BASF
BASF
BASF

AGRA

Letos bude velký luxus „hnojit osivem“

09. 10. 2022 Ing. Kamil Štípek, Ph.D.; RWA Czechia s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1034x

Jedna velice populární píseň od skupiny Kabát začíná slovy „Všechno je jinak…“ a toto úsloví se přímo nabízí pro predikci toho, jak bude letos vypadat prodejní sezona osiv ozimých obilnin. Na jednu stranu historicky rekordní cena komodity, na tu druhou ale strmě rostoucí ceny vstupů a s tím související předpoklad vysokých cen certifikovaných osiv. Jaké jsou přínosy setí certifikovaného osiva oproti šaržím s nejasným původem a kvalitou se zde rozepisovat nebudu. Co je však důležité, je zamyšlení nad racionalitou volby výsevků s ohledem na to, jakými prvky tvoří jednotlivé odrůdy výnos.

Proseeds

Výsevky ozimých pšenic

V řadě případů zbytečně vysoké výsevky nejen že představují vícenáklad, ale dokonce některým odrůdám ubližují. Na těchto principech je založena spolupráce s firmou EGT system, kdy vybrané odrůdy z portfolia RWA budou letos zčásti ošetřeny, kromě běžného fungicidního mořidla, také stimulačním přípravkem Energen Germin FH proto, aby byla podpořena maximální kvalita nabízeného osiva a polní vzcházivost i za měně příznivých podmínek. U takto ošetřeného osiva bude, mimo zásobení startovací dávkou živin, podpořena silná tvorba kořenů a zvýšena odolnost proti suchu při vzcházení. A to, co je důležité pro dynamické a vyrovnané vzcházení osiva i v horších podmínkách, je podpora štěpení zásobních škrobů na cukry. Tím se při klíčení jednorázově uvolní velká suma energie, která způsobí, že osivo vzejde tak, že vypíchaný porost je oproti kontrole vyrovnaný a jeho start je velmi silný. Potom si můžeme dovolit doporučit nižší výsevek, který navíc odrůdám, které budeme dále popisovat, bude velmi vyhovovat. Jsou totiž plastické, umí využívat okrajových efektů a na nižší hustotě porostu i významně zvyšovat výnos produktivitou klasu. A není důvod je přehušťovat, protože vyšší výnos neudělají a jenom si tím budeme koledovat o zvýšení propadu zrna a snížení obsahu dusíkatých látek.

Vliv hustoty porostu odrůdy Asora na velikost klasů
Vliv hustoty porostu odrůdy Asory na velikost klasů

Porovnání produktivity klasu odrůdy Campesino (dole) a odrůdy Gordian (nahoře)
Porovnání produktivity klasu odrůdy Campesino (dole) a odrůdy Gordian (nahoře)

Představení našich odrůd vhodných pro nižší výsevek

Asory A

Nejmnoženější v Německu v roce 2021

Tato odrůda ilustruje svoji výjimečnost nejen excelentními výsledky během registrace v ČR, ale zejména tím, že se v roce 2021 stala královnou mezi nejmnoženějšími odrůdami v Německu. K tomu všemu zbývá jen dodat, že po tatínkovi, odrůdě JB Asano, je odnoživá, velmi dobře umí sucho a hodně nasype. Po mamince, odrůdě Memory, má výborný zdravotní stav, stabilní číslo poklesu a mrazuvzdornost. Umí tedy velice dobře deštivé žně a také pozdní termíny setí. Pro dosažení maximálního úspěchu je třeba pracovat s morforegulátorem na zpevnění stébla a kvalitativní dávkou dusíku pro ovlivnění obsahu dusíkatých látek v zrnu. Je nesmírně variabilní v tvorbě výnosu díky plasticitě klasu.

Barranco E

„Éčko“ i na horší půdy, 4 roky nejvýnosnější E v Německu

Tento zástupce ze šlechtění firmy Secobra, tentokrát v elitní potravinářské kvalitě, se může pochlubit titulem po čtyři roky po sobě nejvýnosnější odrůdou ve své potravinářské kvalitě v Německu (BSA 2018–21). Kromě velmi dobré odolnosti přísuškům a výbornému výnosovému potenciálu u odrůdy Barranco oceníte zejména velice dobrý zdravotní stav, vysokou adaptabilitu na různé půdně klimatické podmínky, vhodnost pro pozdní termíny setí, stejně jako zařazení po obilní předplodině. Loňské deštivé léto ukázalo, že Barranco umí udržet kvalitu i v deštích. U velmi intenzivních porostů je třeba zpevnit stéblo morforegulátorem a nevynechat kvalitativní dávku dusíku.

Campesino B

Výborný zdravotní stav, 5. nejpěstovanější v Německu

Campesino je synonymem pro nejvýnosnější a zároveň nejzdravější chlebovou odrůdu v Německu. Zároveň se jedná o druhou nejvýnosnější odrůdu v kategorii B kvality z nově registrovaných odrůd v ČR. Díky krátkému stéblu a skvělému zdravotnímu stavu se dá pěstovat i při nižší úrovni agrotechniky, takže s vysokou měrou profitability. Díky genu Pch1 snáší obilní předplodinu velice dobře a nezalekne se ani deštivých žní. Jedná se o odrůdu budoucnosti a náhradu za Gordian. V pořadí oblíbenosti odrůd v Německu za rok 2021 se Campesino umístilo na 5. příčce.

WPB Calgary B/C

Umí sucho i špatné půdy

WPB Calgary umí excelentní výnos a má neuvěřitelnou plasticitu v použitelnosti do různých pěstitelských podmínek i technologií. Díky vysoké produktivitě klasu a pozdnosti exceluje v sušších ročnících, což potvrdila v roce 2018 i 2019 na celé řadě lokalit. Jedná se o krátkou, nepoléhavou odrůdu s velmi zdravým listem. Zatímco obsah NL má na nižší úrovni, v čísle poklesu má elitní hodnoty, proto se nezalekne deštivých žní. V nižších a středních nadmořských výškách velmi dobře snáší pozdní setí. Pro maximální úspěch doporučujeme nezakládat porost příliš hustě a ošetřit fungicidem do klasu.

Nižší výsevek vám přinese úspory na osivu na začátku pěstování a bonus v produktivitě klasu na konci vegetace.

Přeji hodně úspěchů s osivem prémiových odrůd od RWA s „mašličkou“ od Energenu.

Související články

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 93x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 115x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 173x

Národní program konzervace a využití genetických zdrojů a biodiverzity oslavil 30 let

22. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 167x

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2023

06. 03. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 232x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail