BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Choroby nemají v řepce šanci

11. 05. 2022 Ing. Jakub Řezanina; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 887x

V loňském roce jsme mohli poprvé vyzkoušet kombinaci fungicidů Intuity a Protiostar v ochraně řepky proti hlízence obecné. Nová hvězda Protiostar společně s Intuity tvoří nezlomný tandem.

Limagrain

Čím dál častěji řešíme správné načasování ochrany řepky v květu. Léta zavedený systém postřiku na začátku květu je často posouván k termínu prvního opadu korunních plátků. Navíc praxe už čím dál častěji využívá dvou fungicidních přípravků do květu. Pro někoho stále rozmar, pro jiného nezbytná součást chemické ochrany. Doba od květu do sklizně řepky je velice dlouhá a žádný z fungicidů ji samostatně neustojí. Výhodou přípravku Protiostar je, že jej můžete využít jak v systému jednoho ošetření, tak i v případě nasazení dvou fungicidů.

Přípravek Protiostar je systémový fungicid s kurativním a dlouhodobě preventivním účinkem na širokou škálu patogenů v pšenici, ječmeni, žitu, triticale a v neposlední řadě v řepce. Jedná se o systémový fungicid. Při dodržení minimálního množství aplikační kapaliny, dochází k bezproblémovému rozvodu účinných látek i do nezasažených částí rostlin a následně do nových přírůstků. Účinná látka prothioconazole vstupuje do rostliny velmi rychle a už po půl hodině je podstatná část vstřebána do pletiva rostlin, kde se následně akropetálně rozvádí.

Fungicidní ochrana řepky může vypadat například tak, že novinku Metsuko (metconazole) aplikujeme na jaře a dokonale tak porost dezinfikujeme proti zbytkům fomy na listech nebo na kořenovém krčku. Vedlejším efektem je regulace porostu. Dle termínu načasování podpoříme buď navětvení (aplikace v listové růžici) nebo zkrácení řepky (aplikace v počáteční fázi butonizace). Následně ve fázi začátku až do poloviny květu využijeme Protiostar v dávce 0,7 l/ha, který si dokáže poradit s hlízenkou obecnou (Sclerotinia sclerotiorum). Na hlízenku působí kurativní i protektivní silou. Jedná se o výtečné a cenově velice zajímavé ošetření. Určitě se nevyplácí spekulace o vynechání fungicidního ošetření v době květu. Hlízenka sice napadá porosty s nepravidelnou přesností, ale takzvané hlízenkové roky jsou nepříjemným strašákem a už několikrát dokázaly porosty zdecimovat. Sekundární tlak této choroby bývá natolik silný, že dochází k napadení nejen stonků, ale i postranních větví rostlin, a dokonce i samotných šešulí. V nejhorším případě dokáže výnos snížit až o 50 %.

Vedle výborné účinnosti Protiostaru proti řadě houbových chorob je pro něj charakteristický příznivý vliv na průběh fotosyntézy, zvýšení tvorby asimilátů a prodloužení vegetace. Patří do tzv. skupiny výnosových fungicidů, pro které platí, že dokážou pozitivně ovlivnit výnos i v případě, že se v porostu nevyskytují houbové choroby. Protiostar kromě fungicidního působení pomáhá zabránit vzniku různých fyziologických poškození rostlin abiotickými vlivy, jako je sluneční úpal apod.

Pokud z jakéhokoliv důvodu chceme posílit účinnost čistě azolového přípravku, lze využít kombinaci s japonským originálním strobilurinem (mandestrobin) v přípravku Intuity. Ten nachází uplatnění především u pěstitelů, kteří požadují dosažení špičkového výnosu. Úspěšně ho lze využít v doporučovaném tank-mixu 0,5 l/ha Protiostar + 0,5 l/ha Intuity. Díky translaminárnímu rozvádění a lokálně systemickému účinku je Intuity výborným partnerem pro ochranu proti hlízence. Jeho dlouhodobé preventivní a kurativní působení sílu postřiku jen zefektivňuje. Intuity můžete s úspěchem použít i do systému dvou fungicidních zásahů. Aplikujte solo 0,8 l/ha na počátku květu a následně, při dokvétání, zvolte fungicid Protiostar minimálně v dávce 0,5 l/ha.

Kombinaci japonského strobilurinu Intuity (15 l) a silného azolu Protiostar (15 l) můžete letos nakoupit výhodně v balíčku Star Pack, kterým ošetříte 30 ha řepky ozimé.

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 66x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 154x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 833x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 719x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 286x

Další články v kategorii Choroby

detail