celosvětově sójou oselo cca 123 mil. ha, což je nejvíce v historii. Velikost produkce, tak jako každým rokem, bude ale výrazně ovlivňovat průběh počasí v jednotlivých regionech jejího pěstování.
FruitSmart – dlouho čerstvé ovoce
08. 06. 2016 Skladování Zobrazeno 4730x
Čerstvé, hezky vypadající jablko, to je zboží, jaké spotřebitelé vyhledávají. Na podzim, hned po sklizni, je takových jablek dostatek. Avšak čím déle po sklizni, tím těžší je zachovat vysokou kvalitu plodů, které se po několikaměsíčním skladování dostanou do regálů prodejen a musí i pak vypadat chutně a čerstvě po dobu třeba i dvaceti dnů. Skladování se tím pádem stalo obrovskou výzvou pro ovocnáře.
Příprava skladů před sklizní a metody jejich ochrany před skladištními škůdci
25. 06. 2015 Skladování Zobrazeno 9462x
Minulé dva roky byly mírné zimy, které bohužel podpořily značný rozvoj škůdců ve skladech obilovin a olejnin. Největší rizika působí tam, kde nejsou sklady vybaveny moderními skladovacími technologiemi a ochrannými metodami a postupy. S rizikovým skladováním se z tohoto důvodu dá nejvíce setkat na menších farmách.
Při rekonstrukci posklizňovky bylo myšleno na životní prostředí
02. 01. 2014 Skladování Zobrazeno 6840x
Nová sušárna, dvě nové vysoce výkonné čističky a příjmové koše, dopravní cesty a další související technologie. V AGRODRUŽSTVU KLAS Křičeň na Pardubicku se rozhodli modernizovat nejedno zařízení. Instalace proběhla na jaře letošního roku v zemědělském areálu v obci Křičeň v rámci rozsáhlé rekonstrukce posklizňové linky. Myšleno bylo především na ochranu životního prostředí a šetrnou manipulaci s potravinářskými surovinami.
Možnosti vyšetření kvality obilovin
02. 08. 2013 Sklizeň Zobrazeno 6719x
V období od srpna do října 2013 bude Zemědělský výzkumná ústav v Kroměříži provádět monitoring kvality obilovin u sklizňových vzorků potravinářské pšenice, ječmene, žita a ovsa. Výsledky rozborů budou doručeny formou, kterou si zvolíte. Jejich další využití bude pouze ve statisticky zpracované podobě, tj. bez udání konkrétního původu vzorku. Do akce budou přednostně zařazeny vzorky z podniků, ve kterých je prováděno pozorování MSD.
Ovlivňuje napadení kukuřice houbovými patogeny kvalitu siláží?
03. 01. 2013 Sklizeň a skladování Zobrazeno 9138x
Kvalita kukuřičných siláží a faktory, které ji mohou ovlivňovat, jsou mnohovrstevnou stavebnicí, z níž jsme si pro tento příspěvek vybrali faktory fytopatologické. Zaměříme se na problematiku houbových patogenů a chorob, které vyvolávají a se kterými se můžeme při pěstování kukuřice setkat.
Skládkové choroby brambor
20. 09. 2011 Skladování Zobrazeno 37277x
Hlízy bramboru jsou živou částí rostlin s vysokým obsahem vody, a proto při skladování snadno podléhají chorobám. Zároveň však, jako každý živý organizmus, mají obranné mechanizmy, které zabraňují infekci původci těchto chorob.
Skladování brambor
14. 11. 2005 Skladování Zobrazeno 40281x
Významnou součástí pěstování brambor je jejich skladování. Vzhledem k délce období je nutné dodržovat ideální podmínky po celou dobu skladování, které je rozdílné u jednotlivých užitkových směrů. Z hlediska zdraví skladovaných hlíz jsou nejdůležitější první dvě fáze skladování, kdy dochází nejprve k osušení a následně k zahojení povrchových poškození, která by byla vstupní branou pro houbové choroby.
Příprava slunečnice na sklizeň
25. 08. 2005 Sklizeň Zobrazeno 21132x
Slunečnice je velmi náchylná plodina po celou dobu vegetace a jen precizní zvládnutí celé agrotechniky od setí až do sklizně muže zabezpečit kvalitní zhodnocení vložených prostředků. Desikace je až na výjimečně teplé roky nezbytnou přípravnou fází pro úspěšnou sklizeň slunečnice. O možnostech uplatnění sklizeného zrna značně rozhoduje jeho kvalita, která je dána především kvalitním dozrávání.