BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Kenja - Moudré řešení pro vaši řepku

01. 05. 2021 Ing. Michaela Boušková; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Choroby Zobrazeno 1531x

V loňském roce společnost Belchim představila novou účinnou látku v boji proti hlízence. Tato látka se jmenuje isofetamid a je obsažena v přípravku Kenja. I přesto, že se jednalo o úplnou novinku, získala si mezi vámi příznivce a velice pozitivní ohlasy. Kenja se všem uživatelům odměnila silnými, zdravými rostlinami a vyšším výnosem při sklizni.

Proseeds

Mechanizmus účinku Kenji patří mezi SDHI. Její jedinečnost spočívá v tom, že na rozdíl od ostatních látek patřících do této skupiny má tzv. flexibilní chemickou vazbu, která jí umožňuje účinkovat i na rezistentní kmeny patogenů vůči ostatním SDHI. Isofetamid má preventivní a kurativní účinek, ale zároveň se velmi rychle odbourává z půdy. Kenja je velmi odolná proti dešti, výborně funguje i při srážkách přesahujících 40 mm.

Obr: Letecký pohled na varianty ošetřené přípravkem Kenja (ZS Trutnov, 2020)
Obr: Letecký pohled na varianty ošetřené přípravkem Kenja (ZS Trutnov, 2020)

Použití v řepce

Přípravek Kenja vyniká vysokou, ale i dlouhodobou účinností a to až tři týdny po aplikaci. Další výhodou je široké okno aplikace, je možné jí použít v průběhu celého kvetení až do konce kvetení (BBCH 60–69). O konkrétním termínu ošetření se rozhodujeme podle již provedených zásahů na jaře. Optimální termín ošetření proti hlízence je BBCH 63–67, kdy je u většiny rostlin otevřeno 30 % poupat, až do doby, kdy začínají opadat květní plátky. Aplikaci Kenji bychom měli směřovat do plného kvetení (BBCH 65), kdy ošetření bude mít pozitivní efekt i na zdravotní stav šešulí. Vzhledem k dlouhodobému působení, je možné přistoupit i k časnějším aplikačním termínům.

Přípravek může být aplikován buď sólo v dávce 0,7 l/ha nebo v kombinaci s dalšími látkami s jiným mechanizmem účinku jako např.: azoxystrobin, metconazol, tebuconazol nebo prothioconazol. Pokud Kenju budete kombinovat s těmito přípravky, je dostačující dávka 0,4 l/ha. Další výhodou je pozitivní vliv na výnos, jak v aplikaci sólo, tak v kombinaci s již zmíněnými fungicidy. Kenja je také vhodný partner do TM s insekticidy.

V řepce lze Kenju aplikovat maximálně 1× za rok. Přípravek nemá omezení vůči včelám a je vyloučen z OP II. stupně povrchových vod.

Rozsah registrace

V ČR je Kenja registrována do mnoha plodin. Nejzásadnější pro nás je řepka, ale i hořčice, mák a ostatní méně zastoupené plodiny jako salát, špenát, len nebo také jahody a vinná réva, kde působí proti botrytidě. Výhodou jsou nízká rezidua, to ocení převážně pěstitelé vinné révy a jahod. Rezidua účinné látky isofetamid se v jahodách pohybují v průměru na 12 % povolených MRL, již jeden den po aplikaci. Kenja také působí na celou řadu dalších chorob jako např. alternária, padlí a moniliózu. Nespornou výhodou je, že funguje v celém vývojovém cyklu patogenu od klíčení spor až ke sporulaci. V rostlině se pohybuje translaminárně, tedy ze spodní strany listu na vrchní a opačně.

Balení

Tak jako v loňském roce pro vás Belchim připravil zvýhodněný balíček na ošetření 25 ha, který obsahuje 10 l přípravku Kenja a 15 l přípravku Zaftra (azoxystrobin). Doporučené dávkování je 0,4 l Kenja + 0,6 l Zaftra. Přípravek Zaftra má širokou registraci a lze ho využít i samostatně např. do obilnin, brambor nebo jahodníku.

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 61x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 153x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 833x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 719x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 286x

Další články v kategorii Choroby

detail