BASF
BASF
BASF

AGRA

Choroby libavky

03. 07. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 734x

Rod libavka (Gaultheria Kalm ex L., Ericaceae) je poměrně bohatý a zahrnuje i druhy, které jsou využívány jako okrasné či léčivé rostliny, především libavka poléhavá (Gaultheria procumbens). V našich podmínkách je známější spíše jako stálezelená okrasná rostlina buď hrnková, nebo vysazovaná do volné půdy jako podrost listnáčů a jehličnanů. Okrasnou hodnotu zvyšují listy, které se na podzim zbarví do červena, a kulaté bílé, růžové či červené plody.

Proseeds

V lidovém léčitelství se využívají listy a libavkový olej. Dříve sloužily listy jako náhrada za čaj a v homeopatické léčbě se používají při zánětech močových cest a gastritidě. Libavkový olej je značně ceněný pro vysoký obsah metylsalicylátu, a v současné době se již vyrábí synteticky. Přidává se do mastí na podporu prokrvení, do koupelí při revmatických onemocněních a neuralgiích, v Americe se používá olej k vylepšení vůně žvýkaček, piva, zubních past aj.

Choroby

Rostliny libavky jsou poměrně odolné a snášejí jak vysoké tak nízké teploty (až do -20 °C), ale přímé sluneční záření může listy popálit.

I když libavka není pro patogeny a škůdce příliš atraktivní, za deštivého počasí se může na listech objevit skvrnitost. Původců může být několik, především houby Cercospora gaultheriae, Mycosphaerella gaultheriae, Phyllosticta gaultheriae aj. Skvrny bývají kulaté až oválné, šedé až hnědé, někdy s karmínovým lemem, silně skvrnité listy odumírají a předčasně opadávají. Přesné určení původce skvrn je ale možné pouze mikroskopicky.

Za teplého vlhkého počasí skvrnitost listů a plodů a odumírání výhonů způsobuje i houba Colletotrichum gloeosporioides, primárně infikující bazální části výhonů. Pokud se objevují na listech velké hnědé, koncentricky zónované skvrny, jsou následkem latentní infekce. Houba přezimuje v infikovaném pletivu a v semenech. Tyto symptomy lze snadno zaměnit za symptomy vyvolané houbou Pestalotiopsis.

Libavka je hostitelem i padlí (Microsphaera alni), pokrývající listy a vrcholové části výhonů bělavým povlakem.

U hrnkových rostlin libavky lze nalézt stejné patogeny, navíc se mohu objevit dalším problémy související s proschnutím, zamokřením či zasolením substrátu. Při výskytu volné vody v substrátu jsou ohroženy kořeny zahníváním, případně napadením patogeny rodu Pythium či Globisporangium. Při nadbytku vody kořeny černají a vyhnívá vnitřní část, napadení druhy rodu Pythium se projevuje nejprve hnědnutím špiček jemných kořínků, které se postupně rozšíří na celý kořenový systém. Odumírání výhonů může být i následkem napadení půdními houbami rodu Fusarium, které pronikají do vodivých svazků v kořenech, ucpávají je a jejich poškození se projeví i na nadzemních částech vadnutím výhonů s hnědými lézemi, v pokročilém stadiu hnědnou a zasychají celé výhony. Oba patogeny, PythiumFusarium, se mohou vyskytovat současně.

U bujně rostoucích rostlin, případně při nerovnoměrné zálivce a částečném opadu listů, se často vyskytuje houba Botrytis cinerea, známá pod starším názvem plíseň šedá.

Skvrnitost listů libavky
Skvrnitost listů libavky

Skvrnitost způsobená Colletotrichum
Skvrnitost způsobená Colletotrichum

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 97x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 160x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 834x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 720x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 288x

Další články v kategorii Choroby

detail