Sklizeň

Dozrávání a sklizeň vojtěšky seté
Dozrávání a sklizeň vojtěšky seté

Dozrávání a sklizeň vojtěšky seté

27. 11. 2024 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D. a kol. Sklizeň Zobrazeno 527x

Vojtěška setá (Medicago sativa L.) je víceletá jetelovina. Využívá se jako pícnina a poskytuje 2 až 6 sečí kvalitní píce s vysokým obsahem bílkovin. Je vhodná do sušších teplejších oblastí a je to zlepšující plodina, která na kořenech vytváří hlízky pro nitrifikační bakterie a obohacuje tak půdu o vzdušný dusík. Jako jetelovina má podobně jako jetel luční velký význam pro správné střídání plodin. Je to také léčivá bylina a medonosná plodina.

Hodnocení technologických linek na sklizeň píce
Hodnocení technologických linek na sklizeň píce

Hodnocení technologických linek na sklizeň píce

04. 10. 2024 Ing. Libor Matyáš; Česká zemědělská univerzita v Praze Sklizeň Zobrazeno 1304x

Pícniny jsou velmi důležitým krmivem rostlinného původu. Jedná se o nepostradatelné objemné krmivo, které má rozhodující podíl na výrobě a kvalitě masa, mléka a dalších živočišných produktů. Kvalita sklizené píce má významný podíl nejenom na zdraví, ale též na užitkovosti.

Dozrávání a sklizeň jetele nachového
Dozrávání a sklizeň jetele nachového

Dozrávání a sklizeň jetele nachového

18. 09. 2024 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D., Bc. Antonín Drda, Mgr. Helena Hutyrová Sklizeň Zobrazeno 548x

Jetel nachový (Trifolium incarnatum L.) je ozimá jetelovina, která se využívá jako ozimá či jarní meziplodina na zelené hnojení či na píci, a také jako ozimá pastevní plodina, přísev do pastevních porostů a do meziřádků v sadech a vinicích. Je to medonosná a protierozní plodina a u nás se pěstují hlavně semenné porosty, které se sklízí na semeno.

Agrovital a SuperAgrovital - pojistka vašeho výnosu
Agrovital a SuperAgrovital - pojistka vašeho výnosu

Agrovital a SuperAgrovital - pojistka vašeho výnosu

30. 06. 2024 Tomáš Zeman; AgroProtec s.r.o. Sklizeň Zobrazeno 161x

V následujících několika týdnech v době dozrávání řepkových porostů se budou dotvářet kvantitativní i kvalitativní parametry výnosu. Po odkvětu řepka začíná ztrácet listovou plochu, často se jedná o fenologickou záležitost (listy přirozeně žloutnou a asimiláty se přesouvají do generativních orgánů), ale v posledních letech vlivem napadení řapíků krytonoscem čtyřzubým často dochází k masivnímu usychání listů již na konci kvetení.

Arrest Plus®: Přirozeně dozrají a nevypadnou
Arrest Plus®: Přirozeně dozrají a nevypadnou

Arrest Plus®: Přirozeně dozrají a nevypadnou

10. 06. 2023 Ing. Jiří Vašek; ADAMA CZ Sklizeň Zobrazeno 1207x

Arrest Plus® je inovovaný a vylepšený pomocný prostředek k omezení předsklizňových a sklizňových ztrát určený pro řepku olejku, slunečnici, sóju, luskoviny a len. Účinně brání samovolnému pukání a praskání šešulí nebo lusků a zároveň omezují vypadávání semen před a během sklizně. Umožňuje přirozené dozrávání plodin bez nutnosti desikace. Biologicky snadno odbouratelný.

Objemná krmiva pro správnou výživu
Objemná krmiva pro správnou výživu

Objemná krmiva pro správnou výživu

14. 12. 2022 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D., Ing. Vít Langmaier; Agromanuál Sklizeň Zobrazeno 1827x

Výživa skotu v době rostoucích nákladů byla ústředním tématem odborného semináře Objemná krmiva 2022, který uspořádala firma KWS Osiva dne 19. října v Kulturním domě ve Větrném Jeníkově. Zajištění dostatku objemných krmiv úzce souvisí s pěstovanými plodinami a také je nutné správné načasováním jednotlivých zásahů včetně sklizně, která je rozhodujícím faktorem pro následnou výživu skotu.

Pohled na stav silážních porostů a silážování
Pohled na stav silážních porostů a silážování

Pohled na stav silážních porostů a silážování

01. 10. 2022 Ing. Eduard Hanina; Limagrain ČR s.r.o. Sklizeň Zobrazeno 5340x

Každá sezóna je pro zemědělce originálem a vyžaduje „originální“ přístup. Zemědělská prvovýroba není montovna v uzavřeném a roboticky nastaveném tempu. Proto se opět vracím k probíhající (proběhlé) sezóně pěstování kukuřic na siláž.

Kvalita siláží a sena a příčiny zhoršené kvality
Kvalita siláží a sena a příčiny zhoršené kvality

Kvalita siláží a sena a příčiny zhoršené kvality

27. 09. 2022 Bc. Vladimíra Nováková; Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Sklizeň Zobrazeno 4331x

Výroba objemných krmiv je jednou z nejtěžších a nejnáročnějších operací v každém zemědělském podniku. Tato krmiva jsou vyráběna hlavně pro výživu hospodářských zvířat (85–90 %) nebo se vyrábějí pro zpracování v bioplynové stanici. Nejvíce se z konzervovaných krmiv využívá kukuřičná siláž, siláže z travních porostů a seno. Každá operace při výrobě objemných krmiv je velmi důležitá pro správnou fermentaci a jakost krmiva.

Sklizeň lnu bez desikantů
Sklizeň lnu bez desikantů

Sklizeň lnu bez desikantů

19. 09. 2022 Ing. Prokop Šmirous, CSc. a kol. Sklizeň Zobrazeno 2883x

Len setý olejný (Linum usitattissimum L.) se pěstuje pro získání semen obsahujících 35–45 % tuku, tj. lněného oleje pro potravinářské i průmyslové využití. Vedlejším produktem je lněný stonek (také nesprávně nazývaný sláma), který obsahuje asi 30 % krátkého vlákna vhodného pro průmyslové netextilní využití.

Možnosti desikace slunečnice - výsledky pokusů z roku 2021
Možnosti desikace slunečnice - výsledky pokusů z roku 2021

Možnosti desikace slunečnice - výsledky pokusů z roku 2021

11. 09. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D. a kol. Sklizeň Zobrazeno 2019x

Významným světovým producentem slunečnice je Ukrajina. S ohledem na současnou situaci v této zemi je pravděpodobné, že produkce slunečnice bude v letošním a možná i následných letech snížena, což může být určitá příležitost pro pěstitele v ostatních evropských zemích, včetně těch z ČR.

Monitoring kvality pšenice na Slovensku
Monitoring kvality pšenice na Slovensku

Monitoring kvality pšenice na Slovensku

04. 04. 2022 Ing. Soňa Gavurníková, PhD., RNDr. Andrea Lančaričová, PhD., RNDr. Jana Hendrichová; NPPC - VÚRV, Piešťany Sklizeň Zobrazeno 3954x

Kvalitu zrna ovplyvňujú dominantným spôsobom odroda a podmienky pestovania. Podmienky pestovania, predovšetkým priebeh počasia počas vegetačnej doby, zohrávajú veľmi významnú úlohu pri tvorbe technologickej kvality. Agrotechnické postupy a úroveň minerálnej výživy majú následne aditívny vplyv na technologickú kvalitu a môžu potlačiť alebo naopak zvýrazniť geneticky daný potenciál odrody.

Možnosti desikace slunečnice po restrikci diquate
Možnosti desikace slunečnice po restrikci diquate

Možnosti desikace slunečnice po restrikci diquate

03. 10. 2021 Doc. Ing Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze, Ing. Božetěch Málek; Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin Sklizeň Zobrazeno 3901x

Česká republika leží na severozápadním okraji evropské oblasti vhodné pro pěstování slunečnice. Pěstitelé proto musí vybírat především ze sortimentu velmi raných a raných odrůd, které mohou ve zdejších klimatických podmínkách včas dozrát. Přesto bývá v chladnějších a vlhčích letech nutné vegetaci slunečnice řízeně ukončit pomocí desikantů.

