BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Precizní zemědělství

Architektura porostu a zakládání plodin do širších řádků

Architektura porostu a zakládání plodin do širších řádků

29. 02. 2024 Ing. Martina Poláková; Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 358x

Změny podmínek vyvolané klimatickou, společenskou i politickou poptávkou, vedou zemědělce k hledání nových pěstebních postupů. Rychlý rozvoj moderních technologií posouvá zemědělství kupředu, a různé inovace, jako např. setí plodin do širších řádků s cílem lépe hospodařit s vodou, jsou dále rozvíjeny a postupně zdokonalovány.

Drony nachádzajú čoraz väčšie uplatnenie v poľnohospodárstve

Drony nachádzajú čoraz väčšie uplatnenie v poľnohospodárstve

30. 01. 2024 Ing. Matej Komár; Blumeria consulting s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 562x

Využitie dronov označovaných aj UAV sa v súčasnosti rozptýlilo do veľkého spektra profesií. Počnúc architektúrou cez vojenskú sféru až po záchranárske práce. Výnimkou nie je ani slovenské poľnohospodárstvo, kde sa drony tešia stále väčšej obľube.

Proseeds
Energen

Popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Precizní zemědělství a cílené aplikace postřiků v praxi SIUZ

Precizní zemědělství a cílené aplikace postřiků v praxi SIUZ

24. 11. 2023 Ing. Martina Poláková; Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 1201x

Průkopníci precizního zemědělství Spolku pro inovace a udržitelné zemědělství ověřují a do praxe zavádějí další nové, moderních technologie. Dnes se zaměříme na cílené aplikace postřiků, které umožňují významně redukovat spotřebu přípravků na ochranu rostlin a hnojiv.

Lokálně cílená kontrola zaplevelení

Lokálně cílená kontrola zaplevelení

17. 11. 2023 Doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D., Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D., Ing. Josef Chára; Česká zemědělská univerzita v Praze Precizní zemědělství Zobrazeno 991x

Metody a postupy ochrany rostlin, a především kontroly zaplevelení, prochází v poslední době řadou významných změn. Výzkumnou a vývojářskou, ale také uživatelskou sféru stále více přitahuje možnost využití robotických platforem, senzorové techniky a umělé inteligence sloužící k naplnění legislativních i celospolečenských požadavků na snižování zátěže krajiny negativním působením intenzivního zemědělství.

Přesné hranice a jejich využití v autopilotech Raven

Přesné hranice a jejich využití v autopilotech Raven

28. 09. 2023 Ing. Michal Krutiš; AGRI-PRECISION s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 804x

Všichni zemědělští podnikatelé mají sice k dispozici zdarma ke stažení hranice svých půdních bloků na portálu LPIS, ale bohužel se ukazuje, že jsou místy značně nepřesné a nejsou tím využitelné pro mnoho funkcionalit, které současné autopiloty nabízejí. Abychom mohli využívat plného potenciálu autopilotů a eliminovali hrozbu pokut, je nutné pracovat s opravdu přesně zaměřenými hranicemi půdního bloku.

Leading Farmers CZ opět mění budoucnost v přítomnost

Leading Farmers CZ opět mění budoucnost v přítomnost

28. 09. 2023 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 752x

S radostí představujeme nového distribučního a servisního partnera a s potěšením vítáme společnost Leading Farmers CZ, a.s. do naší vážené sítě partnerů. Společnost Leading Farmers CZ, a.s., se sídlem v České republice, působí v zemědělství již více než 20 let.

Varistar® - váš specialista na variabilní aplikace

Varistar® - váš specialista na variabilní aplikace

28. 09. 2023 Ing. Martina Semrádová; Varistar, s. r. o. Precizní zemědělství Zobrazeno 712x

Variabilní aplikace jsou jednou z cest pro zachování výnosnosti rostlinné výroby. Různých systémů, které variabilní aplikace nabízejí je mnoho, nicméně kvalita i nabídka služeb je velmi rozdílná. V tomto článku bychom vám rádi nastínili, v čem se naše služba od ostatních poskytovatelů liší a proč byste si jako poskytovatele služeb pro variabilní aplikace měli vybrat právě Varistar.

Agrility - moderní platforma pro monitoring porostů

Agrility - moderní platforma pro monitoring porostů

28. 09. 2023 Ing. Eduard Hanina; Limagrain Česká republika, s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 7151x

Moderní platforma agrility® je určena pro vzdálený monitoring porostů od společnosti Limagrain. Po více jak desetiletém vývoji je dnes běžně využívaná aplikace Harvest, která vyhodnocuje současný stav porostu kukuřice na siláž. Současně predikuje optimální termín sklizně na siláž při sušině 32%. Aplikace pro kukuřice nabízí také seťovou mapu (Density), přehled vývoje porostu (Vegetation) a předpověď výnosu (Yield).

