BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Banjo Rival Duo Pack: Cenově výhodné řešení

18. 08. 2023 Ing. Jiří Vašek; Adama CZ Choroby Zobrazeno 704x

Vypadávání účinných látek a tím i fungicidních přípravků, které je obsahují, zasáhlo v plné síle i problematiku ochrany brambor proti plísni bramborové. Společnost Adama však připravila již vloni dva nové fungicidy Rival® Duo a Banjo® 500 SC, které dokáží efektivně a úsporně bývalá řešení nahradit. Právě včas. Oba přípravky jsou k dostání samostatně, ale pro pěstitele je také připraven ekonomicky výhodný balíček Banjo Rival Duo Pack.

Proseeds

Rival® Duo

První novinkou je dvousložkový fungicid Rival® Duo, který obsahuje dvě momentálně široce používané účinné látky ve světovém bramborářství. Propamocarb hydrochlorid je karbamátový systemický fungicid s protektivní účinností. Redukuje růst mycelia, vývoj sporangií a spor patogena. Rovněž ovlivňuje biochemickou syntézu buněčných membrán. Partnerský cymoxanil patří do jiné skupiny, a to cyanoacetamidových oximů. Rychle penetruje do listů, kde je dále rozváděn a následně inhibuje šíření patogena. Mimo preventivní aktivitu vykazuje rovněž v časných stadiích infekce významný kurativní efekt. Obě účinné látky se tak výborně doplňují a spoluvytváří vysoce účinný přípravek na kontrolu plísně bramborové.

Jedná se tedy o systemický širokospektrální fungicid s preventivními, protektivními i kurativními účinky, který dokáže navíc zvýšit výnos i kvalitu produkce. K výhodám použití přípravku bezesporu patří jeho perfektní pokrytí i distribuce účinných látek v celé rostlině a rychlá penetrace z listů do stonků rostlin. Tato vlastnost následně umožní jeho vysokou odolnost proti smyvu deštěm. Rival® Duo je bezpečný pro rostliny a nevykazuje žádné negativní efekty (např. ovlivnění sušiny, varnosti hlíz, uchování barevnosti atd.) v průběhu dalšího zpracování komodity. Navíc je účinný i tam, kde je již detekována rezistence na fenylamidy. Je proto upřednostňovaným partnerem do případných tank-mixů, například s přípravkem Banjo® 500 SC.

Banjo® 500 SC

Kontaktní fungicid Banjo® 500 SC obsahuje účinnou látku fluazinam. Spolehlivě účinkuje na plíseň bramborovou s vedlejším účinkem na Alternaria spp. Dlouhodobý reziduální a antispolurační účinek se vhodně doplňuje s odolností proti smyvu deštěm. Je výborným partnerem do kombinace či fungicidních sledů s Rival® Duo.

Fluazinam patří do skupiny účinných látek nitroanilinů s kontaktním účinkem. Inhibuje klíčení spor, průnik, růst a sporulaci hyf. Vyniká dobrou reziduální aktivitou a odolností vůči smyvu deštěm již za 15 minut. Po aplikaci vytváří fungicidní film na povrchu rostliny, který zabraňuje klíčení spor. Rovněž je fungicidní film vytvořen i na půdě, kde brání pronikání spor k hlízám a jejich následné infekci.

Protože se jedná o látku kontaktní, je přirozeným partnerem pro doplnění a na prostřídání účinnosti se systemickými fungicidy. Aplikuje se preventivně v intervalu 10–14 dní. Při nižším infekčním tlaku a na počátku vegetace stačí dávka 0,3 l/ha. Při vyšším tlaku nebo v druhé části a závěru vegetace, během stárnutí natě, používáme pro ochranu hlíz v dávce 0,4 l/ha.

Praktický balíček - ladně spolu

Při zakoupení funkčního balíčku Banjo Rival Duo Pack, postupujeme takto: Rival® Duo používáme zejména na první postřiky v postřikovém programu, a to až do celkově povoleného množství max. 4× za sezónu. Při nižším infekčním tlaku jsou doporučené intervaly mezi postřiky 10–14 dnů, při silném infekčním tlaku interval zkracujeme na 7 dnů. Následovat by měl program postavený spíše na kontaktní účinné látce fluazinam (např. Banjo® 500 SC), viz schéma. Další možností je přímo kombinovat tyto dva přípravky spolu, a to tak, že snížíme jejich doporučené dávky na nižší hranici a použijeme jako tank-mix Rival® Duo + Banjo® 500 SC v dávce 2,0 + 0,3 l/ha.

Balíček Banjo Rival Duo Pack obsahuje 12 l Banjo® 500 SC + 60 l Rival® Duo. Co možná ocení pěstitelé nejvíce je balíčková cena přípravku Banjo® 500 SC, která je zde 2 256 Kč/l. Oproti samostatné ceně Banjo® 3 036 Kč/l* tak lze dosáhnout 26% úspory. Zakoupením obou komponentů společně dosáhne pěstitel na významnou finanční úsporu, a přitom bude mít k dispozici kvalitní a účinný postřikový program k eliminaci škodlivosti plísně bramborové na svých polích.

Tank-mix s Velocity®

Obecně doporučujeme přidávat do aplikací fungicidů proti houbovým chorobám akcelerátor systemických fungicidů Velocity®, a to nejčastěji v dávce 0,25 l/ha, která pomůže aktivně vtáhnout účinné látky do rostlinných pletiv, čímž podpoří celkově vyšší i dlouhodobější účinnost zásahu.

Doporučený postřikový plán pro fungicidní ochranu brambor
Doporučený postřikový plán pro fungicidní ochranu brambor

*uvedené ceny jsou doporučené a tudíž orientační, u jednotlivých distributorů se mohou lišit.

Užitečná řešení. ADAMA je společnost nabízející spolehlivá řešení inovativními i osvědčenými přípravky na ochranu rostlin. Jsou určena pro pěstitele, kteří požadují kvalitu, profesionální servis a dobrou cenu.

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 150x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 183x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 838x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 726x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 294x

Další články v kategorii Choroby

detail