BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Specialisté na postřikovače z jihu Čech

29. 11. 2021 Ing. Jan Kovařík; AGRIO MZS s.r.o. Mechanizace Zobrazeno 2289x

Žijeme v době moderních technologií či online komunikace a tyto trendy můžeme pozorovat ve svém okolí napříč různými obory a odvětvími. Některá auta již jezdí sama, letadla také létají pouze s minimální asistencí pilota a například robotická chirurgie je už nedílnou součástí současného zdravotnictví. A vývoj v zemědělské technice není samozřejmě výjimkou.

Proseeds

Jihočeská firma AGRIO MZS s.r.o. vznikla již v roce 1993 a oslaví tedy zanedlouho 3 dekády svého působení na trhu se zemědělskou technikou. Od samého začátku se tato firma nachází v městečku Křemže uprostřed Blanského lesa a na vývoji a výrobě moderních postřikovačů se podílejí téměř výhradně lidé z okolí. Z tohoto malebného koutu jižních Čech putují v současné době stroje do celé Evropy a modro-bílý postřikovač značky AGRIO je k vidění od Německa až po Ukrajinu na východě a od Švédska až po Bulharsko na jihovýchodě Evropy.

Vývojem samozřejmě prošly i všechny stávající či minulé stroje s logem AGRIO. Například první Napa byla vyrobena v roce 1994 ještě pod širým nebem. Tento stroj, který je v současnosti jednoznačně nejprodávanějším modelem a dokáže splnit požadavky jak soukromníka, tak středně velkého zemědělského podniku, se až do roku 2012 vyráběl v různých provedeních od 2 000 l až po 3 800 l pod jedním jménem. Následně ale došlo k rozdělení na dva stroje, kdy vznikla ještě menší Alka, která je dodnes nejmenším postřikovačem v portfoliu firmy AGRIO.

Vedle modelu Napa je nejprodávanějším postřikovačem značky AGRIO stroj Mamut, který spatřil světlo světa v roce 2001 v provedení s 5 000 l nádrží. Další varianty stroje, jako je 4 000 l, 6 000 l, 6 500 l či 8 000 l přišly na řadu v následujících letech. Dnes je tento model rozdělen na variantu Mamut a Mamut XL. Aby toho nebylo málo a zákazník si mohl vybrat návěsný postřikovač o velikosti od 2 500 l až po 14 000 l, přivedli ve firmě AGRIO v roce 2013 na svět také Giganta. Tento stroj byl pojmenován příznačně, protože se dodnes jedná o jeden z největších návěsných postřikovačů na trhu.

V roce 2012 byl pod Kletí také poprvé spatřen tygr, přesněji řečeno Tiger. Nástavbový postřikovač, který se umísťuje na různé podvozky jako jsou JCB Fastrac, MB Unimog či MB Trac. Je velice populární na německém trhu například mezi podniky služeb, které se potřebují rychle přemísťovat mezi pozemky zákazníků.

Samostatnou kapitolou v historii křemežské firmy jsou samojízdné postřikovače. S jejich výrobou se začalo v roce 1999 a první na řadě byl SAM, v roce 2004 vtipně přejmenován na SAMec. Tento samojízdný postřikovač s mechanickým pohonem se mezi zemědělci těšil velké oblibě, a i když už se dnes nevyrábí, stále je možné jich na českých polích spatřit poměrně velké množství. Následován byl samojízdným postřikovačem Dino, jehož první generace se začala vyrábět v roce 2006. Dodnes jsou také na německých polích k vidění samojízdné třínápravové postřikovače 3-REX. Obři s desetikubíkovou nádrží, které vzešly ze spolupráce firmy AGRIO s firmou Bräutigam. Dnes firma vyrábí samojízdné postřikovače Dino druhé generace a Gekon založené na hydrostatickém pohonu.

Velkých změn za dobu výroby postřikovačů na jihu Čech doznaly také samotné výbavy strojů. V minulosti se například ta část pole, která již byla postřikovačem ošetřena, označovala pěnovým značkovačem umístěným na koncích ramen stroje. Něco již nemyslitelného v dnešní době satelitů a DGPS signálu, kdy se ošetření plocha na obrazovce terminálu zobrazuje s centimetrovou přesností a trysky se v případě překryvu rameny automaticky vypnou. Autopilotem vybavený traktor brázdí pole přesně v kolejových řádcích pouze za dohledu obsluhy, která může vše v klidu hlídat a pozorovat. Výšku ramen nad porostem, která byla dřív zcela v rukou obsluhy stroje a která je pro kvalitní aplikaci také naprosto nezbytná, dokáží dnes už kontrolovat ultrazvuková čidla. Vícenásobné držáky trysek se schopností automatického přepínání v závislosti na rychlosti stroje, postřik podle aplikačních map či kompenzace dávky během otáčení na souvrati. Těžko si výrobci zemědělské techniky na počátku 90. let mohli představit něco podobného. A stejně těžko si dnes můžeme představit, jak bude zemědělská technika vypadat za dalších 20 či 30 let.

Co se však nemění a je od začátku stejné, je zaměření firmy a její přístup ke svým zákazníkům. Na rozdíl od některých jiných výrobců se všech 80 zaměstnanců zabývá pouze a jen postřikovači, což dělá z firmy AGRIO opravdového specialistu ve svém oboru. Zakázková výroba, kdy stroj je svému budoucímu majiteli doslova ušit na míru, poprodejní péče včetně rychlého a profesionálního servisu a celkový vstřícný a osobní přístup, to je to, na čem si na jihu Čech zakládáme a lze očekávat, že toto se ani v dalších dekádách měnit nebude.

Prvním vyráběným postřikovačem byl v roce 1994 model Napa
Prvním vyráběným postřikovačem byl v roce 1994 model Napa

Současná Napa - stále nejprodávanější tažený postřikovač značky AGRIO
Současná Napa - stále nejprodávanější tažený postřikovač značky AGRIO

Výroba tažených postřikovačů Mamut začala v roce 2001 (vlevo) a pokračuje dodnes (vpravo)
Výroba tažených postřikovačů Mamut začala v roce 2001 (vlevo) a pokračuje dodnes (vpravo)

Související články

Používání CTS se blíží?

12. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Mechanizace Zobrazeno 514x

Pro přesnou aplikaci potřebujeme přesnou trysku

05. 04. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 774x

Nové samojízdné postřikovače Grim na Českém a Slovenském trhu

13. 03. 2024 Ing. Michael Trtilek; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 319x

Dozvuky veletrhu Agritechnica 2023

03. 03. 2024 Ing. Libor Matyáš, Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 440x

Příprava postřikovače na sezonu podle platných pravidel

09. 02. 2024 Ing. Petr Harašta, Ph.D. Mechanizace Zobrazeno 615x

Další články v kategorii Mechanizace

detail