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2024

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2024

28. 09. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 1022x

Podrobný přehled činností hlavních společností působících na českém trhu v oblasti precizního zemědělství, umožňující porovnání šíře nabídky prováděných analýz a navazujících služeb. Obsahuje také možnosti vzájemného propojení a se zemědělskou technikou, kdy může být využíváno prostředků obsažených v zemědělské mechanizaci, nebo naopak za pomoci vlastního řešení, nezávislého na použité technice.

Autonomní robot AgXeed na našich polích

Autonomní robot AgXeed na našich polích

26. 09. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 1205x

Robotika, potravinová soběstačnost, precizní zemědělství, schopnost konkurence, automatizace, ekologie nebo budoucnost. To jsou slova, která v posledních létech rezonují českým zemědělstvím a na výzvy s nimi spojené je třeba hledat odpovědi. Čerstvě představenou novinkou podzimu 2023 je pásový robot AgBot 5.115T2.

Precizní zemědělství a rekordní sklizeň v Kameni

Precizní zemědělství a rekordní sklizeň v Kameni

15. 09. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 861x

Zemědělská mechanizace špičkové úrovně, nejmodernější technologie, precizní zemědělství a ukázky práce autonomních strojů byly náplní dvoudenního setkání farmářů v obci Kámen u Pehřimova. Jeho součástí byla i snaha o zápis do České knihy rekordů v podobě největšího počtu sklízecích mlátiček pracujících na jednom poli.

Precizní zemědělství s Leading Farmers

Precizní zemědělství s Leading Farmers

16. 04. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 1181x

Na semináři uspořádaném v Choťovicích u Kolína byly představeny základy přesného zemědělství. Konference se vedle domácích odborníků a zástupců praxe zúčastnili také zahraniční hosté ze Švýcarska a ze Slovenska.

Varistar - přínosy variabilních aplikací ověřujeme v dlouhodobých pokusech

Varistar - přínosy variabilních aplikací ověřujeme v dlouhodobých pokusech

07. 02. 2023 Ing. Martina Semrádová; Varistar, s. r. o. Precizní zemědělství Zobrazeno 1601x

Minulý týden Ministerstvo zemědělství zveřejnilo tiskovou zprávu, která potvrdila informaci, že přímé platby pro precizní zemědělství nebudou pro tento rok spuštěny. Pro mnoho podniků byly dotace motivací, proč se do precizního zemědělství a variabilních aplikací pustit.

Zakládání porostů sóji s využitím principů precizního zemědělství

Zakládání porostů sóji s využitím principů precizního zemědělství

28. 11. 2022 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Precizní zemědělství Zobrazeno 1528x

Pěstování sóji má v České republice v posledních letech vzrůstající trend a dle nejnovějších statistik (ČSÚ) je sója v letošním roce na více než 29 tisících ha, což je historicky nejvyšší plocha. S rozšiřováním ploch pěstování sóji, ale zároveň neustále vyšším tlakem na snižování vstupů (zejména přípravků na ochranu rostlin) se zachováním vysoké a efektivní produkce je nutné se i v našich podmínkách ...

AG Tracker - Nástroj pro progresivní řízení zemědělské firmy

AG Tracker - Nástroj pro progresivní řízení zemědělské firmy

20. 09. 2022 Ing. Pavel Palas; AG info, s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 1877x

AG Tracker není jen GPS sledování techniky. Jedná se o komplexní systém, který obsahuje řadu modulů. AG Tracker je již více jak 4 roky využíván v zemědělských firmách a pyšní se velmi dobrými referencemi uživatelů.

Postřikovač ARA stříká jen na plevele

Postřikovač ARA stříká jen na plevele

20. 09. 2022 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 1673x

Technologie pro precizní zemědělství jsou již více než 20 let hlavní doménou společnosti Leading Farmers CZ, a.s. Za tu dobu drží v zavádění precizních prvků řadu prvenství v českém zemědělství. V roce 2002 instalovala první GPS autopilot; ty se dnes staly běžnou součástí traktorů.

PREFARM® - komplexní, flexibilní a za nejlepší cenu

PREFARM® - komplexní, flexibilní a za nejlepší cenu

20. 09. 2022 Ing. Radomír Šmoldas, Ph.D.; MJM agro, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 2322x

První pole jsme variabilní dávkou s využitím GPS pohnojili už v roce 1998. Už 24 let aplikujeme a vyvíjíme jednotlivé prvky systému PREFARM®. Systém je aktivně využíván na 450 000 ha konkrétních polích nejen v Česku, ale i okolních státech. V návrzích nové SZP od roku 2023 se uvažuje o dotační podpoře systémů Precizního zemědělství. Díky dlouhodobým zkušenostem jsme připraveni vyhovět vašim požadavkům.

