Skladování
Ochrana obilního zrna před škůdci ve skladech
23. 11. 2022 Skladování Zobrazeno 1478x
Uskladněné zemědělské komodity a potraviny mohou být během skladování infestovány celou řadou organizmů, jako jsou mikroorganizmy, členovci a hlodavci. Jsou tak jedním z nejčastějších bio-kontaminantů skladovaných surovin a potravin. Skladištní škůdci se mohou vyskytovat v celém výrobním řetězci potravin od farmy až k finálnímu spotřebiteli.
Správný proces kompostování a skladování významně ovlivňuje počet klíčivých semen plevelů v kompostech
21. 10. 2022 Skladování Zobrazeno 1944x
Monitoringem počtu klíčivých semen plevelů vyskytujících se v registrovaných kompostech se zabývá třetím rokem Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Cílem testování je ověření, zda procesem kompostování dochází k eliminaci zárodků nežádoucích organizmů včetně semen plevelů. Posuzován je i vliv složení zakládky kompostu na počet a druhovou skladbu vzešlých plevelů.
Rodenticidní přípravky - dvojí režim používání
12. 09. 2022 Skladování Zobrazeno 976x
Rodenticidy jsou chemické přípravky určené k hubení škodlivých druhů hlodavců. Na trhu se používají ve dvou odlišných režimech - buď jako přípravky na ochranu rostlin, nebo jako biocidy. V obou režimech probíhají odlišné procesy registrace účinných látek a povolování konkrétních přípravků. Tyto procesy probíhají na úrovni Evropské unie a dále jednotlivých členských států.
Skladování cukrovky
07. 12. 2021 Skladování Zobrazeno 1344x
Řepná kampaň je vyvrcholením celoročního úsilí v pěstování cukrovky. V roce 2020 se ukázalo, že i přes veškerou péči věnovanou řepě na poli během vegetace, může dojít v průběhu kampaně k mnoha událostem, které vedou ke zhoršení konečného výsledku. Zvláště v ročnících, které během vegetace vypadají velmi nadějně, je škoda, když ztráty v závěru, při skladování a dodávce, očekávaný výsledek sníží.
Principy skladování brambor
11. 12. 2020 Skladování Zobrazeno 6525x
Posklizňová úprava sklizených brambor zahrnuje oddělení příměsí - kameny, zemina, nať, a také oddělení nestandardních hlíz, a tak vytvořit podmínky pro minimalizaci ztrát při dlouhodobém skladování a udržení kvality hlíz. Při dodání brambor po sklizni přímo spotřebiteli je do posklizňové úpravy ještě zahrnuto třídění podle velikosti hlíz.
Nechemické metody hubení a monitorování hlodavců ve skladech
05. 08. 2020 Skladování Zobrazeno 2612x
Zemědělci se často potýkají s problémy, které jim způsobuje celá řada druhů hlodavců. Ti škodí jednak přímo na polích, ale také následně po sklizni během skladování.
Skladování a ztráty působené skladištními škůdci
04. 08. 2020 Skladování Zobrazeno 1915x
Letošní zima opět nepřinesla výrazně chladné počasí, které by napomohlo v boji se škůdci ve skladech a skladovaných komoditách. Proto lze předpokládat, že místo zastavení vývoje a zvýšené mortality, došlo pouze ke zpomalení růstu populací škůdců.
Jakým rizikům se vyhnout při výrobě kukuřičné siláže
26. 02. 2020 Skladování Zobrazeno 3283x
Bylo již napsáno všechno o problematice silážování kukuřice? Zná každý agronom všechna úskalí se silážováním spojená? Umí si poradit v krizových situacích? Věříme, že ano, přesto se pokusíme napsat pár řádků na toto téma, snad i užitečných.
Proč je důležité měřit teplotu a aerobní stabilitu siláží
11. 02. 2020 Skladování Zobrazeno 2045x
Kvalitní krmivo je nezbytnou součástí každého moderního zemědělského podniku. Společně s mírou kvality krmiva se mění také ekonomické výsledky zemědělské produkce.
Konzervace biomasy (siláže)
18. 09. 2019 Skladování Zobrazeno 4678x
Výživa zvířat resp. přežvýkavců představuje požadavek (bachor, jako malý temperovaný fermentor o velikosti cca 150 až 200 l), kdy krmivo musí být chutné, aby zvíře bylo schopno předloženou siláž přijmout v maximálně míře podle aktuálního obsahu bachoru. Siláž nesmí obsahovat jedovaté sekundární metabolity, které negativně ovlivňují příjem sušiny u zvířat a zatěžují organizmus detoxikací těchto jedovatých látek.
Nechemická ochrana skladů a skladovaných substrátů před škůdci
02. 09. 2019 Skladování Zobrazeno 2239x
V současné době je celosvětový trend nahrazující chemické za nechemické metody v boji proti škůdcům. Sklady obilovin, olejnin a luštěnin mohou být v tomto směru příkladem pro polní zemědělskou výrobu. Ve skladech komodit se totiž nechemické metody s úspěchem využívají již mnoho desítek let: např. běžnou a široce rozšířenou součástí sladovacích technologií v ČR je aktivní větrání.
Přetrvávající chronické problémy se skladištními škůdci na farmách poškozují nejen farmáře
31. 07. 2019 Skladování Zobrazeno 2078x
Skladištní škůdci patří mezi významné faktory, které jsou příčinou ekonomických ztrát v zemědělství a potravinářství. To je jeden z důvodu, proč naše pracoviště (VÚRV, v.v.i.) každoročně dostává řadu dotazů, které jsou zaměřeny právě na problematiku skladištních škůdců na farmách.
Skladištní škůdci - aktuální problémy přípravy skladů obilovin na novou sklizeň
01. 07. 2018 Skladování Zobrazeno 8625x
Pomalu se vyprazdňují i poslední zbytky obilí ze skladů a začíná příprava na novou sklizeň. Farmáři by se v tomto období neměli zabývat pouze pracemi na polích, ale také zahájit přípravy svých skladů. Jedním z důvodů je, že již dnes se rozhoduje o tom, jaké problémy budeme mít se škůdci ve skladovaném obilí na podzim.
Pouze technologie na skladištní škůdce nestačí
07. 07. 2017 Skladování Zobrazeno 6702x
V posledních letech došlo ve změnách strategie skladování komodit. Řada farmářů a zemědělských podniků se zaměřila na skladování vlastní produkce na místo okamžitého prodeje po sklizni do výkupů nebo dalším zpracovatelům.
FruitSmart – dlouho čerstvé ovoce
08. 06. 2016 Skladování Zobrazeno 3727x
Čerstvé, hezky vypadající jablko, to je zboží, jaké spotřebitelé vyhledávají. Na podzim, hned po sklizni, je takových jablek dostatek. Avšak čím déle po sklizni, tím těžší je zachovat vysokou kvalitu plodů, které se po několikaměsíčním skladování dostanou do regálů prodejen a musí i pak vypadat chutně a čerstvě po dobu třeba i dvaceti dnů. Skladování se tím pádem stalo obrovskou výzvou pro ovocnáře.
Příprava skladů před sklizní a metody jejich ochrany před skladištními škůdci
25. 06. 2015 Skladování Zobrazeno 8105x
Minulé dva roky byly mírné zimy, které bohužel podpořily značný rozvoj škůdců ve skladech obilovin a olejnin. Největší rizika působí tam, kde nejsou sklady vybaveny moderními skladovacími technologiemi a ochrannými metodami a postupy. S rizikovým skladováním se z tohoto důvodu dá nejvíce setkat na menších farmách.
Při rekonstrukci posklizňovky bylo myšleno na životní prostředí
02. 01. 2014 Skladování Zobrazeno 5874x
Nová sušárna, dvě nové vysoce výkonné čističky a příjmové koše, dopravní cesty a další související technologie. V AGRODRUŽSTVU KLAS Křičeň na Pardubicku se rozhodli modernizovat nejedno zařízení. Instalace proběhla na jaře letošního roku v zemědělském areálu v obci Křičeň v rámci rozsáhlé rekonstrukce posklizňové linky. Myšleno bylo především na ochranu životního prostředí a šetrnou manipulaci s potravinářskými surovinami.
Skládkové choroby brambor
20. 09. 2011 Skladování Zobrazeno 35725x
Hlízy bramboru jsou živou částí rostlin s vysokým obsahem vody, a proto při skladování snadno podléhají chorobám. Zároveň však, jako každý živý organizmus, mají obranné mechanizmy, které zabraňují infekci původci těchto chorob.
Skladování brambor
14. 11. 2005 Skladování Zobrazeno 38389x
Významnou součástí pěstování brambor je jejich skladování. Vzhledem k délce období je nutné dodržovat ideální podmínky po celou dobu skladování, které je rozdílné u jednotlivých užitkových směrů. Z hlediska zdraví skladovaných hlíz jsou nejdůležitější první dvě fáze skladování, kdy dochází nejprve k osušení a následně k zahojení povrchových poškození, která by byla vstupní branou pro houbové choroby.