BASF
BASF
BASF

AGRA

Kukuřice Dekalb® - novinky i stálice v raném segmentu

31. 12. 2020 Ing. Zbyněk Graman; Bayer Praha Osivo a sadba Zobrazeno 2385x

Firma Bayer se koupí šlechtitelské základny Dekalb® zařadila mezi největší šlechtitele a producenty osiv kukuřice (a nejen kukuřice) na světě. V evropském prostředí patří mezi tři největší výrobce a šlechtitele osiv kukuřice. Šlechtění nových hybridů probíhá přímo v Evropě, takže je možné vybírat pro jednotlivé trhy ty nejvhodnější kombinace mateřských a otcovských linií. A věřte, jedná se o velice tvrdý a náročný výběr, kde obstojí jen ty nejlepší, nejkvalitnější a nejvýkonnější kombinace. Následně si ještě každý region dělá vlastní výběr, to vše na základě pečlivě sledovaných a neméně pečlivě a podrobně vyhodnocovaných pokusů.

Limagrain

Stalo se již standardem, že silážní kukuřice Dekalb®, určené pro krmení skotu jsou mezitypy. Proč? Protože je to pro zvířata i pro pěstitele, dle našeho názoru, ta nejlepší volba. Snoubí se zde výhody obou typů. Výnosy z koňského zubu a hlavně složení i stravitelnost vlákniny a složení škrobu z tvrdého typu. Tento typ škrobu zajistí dostatek energie pro bachorovou mikroflóru, a tím dobrou práci předžaludků, ale zbude hlavně větší množství bypass škrobu pro potřeby vlastního těla krmeného zvířete. Jako vedlejší benefit se ukazuje i snížení pravděpodobnosti vzniku acidózy. Taktéž stravitelná vláknina z těchto hybridů dosahuje velmi dobrých hodnot, udáváme stravitelnost za 24 hodin. Toto jsou hodnoty nejvíce se blížící přirozenému prostředí. Ano, některá konkurence vykazuje hodnoty podstatně vyšší, ale když se zeptáte za jakou dobu to je, dozvíte se, že za 48 hodin. Kdo trochu zná fyziologii trávení v předžaludcích skotu, ví o čem mluvím.

Jelikož jsem z oblasti, kde se pěstuje hlavně silážní kukuřice, ať pro krmení zvířat nebo pro výrobu bioplynu, budu dále psát o hybridech s nižším číslem FAO 210 až 270.

První hybrid s nejnižším FAO je DKC 3097 (FAO 220), novinka roku 2020. Tento hybrid je určen do okrajových oblastí pěstování kukuřice, do těch nejvyšších možných poloh. Snáší nižší teploty i vyšší výsevky, až 100 000 jedinců na ha. Přes nízké FAO jde o velké rostliny s velkými, štíhlými palicemi. Standardem je tenké vřeteno. Listy jsou široké, dlouhé a vzpřímené. Někteří pěstitelé využívají tento hybrid též po ozimém žitě.

Druhým v pořadí FAO je hybrid DKC 3697 (FAO 230–240), taktéž novinka roku 2020. S tímto hybridem se počítá jako s lepším nástupcem hybridu DKC 3307, který byl hlavně v mém teritoriu velmi oblíbený pro svou nenáročnost, stabilitu a plasticitu. DKC 3697 má vysoké rostliny, velké a válcovité palice, široké, dlouhé a vzpřímené listy. Stejně jako předchozí, je i toto rovnoměrně dozrávající hybrid s delším sklizňovým oknem a velmi vysokou stravitelností vlákniny. Stejně je také schopný snést vyšší výsevek (100 000 jedinců/ha) bez vlivu na výnos a hlavně kvalitu sklízené hmoty.

Další hybrid patří do skupiny tzv. duálních hybridů. DKC 2788 má FAO na siláž 230–240 a na zrno 210. Palice dozrává dříve než zbytek rostliny a dává tak pěstiteli možnost se rozhodnout. V dobrém ročníku sklidit dozrálé a suché zrno, v horším roce skončí celá rostlina v silážním žlabu a naplní ho velmi kvalitní hmotou, ze které vznikne živinově skvělá siláž. Na poli ho poznáme podle vysokých, zdravých rostlin s dlouhými palicemi opět s tenkým vřetenem. Tento hybrid má velmi dobrou přizpůsobivost na horší klimatické podmínky a snáší i vyšší polohy.

Stálicí, a velkou, je náš nejprodávanější silážní hybrid DKC 3450. FAO je 250 ale díky své plastičnosti, přizpůsobivosti a adaptabilitě je možné ho pěstovat skoro všude. Jde o typický silážní hybrid. Velká palice, tenké stéblo a široké, dlouhé a v tomto případě, převislé listy. Už toto ukazuje, že hmota na siláž je velice kvalitní se špičkovými parametry obsahu škrobu a stravitelnosti. Připočtěme k tomu velmi dobrý výnos, rovnoměrné dozrávání až se staygreen efektem, široké sklizňové okno, toleranci k vyšším výsevkům a dostaneme to, co dělá DKC 3450 naší jedničkou. Většina pěstitelů, kteří si ji vyzkoušeli, se k ní vrací. Mám ve své oblasti i pěstitele, kteří tento hybrid, poté co už naplnili žlaby, sklízeli na zrno s výnosem okolo 9–10 t/ha suchého zrna.

Posledním hybridem, který chci představit, je DKC 3568 (FAO 260–270). V rámci mého regionu je určen do teplejších oblastí. Jde o vysoké rostliny se vztyčenými listy a rovnoměrně nasazenými, velkými palicemi. Velikou výhodou je jeho vysoká odolnost proti přísuškům, chladu i výborný zdravotní stav porostu, díky velice dobrému kořenovému systému. V minulých letech se vyplatila i vysoká odolnost vůči suchu a sálavému teplu. Rostliny jsou pozvolna dozrávající. Sklízená hmota se vyznačuje vysokým podílem zrna a je tedy vhodná hlavně pro krmení dojnic, ale mnozí pěstitelé ji využívají i v bioplynových stanicích, držíce se hesla: Co je dobré pro krávu, je dobré i pro bioplynku, obráceně to ale platit vždy nemusí.

Pro ty, co by chtěli pěstovat kukuřici s nízkým FAO cíleně na zrno, je tu jedna volba s FAO 240 - DKC 3595. Typická zrnovka - koňský zub, středně vysoká rostlina, vysoká adaptabilita, skvělý drydown efekt. Prostě zrnovka jak vyšitá a navíc odolná proti přísušku a chladu, se skvělým zdravotním stavem. Palice je kratší, mohutná a s tenkým vřetenem. Při dozrávání a dosychání se konce palic přirozeně obnažují a většina palic se obrací dolů, takže případné srážky stečou na zem a ne do palice. To také přispívá ke kvalitě sklízeného zrna.

Doufám, že jsem vám s výběrem vhodného hybridu pro vaše potřeby pomohl, anebo možná trochu zamotal hlavu. Jsem rád, když jste dočetli až sem a jsem společně se všemi svými kolegy připraven vám s výběrem nejvhodnějšího řešení pro vaše pole pomoci.

1.	DKC 3097 - hybrid s nejnižším FAO, novinka r. 2020 (Agrospol Malý Bor)
DKC 3097 - hybrid s nejnižším FAO, novinka r. 2020 (Agrospol Malý Bor)

2.	Porost DKC 3097, novinka r. 2020 (Agrospol Malý Bor)
Porost DKC 3097, novinka r. 2020 (Agrospol Malý Bor)

3.	Dobrý příklad silážní kukuřice DKC 2788 v loňském roce (Lidmovice)
Dobrý příklad silážní kukuřice DKC 2788 v loňském roce (Lidmovice)

Související články

Moření osiva máku

27. 04. 2024 Ing. Matěj Satranský, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 66x

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 467x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 250x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 231x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3876x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail