BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejlepší libero mezi fungicidy

30. 06. 2023 Ing. Jiří Vašek, Adama CZ Choroby Zobrazeno 473x

Mirador® Uni je výborný univerzální fungicid použitelný od jara do podzimu s registracemi do 11 důležitých hospodářských plodin, což dobře demonstruje jeho možnost flexibilního nasazení po celou pěstitelskou sezónu.

Limagrain

Fungicid Mirador® Uni obsahuje strobilurin azoxystrobin a azolovou složku difenoconazole. Představuje vyváženou kombinaci, kde účinná látka azoxystrobin propůjčuje přípravku preventivní účinnost včetně translaminárního efektu a zde rovněž žádaného green efektu. Účinek azoxystrobinu je především protektivní, a proto musí být použit ještě před nebo na počátku infekce. Výhodou je ale poměrně dlouhodobé působení, kdy dokáže zabránit vzniku nové infekce po dobu 3–8 týdnů. Druhá účinná látku Mirador® Uni - difenoconazole - je systémová s preventivními i kurativními účinky. Patří mezi triazoly, kde v rámci této skupiny vyniká, díky relativně nízké migraci účinné látky, v dlouhodobosti účinku a v kurativním působení.

Mirador® Uni se v žádném zemědělském podniku neztratí. Se svými širokými registracemi do 11 důležitých polních plodin a minimálními omezeními najde vždy uplatnění. Důkazem je i fakt, že kromě jeho řádné registrace do řepky, cukrovky a slunečnice má i poměrně rozsáhlé uplatnění v režimu rozšířeného povolení pro menšinová použití.

V řepce ozimé i jarní je největším škůdce bezesporu hlízenka. Není ale sama, v důsledku vysokého zastoupení řepky v osevních postupech narůstá škodlivost i dalších chorob. Mirador® Uni v dávce 1,0 l/ha výborně účinkuje jak proti hlízence obecné, tak i proti fómovým hnilobám. Do řepky lze také s výhodou použít účelový balíček Maxentis® Pack, který obsahuje Mirador® 15 l + Promino® 300 EC 10 l za účetní jednotku. Doporučené dávkování je 0,6 l/ha Mirador® + 0,4 l/ha Promino® 300 EC a při delším a chladnějším průběhu kvetení lze balíček rozdělit na dvě samostatné aplikace, v prvním sledu pak dáváme Mirador® a při dokvětu pak Promino®.

Další plodinou, kde Mirador®Uni nalezne dobré uplatnění, je cukrovka. Zde je účinný proti cerkosporióze, rzi řepné, padlí řepnému a větevnatce řepné (Ramularia beticola), stejně jako proti rizoctoniovým hnilobám. Svými širokými registracemi pokrývá ty nejčastější a nejzávažnějších choroby, se kterými se pěstitelé potýkají. Opět se nabízí systém ochrany s novým specialistou do cukrovky - Spyrale®, který v rámci antirezistentní strategie může být vhodnou volbou na prostřídání. Mirador® Uni v dávce 1,0 l/ha doporučujeme jako první ošetření, na druhou aplikaci si „schováme“ právě razantní Spyrale®, taktéž v dávce 1,0 l/ha. Pak se nám otevírá i cesta použít Spyrale® pro případnou třetí aplikaci, a to díky jeho možnosti použití 2× za sezónu, pokud bude nutná z hlediska vývoje počasí. V rámci rozšířeného povolení na menšinová použití je Mirador® Uni registrován do krmné řepy na stejné choroby jako v cukrovce, jeho aplikace je však zde možná 2× za sezónu.

Další plodinou, kde se může přípravek velmi dobře uplatnit díky jeho mimořádně širokému záběru je slunečnice, kterou Mirador® Uni účinně ochrání proti fómovým hnilobám, hlízence obecnéčervenohnědé skvrnitosti slunečnice.

Díky své univerzálnosti byl Mirador® Uni zaregistrován ÚKZÚZ v režimu menšinového použití pro aplikace v máku, jarní řepce, hořčici bílé, černé i sareptské, krmné řepě, lnu, lničce, konopí, brukvi řepáku a sóji, a to proti řadě hospodářsky závažných chorob, které se zde vyskytují. Detailní seznam naleznete například v Adama katalogu přípravků na ochranu rostlin 2023.

Pro zvýšení účinnosti doporučujeme přidávat do aplikací fungicidů proti houbovým chorobám akcelerátor systemických fungicidů Velocity®, a to v dávce 0,25 l/ha. Ten pomáhá aktivně vtáhnout účinné látky Miradoru® Uni do rostlinných pletiv, čímž dále podpoří celkově vyšší i dlouhodobější účinnost zásahu s prokazatelně pozitivním navýšením výnosu.


Užitečná řešení. ADAMA je společnost nabízející spolehlivá řešení inovativními i osvědčenými přípravky na ochranu rostlin. Jsou určena pro pěstitele, kteří požadují kvalitu, profesionální servis a dobrou cenu.

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 94x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 157x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 834x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 719x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 288x

Další články v kategorii Choroby

detail