BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Festulolium - více než 2 v 1

06. 11. 2017 Ing. Martin Müller, Ph.D; DLF Seeds s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 8662x

Festulolium je oficiální název travního druhu, který se u nás již více než 25 let běžně pěstuje na loukách, pastvinách i orné půdě. V minulosti, ale i dnes se často stále ještě nazývá mezirodovými kříženci. Tento název odkazuje na způsob vzniku. Jedná se totiž o druh, který vznikl křížení kostřavy (Festuca) a jílku (Lolium). Cílem křížení bylo zkombinovat příznivé vlastnosti kostřav, jako jsou vytrvalost, odolnost suchu a zimě s kladnými vlastnostmi jílků, zejména vysokou kvalitou píce, výnosem a rychlým vývojem. Díky způsobu svého vzniku křížením různých druhů, je v rámci toho travního rodu velká variabilita vlastností a způsobu využití. Pouze pokud budeme respektovat vlastnosti různých typů a odrůd, můžeme naplno využít jejich předností. Nejde ani tak o to, křížením jakých druhů odrůda vznikla, ale o to, čemu se ve finále blíží!

Limagrain

Základní rozdělení je na typy kostřavovité a jílkovité. Jak už název napovídá, kostřavovité mají převážnou část genů - 90 % a více kostřavy rákosovité. Jejich vlastnosti a způsob využití odpovídají kostřavě rákosovité. Tyto odrůdy můžeme charakterizovat jako vysoce výnosné, velmi vytrvalé s dobrou odolností různým stresovým situacím a nepříznivým podmínkám prostředí, jako je sucho, chlad, ale i zamokření. Při porovnání s kostřavou rákosovitou mají odrůdy festulolia tohoto typu vysokou kvalitu píce a stravitelnost. To potvrzují např. výsledky zkoušení odrůd ve Švýcarsku, kde se všechny zkoušené odrůdy festulolií umístily v rámci hodnocení stravitelnosti v TOP 25 %. Vysokou kvalitu píce těchto odrůd potvrzuje i vysoká stravitelnost vlákniny (NDF), překonávající i jílky vytrvalé považované za nejkvalitnější trávy, byť v celkové stravitelnosti se jim rovnat nemůže.

Tab. 1: Výnos a kvalita píce jílkových festulolií (Maďarsko, 2 stanoviště, jaro 2017)

Druh

Odrůda

Výnos zelené hmoty (t/ha)

NL (%)
v 1. seči

Vláknina (%)
v 1. seči

Festulolium

Bečva

30

22

21

Festulolium

Bečva

31

18

24

Graf 1: Porovnání stravitelnosti NDF (%) různých druhů trav
Graf 1: Porovnání stravitelnosti NDF (%) různých druhů trav

V rámci kostřavovitých odrůd se profilují v současné době odrůdy vhodné zejména pro sečné využití na seno a senáž. Jedná se o odrůdy Felina, Hykor a Mahulena. Tyto odrůdy jsou charakteristické vysokým výnosem hmoty. Jejich využití je zejména v lučních směsích a v krátkodobých směsích na orné půdě. Na druhé straně se pěstují odrůdy pastevního typu, které mají hustější a jemnější drn. Mezi tento typ patří odrůdy Fojtan, Rebab, Honak a Hipast. Tyto odrůdy se uplatní zejména ve vytrvalých pastevních směsích. Vzhledem ke klimatickým podmínkám v Česku, kde se vyskytují oba extrémy limitující vytrvalost travních druhů – sucho a mráz, by měly představovat kostřavovitá festulolia a kostřava rákosovitá základní komponenty vytrvalých lučních a pastevních směsí. Jejich podíl by měl činnost alespoň 30 % v lučních a 20 % v pastevních směsích.

Festulia kostřavovité
Festulia kostřavovité

Další skupinou festulolií jsou odrůdy charakteru jílku. Vzhledem k tomu, že existuje více druhů jílku od mnohokvětého přes hybridní až po vytrvalý, máme více typů jílkových festulolií. Momentálně největší skupinu tvoří odrůdy, které jsou charakteru jílku mnohokvětého italského - Bečva, Achilles, Hostyn, Perun, Perseus, nově i Helus a Hyperon. Jílku hybridnímu až vytrvalému se podobá odrůda Lofa. Oproti ostatním je nižší, s vyšší hustotou drnu. Jílkovitá festulolia se oproti jílku mnohokvětému vyznačují vyšší vytrvalostí po dobu 3–4 (5) let oproti jílku, který vydrží v porostu 2 roky. Výhodou festulolií je i vyšší odolnost stresovým podmínkám, jako můžou být nízké teploty a sucho. Zemědělci ocení i menší intenzitu metání do druhé a další seče, což přináší lepší kvalitu píce.

Jílkové festulolia
Jílkové festulolia

Největší uplatnění najdou tyto odrůdy v krátkodobých směsích s jetelem lučním ale i vojtěškou na orné půdě. Velmi vhodné jsou i pro přísevy trvalých travních porostů ať už pro výrobu senáže anebo pro spásání, kde se díky rychlému vývoji mohou dostatečně prosadit a přispět ke zvýšení produkce a zejména kvality píce.

Možné je i pěstování těchto odrůd v monokultuře. Velkou popularitu si tento způsob využití jílkových festulolií získává třeba v Maďarsku, kde se pěstují na ploše 3000 ha. Zemědělci je sejí na podzim a na jaře využívají na 2–3 seče. Poté vysévají kukuřici, anebo připraví pozemek na ozimy. Produkce jílkových festulolií v tomto způsobu pěstování překonává ozimé žito na senáž při výborné kvalitě píce s 18–20 % dusíkatých látek a vláknině na úrovni 20–24 % s vysokou stravitelností. Takováto senáž je samozřejmě vítanou složkou krmných dávek dojnic i dalších kategorií skotu.

Festulolium - více než 2 v 1

Festulia kostřavovité
Jílkové festulolia

Související články

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 336x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 229x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3764x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 281x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail