BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 294x

Fungicid Priaxor® EC se od svého zavedení etabloval na nejvyšších příčkách oblíbenosti v ochraně obilnin před houbovými chorobami. Věříme, že za to vděčíme kombinaci vynikajících účinných látek a špičkové formulaci našeho fungicidu. Priaxor® EC totiž dokáže vyřešit celé spektrum listových chorob s výhodou registrace do všech obilnin (s výjimkou ovsa) a to přitom nezávisle na podmínkách počasí. Nabízí excelentní kurativní účinnost a mimořádně dlouhodobý reziduální účinek. Ačkoliv se nejlépe hodí pro ochranu praporcového listu, možná je i časná aplikace ve fázi T1, kdy nabízí i účinnost na stéblolam. Moderní formulace splňuje požadavky na účinnost i v horších povětrnostních podmínkách a kombinace účinných látek zvyšuje výnosový potenciál díky pozitivnímu vlivu na fyziologii rostlin, lepšímu hospodaření s vodou a stimulaci produkce zelené listové plochy. V dnešní době také oceníte to, že Priaxor® EC lze použít v OP II. st. povrchové a podzemní vody i na svazích. Ve své třídě špičkových SDHI fungicidů pak nabízí bezkonkurenčně nejlepší poměr cena/výkon.

Limagrain

Účinné látky a formulace nabízí to nejlepší z vývoje BASF

Účinná látka Xemium® (Fluxapyroxad) ze skupiny nejmodernějších karboxamidů 3. generace se vyznačuje vynikajícím účinkem proti houbovým patogenům a extrémní pohyblivostí v rostlinných pletivech (systemický účinek), což jí dává až překvapivě vysoké kurativní vlastnosti. Spolu s nejvýkonnějším strobilurinem pyraclostrobinem zajišťuje kombinaci rychlého systemického účinku (důležité pro kurativně léčebnou aktivitu) a dlouhodobého preventivního účinku, kdy obě účinné látky brání vyklíčení spor patogenu na povrchu listu, a tím propuknutí infekce. Délkou účinku patří Priaxor® EC na absolutní špičku, a to i v porovnání s konkurenčními fungicidy na bázi SDHI, dle podmínek prostředí trvá až 7 týdnů.

Zkušenosti zákazníků potvrzují mimořádnou kvalitu formulace, která je klíčovým faktorem pro efektivitu obsažených účinných látek ve všech povětrnostních podmínkách. Špičková formulace vyvinutá společností BASF má ten efekt, že postřiková jícha po aplikaci doslova přilne k listům a rozprostře se rychle po nich. Účinná látka Xemium® následně ve formě krystalů prorůstá voskovou vrstvou a tím je pevně chráněna proti smyvu deštěm. Xemium® se následně z krystalů pozvolně uvolňuje do rostlinných pletiv, tím je zajištěna dlouhodobá preventivní i rychlá kurativní účinnost. Výhodou je také účinnost i v případě nízkých teplot při aplikaci, protože účinnost látek Xemium® a pyraclostrobin není závislá na teplotě okolí.

Priaxor® EC zajistí preventivní i kurativní účinnost

Preventivní účinek očekáváme prakticky u každého aplikovaného fungicidu, proč je ale Priaxor® EC řešením i v situacích, kdy se již choroby vyskytují a musíme je vyřešit kurativně? Pro kurativní účinek je nutné, aby účinná látka vykazovala mimořádné systemické vlastnosti, snadno se šířila vnitřními pletivy a dostala se rychle na místo výskytu patogenu. A v tom Xemium® v porovnání na jiné karboxamidy doslova exceluje. V pokusu se rzí pšeničnou (viz. obrázek) vidíme, že se Xemium® dokázalo šířit z ošetřené zóny až do špičky listu pšenice a kurativně zaléčit probíhající infekci. Ostatní karboxamidy díky slabému systemickému šíření nedokázaly ochránit celý list.

Graf: Ověření účinnosti fungicidu Priaxor® EC proti chorobám pšenice, pokusy BASF CZ, 2022–2023
Graf: Ověření účinnosti fungicidu Priaxor® EC proti chorobám pšenice, pokusy BASF CZ, 2022–2023

Obr: Systemické vlastnosti Xemia umožňují ochránit celý list pouze několika kapkami. Zdroj BASF
Obr: Systemické vlastnosti Xemia umožňují ochránit celý list pouze několika kapkami. Zdroj BASF

Několikaleté zkušenosti napříč Českou republikou potvrzují vysokou účinnost a ekonomickou návratnost aplikace Priaxoru. Ten chrání obilniny proti širokému spektru listových chorob obilnin a navíc silně podporuje fyziologické procesy v rostlinách. Vynikající účinnost je každoročně potvrzována v případě braničnatek, rzí pšeničné i plevové v pšenici a stejně tak i v případě hnědé nebo rhynchosporiové skvrnitosti v ječmeni. Dobrý účinek je sledován i při napadení ramulárií. Kombinace účinnosti a podpory vitality rostlin se projevuje následně ve vysokých dosahovaných výnosech. Díky tomu je Priaxor® EC přímo předurčen pro aplikace v těch nejlepších porostech, kde očekáváme špičkovou úrodu.

Použití fungicidu Priaxor® EC je velmi jednoduché, základní dávka je 1,0 l/ha. Nejlepších výsledků je pravidelně dosahováno zejména při preventivní aplikaci, nejlépe na praporcový list (BBCH 37–49), nicméně Priaxor® EC má i velmi silný kurativní účinek. Při použití na odrůdách náchylnějších na padlí travní případně při aplikacích proti stéblolamu doporučujeme časnější aplikaci v období do druhého kolénka (takzvaná T1 aplikace) společně v kombinaci s fungicidem Flexity® a to v dávkách 0,75 l/ha Priaxor® EC + 0,25 l/ha Flexity®. V případě aplikace na odolnou odrůdu je možné snížit dávku na 0,75 l/ha.

Výhody fungicidu Priaxor® EC:

  • širokospektrální, excelentní fungicid s výrazným kurativním efektem,
  • vysoká účinnost na stéblolam při T1 aplikaci s přípravkem Flexity®,
  • nejmodernější formulace zajišťuje stálost účinku i v horších povětrnostních podmínkách,
  • vysoký výnos díky pozitivnímu vlivu na fyziologii rostlin,
  • lze použít v OP II. st. povrchové a podzemní vody,
  • bezkonkurenčně nejlepší poměr cena/výkon ve třídě prémiových SDHI fungicidů.

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 150x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 183x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 838x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 726x

Choroby olejnin: Listové skvrnitosti světlice barvířské

25. 03. 2024 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 321x

Další články v kategorii Choroby

detail