BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Výkladový slovník

A B C Č D É E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U Ú V W X Y Z Ž

průmyslová mikrobiologie

odvětví průmyslu, při němž jsou ve výrobním procesu používány živé kmeny různých mikroorganismů, především hub a bakterií. Jako živná půda se používají různé cukry nebo škrob. Pomocí bakterií se vyrábí: kyselina octová (z alkoholu pomocí Acetobacter), butylalkohol a aceton (z kukuřice pomocí Clostridium acetobutylcum), oxid uhličitý, etylalkohol a aceton (z kukuřice, brambor a melasy pomocí Bacillus acetothylicus), kyselina fumarová, glycerol, vodík, kyselina koji (Acetobacter), isopropylalkohol a butylalkohol (Clostridium butyricum), kyselina mléčná (Lactobacillus), kyselina jantarová a další. Pomocí kvasinek se vyrábí: etylalkohol (z cukru nebo bramborového či obilného škrobu po jeho hydrolýze nebo z celulózy pomocí Sacharomyces cerevisiae) v podobě piva, vína a lihovin, tuky (Endomycopsis vernalis), glycerol (S. cerevisiae var. ellipsoideus), ryboflavin. Pomocí ostatních hub: kyselina citrónová (Aspergillus, Penicillium, Mucor), tuky (Penicillium), kyselina fumarová (Rhizopus), kyselina glukonová (Aspergillus), kyselina galová (z taninu pomocí A. niger), kyselina mléčná (Rhizopus), riboflavin (Eremothecium), manitol a jiné látky. Aspergillus spp. se používá rovněž v Japonsku na výrobu rýžového vína saké, sojové omáčky shoyu, sojového sýra miso, destilátu šočocukrového sirupu z rýže mizaume a enzymových směsí. Druhy rodu Aspergillus ze skupiny A. flavus poskytují kyselinu koji. Řada dalších mikroorganismů se používá v potravinářském průmyslu. Např. pro výrobu sýrů typu Camembert (Hermelín) je to Penicillium camemberti, roquefort (Niva) P. roqueforti. V mlékařství se dále používají různé kultury bakterií pro fermentaci mléčných nápojů, jako je kefír (původem z Kavkazu), kumis (Rusko), leben (Egypt), mazu (Arménie), jogurt (Bulharsko); na výrobu kyselého zelí a okurek. Kvasinky se také používají ve výživě člověka a hospodářských zvířat.
ADI
AMA
bi-
CBT
CIF
DDT
DEM
DNA
DNA
DPH
ECU
EEG
EK
EKG
EPA
ES
EU
eu-
FAO
FAO
FCO
FNM
FOB
gen
HDP
HW
IGC
ISO
IWC
jed
MAC
MAK
MLO
MPO
NPK
OAK
OIE
OIV
PBB
PCB
PF
PLN
PN
ppb
ppm
PRE
PRS
rez
RNA
rod
rot
TLV
WHO
WHO
WMO
WTO
ZNJ
Limagrain
detail