BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Choroby olejnin: Vadnutí světlice barvířské

30. 12. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana rostlin a pěstování Zobrazeno 498x

V porostu světlice barvířské se mohou vyskytovat i polyfágní houby, které se běžně vyskytují na olejninách, jako je Sclerotinia sclerotiorum způsobující bílou hnilobu, Botrytis cinerea způsobující šedou plísňovitost a Macrophomina phaseolina způsobující popelavou hnilobu. Obecným příznakem všech tří chorob je vadnutí rostlin, dochází k předčasnému zasychání (nouzovému dozrávání) a odumírání rostlin, a tím pádem i ke značným ztrátám na výnosu.

Limagrain

Bílá hniloba

Patogen Sclerotinia sclerotiorum napadá rostliny světlice barvířské ve všech vývojových fázích.

Příznaky napadení se v porostu světlice objevují na počátku kvetení. Napadená rostlina žloutne a zasychá. Při podrobnějším zkoumání, můžeme na stonku pozorovat protáhlé bělavé skvrny, na kterých se za vhodných podmínek tvoří bělavé vatovité mycelium a později i černá sklerocia. Mycelium prorůstá stonkem, postupně dochází k jeho rozpadu či lámání.

Zdrojem infekce jsou sklerocia, která si v půdě zachovávají životaschopnost deset a více let. Primární infekce je ze sklerocií, která se nacházejí na povrchu nebo těsně pod povrchem půdy. Z nich vyrůstá myceliové vlákno a infikuje rostliny na bázi stonku nebo na nich vyrůstají apotheciaaskosporami. Tvorba apothecií a uvolňování askospor je podporována teplotou vzduchu 20–25 °C a relativní vlhkostí vzduchu 80–90 %.

Příznaky napadení bílou hnilobou
Příznaky napadení bílou hnilobou

Příznaky napadení bílou hnilobou na stonku
Příznaky napadení bílou hnilobou na stonku

Mycelium a sklerocia Sclerotinia sclerotiorum
Mycelium a sklerocia Sclerotinia sclerotiorum

Šedá plísňovitost

Příznakem napadení světlice barvířské houbou Botrytis cinerea (pohlavní stadium Botryotinia fuckeliana) jsou skvrny na stoncích, listech a listenech na vegetačním vrcholu. Za suchého počasí se skvrny projevují zaschnutím pletiva, za vlhkého počasí se tvoří šedozelené až šedohnědé skvrny s povlaky mycelia a fruktifikačních orgánů. Při napadení stonku dochází většinou k poškození vodivých pletiv, které se může projevovat lámáním stonku pod květem, či zaschnutím vegetačního vrcholu.

Patogen přežívá myceliovým vláknem nebo sklerocii v infikovaných posklizňových zbytcích v osivu. Ze sklerocií vyrůstá, podobně jako u Sclerotinia sclerotiorum, myceliové vlákno nebo také plodnice - apothecia s vřecky a askospory (pohlavní stadium). Během vegetace se patogen šíří konidiemi tvořících se na konidioforech. Rozvoj choroby podporuje teplota vzduchu kolem 24 °C a především vysoká vzdušná vlhkost.

Příznaky napadení šedou plísňovitostí v porostu
Příznaky napadení šedou plísňovitostí v porostu

Povlaky konidioforů a konidií Botrytis cinerea na květu
Povlaky konidioforů a konidií Botrytis cinerea na květu

Lámání stonku pod květem - Botrytis cinerea
Lámání stonku pod květem - Botrytis cinerea

Příznaky šedé plísňovitosti na listech
Příznaky šedé plísňovitosti na listech

Popelavá hniloba

Příznaky napadení patogenem Macrophomina phaseolina se na světlici barvířské objevují většinou na počátku kvetení, kdy se v porostu zdravých (zelených) rostlin objeví zaschlá rostlina. Na bázi stonku můžeme pozorovat protáhlé, světlé, šedostříbrné skvrny. Dřeň uvnitř stonku se zbarvuje do šeda v důsledku tvorby velkého množství drobných černých mikrosklerocií. Ty se tvoří zprvu poblíž vodivých pletiv, později i na dřeni. Napadené rostliny mírně zavadají a zastavují růst, dochází k nouzovému dozrávání a odumírání celých rostlin. Na rozdíl od Sclerotinia sclerotiorum nedochází po napadení Macrophomina phaseolina k rozkladu pletiv.

Zdrojem infekce je mycelium a mikrosklerocia v infikovaných posklizňových zbytcích v půdě. Sklerocia si v půdě zachovávají životaschopnost až 15 let. Za vhodných podmínek mikrosklerocia v půdě vyklíčí a mycelium proniká přes epidermis do kořenů hostitele. Patogen se vyskytuje se především na písčitých půdách v suchých oblastech. Optimální teplota pro rozvoj choroby je 30 °C.

Příznaky napadení popelavou hnilobou
Příznaky napadení popelavou hnilobou

Příznaky napadení popelavou hnilobou na stonku
Příznaky napadení popelavou hnilobou na stonku

Ochrana

Preventivní ochrana proti zmíněným patogenům spočívá ve snížení výskytu sklerocií v půdě. Zamoření pozemku lze snížit střídáním plodin v osevním postupu, volbou odolných odrůd, vyséváním zdravého osiva bez příměsi sklerocií, vyrovnanou výživou rostlin, a také aplikací houby Coniothyrium minitans, která parazituje na sklerociích a snižuje tak jejich životnost. Proti Botrytis cinerea se přímá ochrana provádí na základě signalizace v období prodlužovacího růstu a kvetení.

Související články

Užitečné organizmy (47): Mšicomaři (II)

11. 10. 2023 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Ochrana rostlin a pěstování Zobrazeno 873x

Roundup Flex - náskok ve vývoji glyfosátů

15. 10. 2016 Ing. Miroslav Hrobský; Monsanto ČR s.r.o Ochrana rostlin a pěstování Zobrazeno 2432x

Další články v kategorii Ochrana rostlin a pěstování

detail