BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nové samojízdné postřikovače Grim na Českém a Slovenském trhu

13. 03. 2024 Ing. Michael Trtilek; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 295x

V průběhu roku 2023 jsme ukončili spolupráci s firmou Mazzotti, která přešla plně pod křídla mateřské firmy John Deere, a tím se změnila i obchodní strategie. Novinku v našem sortimentu, která je plnohodnotně nahradí, jsou postřikovače Grime, nabízející mnoho konfigurací výbavy, kvalitu zpracování, průběžnou inovaci, a také komfortní obsluhu.

Limagrain

Vzhledem k tomu, že společnosti AKP má více než 20 let zkušeností s prodejem, servisem a úpravami samochodných postřikovačů, nechtěli jsme tento trh opustit a zklamat naše zákazníky, tím, že nebudeme schopni nabídnout samochodný postřikovač na úrovni, jak byli zvyklí. Měli jsme několik možností, s kterým výrobcem se dohodnout a po velmi pečlivém hodnocení, kdy jsme brali v úvahu celou řadu aspektů jako je kvalita, inovace a komfort jsme se rozhodli na nás trh dodávat postřikovače Grim.

Společnost Grim je specialistou na samojízdné postřikovače a vyrábí je mnoho let. Jejich stroje jsou soustavně inovovány, aby plnily požadavky zákazníků z hlediska výkonů, precizního zemědělství, respektu k životnímu prostředí a snadné ovladatelnosti. Přicházíme na trh se strojem, který technologicky drží krok s prémiovými značkami a bude příjemným oživením našeho trhu.

Sortiment samojízdných postřikovačů Grim je velmi široký a lze volit provedení s nádržemi od 2 100 l až po 5 000 l, se záběrem od 18 m do 36 m.

Pro potřeby farmářů v České republice a na Slovensku a SR jsou nejzajímavější 4 série stroje, které také budou dodávány na místní trh:

  • Série 8 - nádrž 3 000 l, záběr do 28 m,
  • Série 9 - nádrže 3 500 l a 4 000 l, záběr do 30 m,
  • Serie10 - nádrže 4 000 l, 4 500 l a 5000 l, záběr do 36 m, světlá výška 1,25 m,
  • Série MAXI - nádrže 4 000 l a 4 500 l, určena pro ošetření vysokých plodin a lze zvolit světlou výšku 1,55 m, 1,7 m a 1,8 m.

Společnosti Grim používá motory IVECO a JD s výkonem až 205 HP. Vzhledem k tomu, že hmotnost ani u největšího stroje nepřesahuje 10 t, je dimenzování výkonu motoru naprosto dostatečné, a to i v kopcovitém terénu.

Pro pohyb stroje jsou samozřejmostí jsou hydrostatické pohony Sauer a hydraulické motory v kolech Poclain, které umožňují pohon všech kol.

Kabina je moderní konstrukce, panoramatická, kategorie 4 s aktivní filtrací a uhlíkovým filtrem. Obsluha z ní má velmi dobrý výhled na ramena i kola stroje.

Pokroková technická řešení

Stroje Grim jsou vybaveny hydropneumatickým odpružením. Kompresor reaguje na aktuální množství kapaliny v nádrži a udržuje stabilní odezvu podvozku. Pneumatické odpružení bylo použito i na paralelogramu, což napomáhá klidnému pohybu ramen. Umístěním nádrže za kabinu umožnilo optimální rozložení hmotnosti na nápravy bez ohledu na množství kapaliny v nádrži. Motor je v zadní části stroje což výrazně snižuje hlučnost v kabině. Kombinace výše uvedených řešení mají za výsledek vysoký komfort obsluhy a výbornou ovladatelnost i při vyšších rychlostech.

V základní nabídce jsou ocelová ramena. Volit lze také ramena z hliníkového kompozitu vyráběná renomovanou firmou Pommier, která výrazně snižují hmotnost aplikačního rámu, z čehož vyplývá celá řada dalších výhod. Ramena mohou být osazena automatickým vyrovnáváním Norac. Postřiková část je osazena komponenty Arag a celý systém je řízen počítačem Delta Seletron, umožňujícím samostatné vypínání každé trysky, což vede ke značným úsporám přípravků. Na přání lze postřikovač také dovybavit pulsní řízení dávky Raven.

Detailnější technické informace budou následovat.

Související články

Používání CTS se blíží?

12. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Mechanizace Zobrazeno 489x

Pro přesnou aplikaci potřebujeme přesnou trysku

05. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 767x

Dozvuky veletrhu Agritechnica 2023

03. 03. 2024 Ing. Libor Matyáš, Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 422x

Příprava postřikovače na sezonu podle platných pravidel

09. 02. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D. Mechanizace Zobrazeno 583x

Praktické využití technologie strip-till, zkušenosti SIUZ

02. 01. 2024 Ing. Martina Poláková; Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z.s. Mechanizace Zobrazeno 1091x

Další články v kategorii Mechanizace

detail