Předčasné ukončení vegetace u brambor
Předčasné ukončení vegetace u brambor

Předčasné ukončení vegetace u brambor

12. 09. 2021 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D., Ing. Petra Baštová; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Sklizeň Zobrazeno 6379x

Ukončení vegetace u brambor před přirozeným odumřením natě provedené desikací nebo jinými způsoby, nejčastěji mechanicky, nazýváme předčasné nebo též umělé. Jedná se o technologický prvek, který má dlouhodobou tradici. Není to však opatření pouze pro velkovýrobu, ale svůj význam má v některých aspektech i pro malopěstitele.

Co ovlivňuje kvalitu kukuřice pro siláž
Co ovlivňuje kvalitu kukuřice pro siláž

Co ovlivňuje kvalitu kukuřice pro siláž

01. 03. 2021 Ing. Yvona Tyrolová; Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves Sklizeň Zobrazeno 7950x

Bez kukuřice si v současné době již nedovedeme intenzivní živočišnou výrobu představit. Díky vyšlechtěným hybridům s širokou škálou čísla FAO je možné si u osivářských firem vybrat vhodný hybrid prakticky pro každou výrobní oblast.

Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách
Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách

Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách

06. 10. 2020 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D., Ing. Petra Baštová; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Sklizeň Zobrazeno 5610x

Kromě technologických, organizačních, obchodních a jiných důvodů souvisejících se sklizní má volba vhodného termínu sklizně u sadby a konzumních brambor zcela zásadní vliv na jejich zdravotní stav a tedy i na kvalitu hlíz a skladování.

Sklizeň semenných porostů jetelovin
Sklizeň semenných porostů jetelovin

Sklizeň semenných porostů jetelovin

18. 09. 2020 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D. a kol. Sklizeň Zobrazeno 8795x

Jeteloviny jsou primárně pěstovány pro produkci píce, ale důležitá je i dostatečná produkce semen. Nejvýznamnějšími pěstovanými druhy jsou u nás jetel luční, vojtěška a jetel inkarnát (převážně semenné porosty). Další druhy (štírovníky, čičorka, tolice dětelová, další druhy jetelů) se pěstují jen na menších výměrách.

Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd
Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd

Kvalita sklizně pšenice 2018 a hodnocení nejčastěji pěstovaných odrůd

08. 04. 2019 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž Sklizeň Zobrazeno 6512x

Kvalita pšenice sklizené v České republice v roce 2018 byla velmi dobrá. Požadavky na její pekárenské použití splnilo podle čtyř hodnocených parametrů (obsah bílkovin, objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační test) 80 % sklizené pšenice, což je podstatně více, než v předchozích dvou letech (2017 - 66 %, 2016 - 58 %).

Vliv termínu setí a doby sklizně na produkční ukazatele sklizené cukrové řepy
Vliv termínu setí a doby sklizně na produkční ukazatele sklizené cukrové řepy

Vliv termínu setí a doby sklizně na produkční ukazatele sklizené cukrové řepy

14. 08. 2018 Ing. Klára Pavlů, Ph.D., Ing. Jaromír Chochola, CSc.; Řepařský institut spol. s r.o. Semčice Sklizeň Zobrazeno 11504x

Cukrová řepa je plodina, která vyžaduje poměrně dlouhou vegetační dobu. Doba potřebná k plnému technologickému vyzrání se v literatuře uvádí v rozmezí 170–210 dní. Zvláště rozhodující je potom datum výsevu. Ideální podmínky v současnosti nastávají zhruba po 15. březnu. S postupující změnou klimatu lze předpokládat, že bude docházet k mírnému posunu k ještě ranějším termínům.

Vliv předplodiny na kvalitu ozimé pšenice
Vliv předplodiny na kvalitu ozimé pšenice

Vliv předplodiny na kvalitu ozimé pšenice

03. 10. 2017 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D. a kol. Sklizeň Zobrazeno 7777x

Monitoring kvality potravinářské pšenice, založený na analýze sklizňových vzorků od pěstitelů, je prováděn v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s.r.o. a Agrotestu fyto, s.r.o. již řadu let. Kromě objektivního vyhodnocení kvality v České republice v konkrétním sklizňovém roce poskytuje řadu dalších užitečných informací. Podívejme se podrobněji, jaká byla kvalita sklizeného zrna v uplynulých 3 letech (2014–2016) ve vztahu k předplodině.

Předsklizňová příprava problematických porostů řepky bude pro sklizeň zásadní
Předsklizňová příprava problematických porostů řepky bude pro sklizeň zásadní

Předsklizňová příprava problematických porostů řepky bude pro sklizeň zásadní

01. 07. 2017 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech s.r.o. Sklizeň Zobrazeno 3884x

Přesně před rokem jsme si říkali, že se jednalo jednoznačně o nejdelší období kvetení řepky, co pamatujeme. Letošní rok ale ten loňský v tomto parametru mnohde překoná. Sklizňové patro tak bude tvořeno heterogenně dozrávajícími šešulemi.

Kvalita odrůd pšenice ve sklizni 2016
Kvalita odrůd pšenice ve sklizni 2016

Kvalita odrůd pšenice ve sklizni 2016

13. 04. 2017 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž Sklizeň Zobrazeno 5638x

V rámci monitoringu kvality potravinářských obilovin bylo ze sklizně 2016 v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. analyzováno 520 vzorků pšenice ze všech regionů ČR. Požadavky na jakost pekárenské pšenice splnilo ve čtyřech hodnocených parametrech (obsah bílkovin, objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační test) pro celou ČR 58 % vzorků, a to 63 % vzorků sklizených v Čechách a 54 % vzorků sklizených ...

Výhled produkce sójových bobů pro rok 2016
Výhled produkce sójových bobů pro rok 2016

Výhled produkce sójových bobů pro rok 2016

25. 09. 2016 Ing. Přemysl Štranc Ph.D. a kol Sklizeň Zobrazeno 6136x

Vzhledem ke stále se zvyšující ploše sóji ve světě (graf 1), lze v letošním roce předpokládat jednu z jejích největších produkcí. Podle posledních údajů se celosvětově sójou oselo cca 123 mil. ha, což je nejvíce v historii. Velikost produkce, tak jako každým rokem, bude ale výrazně ovlivňovat průběh počasí v jednotlivých regionech jejího pěstování.

Možnosti vyšetření kvality obilovin
Možnosti vyšetření kvality obilovin

Možnosti vyšetření kvality obilovin

02. 08. 2013 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Sklizeň Zobrazeno 6900x

V období od srpna do října 2013 bude Zemědělský výzkumná ústav v Kroměříži provádět monitoring kvality obilovin u sklizňových vzorků potravinářské pšenice, ječmene, žita a ovsa. Výsledky rozborů budou doručeny formou, kterou si zvolíte. Jejich další využití bude pouze ve statisticky zpracované podobě, tj. bez udání konkrétního původu vzorku. Do akce budou přednostně zařazeny vzorky z podniků, ve kterých je prováděno pozorování MSD.

Příprava slunečnice na sklizeň
Příprava slunečnice na sklizeň

Příprava slunečnice na sklizeň

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Sklizeň Zobrazeno 21320x

Slunečnice je velmi náchylná plodina po celou dobu vegetace a jen precizní zvládnutí celé agrotechniky od setí až do sklizně muže zabezpečit kvalitní zhodnocení vložených prostředků. Desikace je až na výjimečně teplé roky nezbytnou přípravnou fází pro úspěšnou sklizeň slunečnice. O možnostech uplatnění sklizeného zrna značně rozhoduje jeho kvalita, která je dána především kvalitním dozrávání.

Příprava obilnin na sklizeň
Příprava obilnin na sklizeň

Příprava obilnin na sklizeň

18. 06. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Sklizeň Zobrazeno 11925x

Posledním krokem před sklizní obilnin je v některých případech aplikace totálních herbicidů nebo desikantu pro přípravu defektních porostů na sklizeň. Předsklizňová aplikace má ekonomické odůvodnění na všech těžko skliditelných plochách, kde se díky aplikaci předejde obtížné sklizni, která neumožní plné využití sklizňové techniky

detail