Varistar® - Váš spolehlivý partner pro variabilní aplikace

Varistar® - Váš spolehlivý partner pro variabilní aplikace

20. 09. 2022 Ing. Martina Semrádová; Varistar, s. r. o. Precizní zemědělství Zobrazeno 1646x

O variabilních aplikacích a precizním zemědělství toho bylo napsáno již velmi mnoho a věříme, že téměř každý, kdo se v oblasti zemědělství pohybuje, již o tomto tématu slyšel. Společně s rozšířením povědomí se samozřejmě rozšiřuje i okruh společností, které v této oblasti nabízejí své produkty a služby. Volba partnera, se kterým zemědělské podniky budou systém pro variabilní aplikace zavádět, je přitom zásadní pro dosažení očekávaných výsledků.

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2023

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2023

20. 09. 2022 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 1945x

Podrobný přehled činností hlavních společností působících na českém trhu v oblasti precizního zemědělství, umožňující porovnání šíře nabídky prováděných analýz a navazujících služeb. Obsahuje také možnosti vzájemného propojení a se zemědělskou technikou, kdy může být využíváno prostředků obsažených v zemědělské mechanizaci, nebo naopak za pomoci vlastního řešení, nezávislého na použité technice.

Budoucnost je v preciznosti

Budoucnost je v preciznosti

10. 07. 2022 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 2956x

Současná nelehká situace v zemědělství, a nejen v něm, nás nutí hledat nová řešení. Proto se stále více dostávají do hledáčku zájmu technologie precizního zemědělství. Tyto technologie se rychle rozvíjejí a nabízí dříve nepředstavitelné možnosti zefektivnění výrobních procesů.

Monitoring vlhkosti poľnohospodárskej pôdy nástrojmi diaľkového prieskumu Zeme

Monitoring vlhkosti poľnohospodárskej pôdy nástrojmi diaľkového prieskumu Zeme

07. 07. 2022 Mgr. Monika Lörincová a kol. Precizní zemědělství Zobrazeno 1966x

Voda má v prírode a pre život človeka nenahraditeľný význam a je jednou zo základných podmienok poľnohospodárskej produkcie, spolu s pôdou, teplom, svetlom a živinami. Nedostatok vody v kritickej fáze vegetačného obdobia môže významne obmedziť rast poľnohospodárskych plodín, ich schopnosť prijímať živiny a vytvárať úrodu.

xarvio® FIELD MANAGER učiní výživu rostlin pohodlnější a efektivnější

xarvio® FIELD MANAGER učiní výživu rostlin pohodlnější a efektivnější

17. 03. 2022 Ing. Martina Čížková; BASF Digital Farming GmbH Precizní zemědělství Zobrazeno 2233x

Pro podporu dobrého stavu rostlin a dosažení optimálního výnosu je při aplikaci přípravku na ochranu rostlin nezbytné přesně vědět kde, kdy, co a v jakém množství. A to je jen jeden z mnoha důležitých úkolů, které musí farmář zvážit a zvládnout během vegetačního období, a vyžaduje podrobné znalosti, pečlivé plánování a přesné načasování.

Varistar - Případová studie variabilní aplikace dusíkatých hnojiv

Varistar - Případová studie variabilní aplikace dusíkatých hnojiv

07. 02. 2022 Ing. Martina Semrádová; Varistar, s. r. o. Precizní zemědělství Zobrazeno 2457x

O variabilních aplikacích, resp. o precizním zemědělství jistě slyšela již velká část zemědělské veřejnosti. Hlavními přínosy variabilních aplikací jsou úspora hnojiv, zvýšení výnosu a z toho následně vyplývající zvýšení zisku. Tyto přínosy jsou dlouhodobě ověřovány nejen na zahraničních trzích, ale také v České republice díky mnoha pokusům, které jsme v posledních letech u našich zákazníků provedli.

Nové možnosti využití a analýzy satelitních snímků dostupné také v ČR

Nové možnosti využití a analýzy satelitních snímků dostupné také v ČR

29. 01. 2022 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 2448x

Společnost EOS Data Analytics je globální dodavatel analytických systémů vyhodnocujících satelitní snímky, uzavřela partnerství s Agrinova Group, poradenskou firmou v oblasti zemědělství, aby podpořila využívání satelitních monitorovacích technologií v zemích střední a východní Evropy

Současný trend v robotizaci ochrany rostlin

Současný trend v robotizaci ochrany rostlin

23. 12. 2021 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Precizní zemědělství Zobrazeno 2236x

Rychlý vývoj nových technologií a měnící se prostředí online světa poskytují jedinečnou příležitost pro vývoj automatizovaných a robotických systémů v zemědělství a lesnictví. Technologický pokrok v oblasti strojového vidění, GPS, laserové technologie a mechatronika umožnila vývoj a implementaci robotických systémů a inteligentních technologií pro precizní - přesné zemědělství.

1 2 3
detail