BASF
BASF
BASF

AGRA

Mirage® C - Stéblolam na výbornou

27. 04. 2023 Ing. Jiří Vašek; Adama Choroby Zobrazeno 916x

Vypadávání tradičních účinných látek, který si pěstitel léta volil na efektivní ochranu obilnin před houbovými chorobami vloni postihlo i praxí léta oblíbený prochloraz. Ten se používal zejména na první jarní ozdravění porostu, a to zejména tam, kde hrozilo napadení porostu pravým stéblolamem. Co ale místo něj?

Limagrain

T1 aplikace

Proti komplexu chorob pat stébel, které často v různých intenzitách napadají naše pole přezimujících obilnin je radno důmyslně zasáhnout. Problematika ale není jednoduchá. Na poli většinou identifikujeme různé druhy a variety škodlivých hub, většinou rodu: Pseudocercosporella, Fusarium spp, Rhizoctonia, plíseň sněžná a další. Co s tím? Odpovědí může přípravek obsahující účinnou látku cyprodinil.

Mirage® C

Plnou funkční náhradou je Mirage®C. Je to fungicid obsahující účinnou látku cyprodinil, a to v množství 750 g/kg ve formě dispergovatelných granulí. Cyprodynil přináší jiný mechanizmus účinku (dle hodnocení FRAC) spolu s vysokou úrovní ochrany před prvními jarními infekcemi ozimých obilnin. Účinkuje na všechny formy pravého stéblolamu a nehrozí zde křížová rezistence s jinými skupinami fungicidů. Není to však zdaleka všechno, kromě perfektní kontroly pravého stéblolamu přípravek účinkuje i na další choroby časného jara, jako je rhizoctonia, fuzariózy, padlí travnílistové skvrnitosti. Přípravek přináší hloubkově systémový účinek, což znamená, že účinná látka je akropetálně rozváděna vodivými pletivy po celé rostlině.

Jak dávkovat?

Dlouholeté zkušenosti ukazují, že již cca 0,5 kg/ha přípravku Mirage®C se vyrovnává v účinnosti, kterou standardně dosahoval prochloraz v 1,0 l/ha. Přípravek je však řádně zaregistrován v rozmezí 0,7–1,0 kg/ha, což vytváří pro pěstitele dostatečnou flexibilitu při zvolení razance účinku dle konkrétní zdravotní situace na poli. Registrace je platná jako pro pšenici ozimou, tak pro ozimý ječmen. Ale, co k tomu ještě přidat, aby účinek byl dokonalý?

Vhodný partner

Přípravek lze efektivně používat jak samostatně, tak posílit jeho spektrum účinnosti vhodným partnerem. Zde se jeví jako vhodný partner prothioconazole, který rovněž dokáže kontrolovat stéblolam, byť jen určitý patotyp. Firma Adama Vám může nabídnout přípravek Promino® 300 EC Jedná se o fungicid obsahující extra silnou dávku prothioconazole, tedy 300 g/l. Je široce použitelný v ozimých i jarních obilninách, navíc má registrace i v ozimé a jarní řepce. To z něj dělá univerzálního pomocníka, který se může používat samostatně, ale i jako komplementární partner pro řadu dalších fungicidů a typů použití. V případě prvních aplikací v obilninách zde posiluje a dále umocňuje účinnost na fuzariózy, padlí travní, či na první výskyty braničnatek. Dávka do kombinace zde může býti zvolena 0,3–0,4 l/ha.

Tank-mix s Velocity®

Obecně do fungicidních postřiků prvního sledu rovněž doporučujeme přidat akcelerátor systemických fungicidů Velocity® v dávce 0,25 l/ha, který aktivně pomůže vtáhnout účinnou látku do rostlinných pletiv, čímž zajistí vyšší účinnost zásahu proti chorobám. Velocity® prokazatelně zvyšuje výnos v obilninách v průměru o dalších 3–5 %, a to zejména při časných prvních aplikacích.

Stéblolam na výbornou

Vyzkoušejte si nové řešení, které v budoucnu může výborně vyhovět požadavkům pěstitele na první jarní ozdravný zásah pro přezimující obilniny, který dokáže kontrolovat kompletní spektrum vyskytujících se chorob a zároveň umožní pěstiteli velkou flexibilitu při volbě dávkování, které bude lépe odpovídat konkrétní úrovni zjištěné infekce.

Účinnost vybraných látek na jednotlivé patotypy stéblolamu
Účinnost vybraných látek na jednotlivé patotypy stéblolamu


Užitečná řešení. Adama je společnost nabízející spolehlivá řešení inovativními i osvědčenými přípravky na ochranu rostlin. Jsou určena pro pěstitele, kteří požadují kvalitu, profesionální servis a dobrou cenu.

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 98x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 161x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 834x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 721x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 288x

Další články v kategorii Choroby

detail