BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Medax® Max - flexibilní morforegulátor obilnin do každého počasí

02. 03. 2024 Ing. Pavel Šácha; BASF spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 433x

Medax® Max je morforegulátor určený k ošetření obilnin v období sloupkování. Velmi efektivně dokáže ovlivnit růst a vývoj obilnin v průběhu jejich intenzivního růstu v období sloupkování. Při časné aplikaci podpoří i rozvoj kořenového systému, což je důležité zejména v posledních několika letech, kdy je počasí na jaře často studené a suché. Mohutnější kořenový systém pomůže rostlinám překonávat toto období.

Limagrain

Složení přípravku Medax® Max

V současné době je vedle morforegulátoru Medax® Max na trhu řada přípravků pro morforegulaci obilnin v období sloupkování na bázi trinexapac - ethylu. Medax® Max je ale výjimečný v tom, že kombinuje dvě účinné látky: prohexadione-Ca a trinaxapax-ethyl. Obě účinné látky se velmi vhodně doplňují ve svém účinku na oblininy a navíc je v tomto přípravku i zabudovaný aktivátor.

Působení přípravku Medax® Max

Prohexadione-calcium je díky tomuto aktivátoru rychle přístupný v rostlině a okamžitě působí proti prodlužovacímu růstu buněk. Trinexapax-ethyl je aktivní až po určitém období. Výsledkem je rychlý nástup účinku a dlouhodobý účinek na ošetřený porost. Zároveň, díky této kombinaci účinných látek, přípravek účinkuje nezávisle na podmínkách po aplikaci. Nízké teploty a ani nedostatek slunečního svitu po aplikaci nejsou překážkou pro dostatečnou účinnost přípravku Medax® Max. Je účinný v širokém intervalu teplot již od 5o C.

Zejména nástup účinku i za nízkých teplot je velmi důležitý. U časných aplikací v BBCH 29–32 v období počátku sloupkování dochází velmi často k poklesům teplot k hodnotám okolo 5o C Běžné morforegulátory jsou při těchto teplotách neúčinné.

Medax® Max je nezávislý ve svém účinku na intenzitě slunečního záření. Přípravky výhradně na bázi trinexapax-ethylu potřebují pro svoji aktivaci sluneční záření. Medax® Max díky účinné látce prohexadione-calcium je aktivní i při oblačném až zataženém průběhu počasí po aplikaci.

Medax® Max zkracuje délku buněk ve stéblech rostlin a zároveň zpevňuje stěny buněk. Stéblo je tak kratší se silnější stěnou a více odolné proti polehnutí. Při časné aplikaci dochází k zesílení kořenového systému.

Použití přípravku Medax® Max

Medax® Max má z pohledu praktického použití široké aplikační okno od fáze BBCH 29 do fáze BBCH 39.

Časný aplikační termín BBCH 29–32 je základem ošetření. Po aplikaci dochází ke zkrácení a zesílení spodních internodii a posílení kořenového systému. Je to základní ošetření z pohledu snížení rizika polehnutí. Vzhledem k průběhu počasí posledních let v jarním období, je toto ošetření základem. Toto ošetření se provádí ve fázi BBCH 30–32 (konec odnožování až počátek sloupkování).

Pokud mají rostliny vhodné podmínky pro intenzivní růst i v době počátku tvorby praporcového listu a hrozí riziko přerůstání, je vhodné aplikovat Medax® Max v termínu BBCH 37–39. Při aplikaci v tomto termínu dochází k intenzivnímu krátícímu efektu horních internodií a snížení výšky porostu.

Pozdější aplikace do fáze BBCH 45 zkracují pouze poslední podklasové internodium.

Základní varianty ošetření - doporučené dávkování:

  • Pšenice ozimá
    • jednorázová aplikace 0,4–0,6 l/ha do BBCH 39,
    • dělená aplikace 0,4 l/ha do 32 BBCH + 0,3–0,4 l/ha do BBCH 39,
  • Ječmen ozimý, žito ozimé
    • jednorázová aplikace 0,75–1,0 l/ha do BBCH 39,
    • dělená aplikace 0,5 l/ha do 32 BBCH + 0,5 l/ha do BBCH 39,
  • Ječmen jarní 0,5–0,75 l/ha do fáze BBCH 39,
    • lze použít i společnou aplikaci s přípravky na bázi CCC (Medax® Max 0,3 l/ha + 1,0 l/ CCC) v termínu do BBCH 31.

Ozimé obilniny mají povolené dvojí ošetření - využití dělené dávky přípravku pro období BBCH 29–32 a poté následně v BBCH 37–39. Porosty jsou tak morforegulovány po celou dobu jejich růstu. Rozdělení dávky je také fyziologicky příznivější pro rostliny

Dávku přípravku je nutné zvolit podle ošetřované obilniny a vždy s ohledem na konkrétní podmínky a stav porostu při aplikaci. Medax® Max je registrován pro použití ve všech obilninách, včetně ovsa.

Při použití se řiďte pokyny na etiketě přípravku. Neaplikujte za velmi vysokých denních teplot a na porosty stresované suchem. Přípravek lze aplikovat společně s fungicidem, insekticidem, listovým hnojivem. Lze kombinovat i s běžnými herbicidy pro jarní ošetření obilnin např. Ataman® Complete, Biathlon 4D a také s graminicidy. Nepoužívejte v kombinaci s herbicidy s účinnou látkou carfentrazon-ethyl.

Dodržujte vždy správný postup rozmíchávání přípravku Medax® Max. To znamená rozpouštění přímo do proudu vody v rozmíchávací nádržce postřikovače. Rychlost vsypávání přizpůsobujeme rychlosti rozpouštění.

Medax® Max je flexibilní morforegulátor obilnin pro období sloupkování nezávislý na počasí se spolehlivou účinností a při dodržení pokynů pro aplikaci je bez rizika poškození ošetřovaných porostů.

 

Vliv časného termínu ošetření morforegulátory na výšku rostlin a výnos zrna (ZS Trutnov)
Pokusy byly provedeny v režimu GEP. Každá varianta pokusu měla 4 opakování. Velmi dobrou variantou ošetření je dvojí ošetření přípravkem Medax® Max 0,4 kg/ha ve fázi BBCH 29–30 a následně 0,4 kg/ha ve fázi 37–39.

Související články

Biologická ochrana (1) - přehled možností

23. 04. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D. Ochrana obecně Zobrazeno 172x

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

12. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 760x

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

11. 04. 2024 Ing. Stanislav Hospůdka; Nufarm Ochrana obecně Zobrazeno 284x

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 389x

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

30. 03. 2024 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 263x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail