BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Novinky v zrnovém segmentu značky DEKAB

20. 02. 2021 Ing. Marie Požárová; Bayer s.r.o., Praha Osivo a sadba Zobrazeno 2052x

Vážení pěstitelé zrnové kukuřice, ráda by jsem vám v tomto článku představila nové hybridy, které firma Bayer přináší v letošním roce na trh. Jak jste si již zvykli, Dekalb vybírá každý rok k provoznímu použití to nejlepší ze svého šlechtění. Výběr hybridů se soustředí na vlastnosti rostliny, které vedou ke stabilně vysokým výnosům v různých ročnících. Je kladen velký důraz na schopnost rostlin překonávat stresová období, ať už sucha nebo sálavého tepla. Letos můžete v katalogu Kukuřic Dekalb vidět dva zrnové hybridy označené jako novinka.

Proseeds

DKC 3888 - maximální využití potenciálu dané lokality

První novinkou je středně raný hybrid DKC 3888 (FAO 270). Jde o hybrid „nové generace“ ze šlechtění značky Dekalb, který má potenciál stát se nejvýnosnějším zrnovým hybridem ve středně raném segmentu. Rostliny jsou středně vysoké s nízkým nasazením palic. Zrno typu koňský zub je výrazně zploštělé a umožňuje rostlině efektivnější a rychlejší uvolňování vody ze zrna. Rostlina se velice dobře adaptuje na různé podmínky a dokáže maximálně využít jak potenciál daný lokalitou, tak přidané intenzifikační vstupy.

DKC 3888 - ozrněné palice až do konce, vysoký výnosový potenciál
DKC 3888 - ozrněné palice až do konce, vysoký výnosový potenciál

DKC 3888 - zploštělé zrno - snadné uvolňování vody
DKC 3888 - zploštělé zrno - snadné uvolňování vody

DKC 4109 - plastický hybrid, vhodný i do horších podmínek

V letošní roce doplní a posílí středně pozdní zrnový segment kukuřice hybrid DKC 4109 (FAO 310–320). Je to velice plastický hybrid, s vysokým výnosovým potenciálem, který se dokáže přizpůsobit i horším podmínkám stanoviště. Zvládá sušší lokality i jarní chlad, lze vysévat ve vyšších nadmořský výškách, hodí se i pro raný výsev. Vhodný do kukuřičné a řepařské výrobní oblasti. Nižší až středně vysoké rostliny s vysokým nasazením palic dokáží rychle uvolňovat vodu ze zrna.

DKC 4109 - plastický hybrid s vysokým výnosovým potenciálem
DKC 4109 - plastický hybrid s vysokým výnosovým potenciálem

DKC 4098 - výnosová bomba

Nedá mi nezmínit loňskou novinku, hybrid DKC 4098 (FAO 310). Je to jeden z nejstabilnějších zrnových hybridů, který dokáže na maximum využít podmínky lokality a velmi dobře reaguje na přidané vstupy. Díky stabilně vysokým výnosům, ať už z pokusných a poloprovozních pozemků nebo komerčních ploch, se dá nazvat výnosovou bombou. Kromě toho je také velice tolerantní vůči chorobám palic, ve kterých je standartně 18–20 řad zrn typu koňský zub.

Věřím, že si nové hybridy najdou místo na vašich polích, potvrdí výborné vlastnosti a výnosový potenciál zrnových kukuřic Dekalb a zároveň napomůžou zlepšení ekonomické produktivity zrnové kukuřice.

Související články

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 413x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 250x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 229x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3827x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 281x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail