BASF
BASF
BASF

AGRA

Na hlízenku s bitevní lodí

15. 05. 2018 Ing. Jakub Řezanina, Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1311x

Yamato, bitevní loď, kterou japonské císařské námořnictvo pojmenovalo po staré významné provincii. Důležitost oblasti kolem města Sakurai dokládá fakt, že někdejší název Japonska zněl Yamato. Na tradici a velikost odkazovala loď, která vytvořila vlastní třídu. Spolu se sesterskou lodí Musashi se stala největší a nejlépe vyzbrojenou bitevní lodí na světě. Mezi stejný kalibr, jak ukázaly uplynulé sezóny, se zařadil fungicid Yamato.

Proseeds

Všechna důležitá slova v japonštině musí obsahovat písmena A a O. Nejen dodržení tohoto „pravidla“ a slavné jméno stojí za úspěchy dvousložkového fungicidu Yamato. Jeho hlavní bojový arsenál přitom není úctyhodný výtlak 72 800 tun nebo schopnost z kanónů střílet až 1,63 t vážící projektily, ale dvě účinné látky, ze skupiny benzimidazolů - thiophanate-methyl a triazol - tetraconazol.

V první řadě si naše fungicidní bitevní loď v období od začátku až do poloviny květu poradí s hlízenkou obecnou (Sclerotinia sclerotiorum). Na hlízenku útočí jak kurativní, tak protektivní silou. Určitě se nevyplácí spekulace o vynechání fungicidního ošetření v době květu. Hlízenka sice napadá porosty s nepravidelnou přesností, ale tzv. hlízenkové roky jsou nepříjemným strašákem a už několikrát dokázaly porosty zdecimovat. Sekundární tlak této choroby bývá natolik silný, že dochází k napadení nejen stonků, ale i postranních větví rostlin a dokonce i samotných šešulí. V nejhorším případě dokáže výnos snížit až o 50 %. K výhodám Yamata patří, že zároveň vykazuje silný vedlejší účinek na alternáriovou skvrnitost, fomové černání stonku a plíseň šedou. Jedná se o systémový fungicid, takže při dodržení minimálního množství aplikační kapaliny dochází k bezproblémovému rozvodu účinných látek v celém profilu porostu.

Čím dál častěji řešíme správné načasování ochrany řepky v květu. Léta využívaný systém postřiku na začátku květu je často posouván k termínu prvního opadu korunních plátků. V praxi se už zkouší využití dvou fungicidních přípravků do květu. Pro někoho stále rozmar, pro jiného nezbytná součást chemické ochrany. Doba od květu do sklizně řepky je velice dlouhá a žádný z fungicidů ji samostatně neustojí. Výhodou přípravku Yamato je, že ho můžete využít jak v systému jednoho ošetření, tak i při nasazení dvou fungicidů. Praxe v loňském roce ukázala, že pokud aplikujete do řepky dva postřiky, Yamato s výhodou použijete na protažení fungicidní clony. Navíc při jeho aplikaci na dokvétající řepku získáte výhodu v podobě ochrany šešulí před obávanou a rozšiřující se plísní zelnou.

Přípravek se vyznačuje dlouhodobým reziduálním účinkem, má pozitivní vliv na celkový zdravotní stav porostu a výnosovou úroveň. Ani jedna účinná látka nepatří mezi strobiluriny, což může být výhoda. Nedochází k nežádoucímu protažení vegetační doby při pozdnější aplikaci, a tak lze lépe načasovat sklizeň. Při výčtu výhod nesmíme opomenout zajímavou cenu ošetření. Plná dávka 1,75 l/ha se v cenících pohybuje nepatrně nad 1000 Kč/ha. To představuje při současných (jarních) cenách merkantilu zajímavou možnost, jak pěstování řepky zlevnit.

Fungicid Yamato v uplynulých sezónách prokázal, že je kvalitním a cenově velmi výhodným řešením nejen v řepce olejce, ale i dalších plodinách. Skvělých výsledků ochrany dosahuje v cukrovce, pšenici, žitě i tritikale. Zkrátka Yamato je těžký kalibr na vaší straně.

inz

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 32x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 153x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 833x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 718x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 286x

Další články v kategorii Choroby

detail