BASF
BASF
BASF

AGRA

Nutričně nejkvalitnější řepka roku 2011 - Jumper a Labrador

28. 11. 2011 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 5729x

Odborná komise během slavnostního vyhlášení na vyhodnocovacím semináři Systému výroby řepky, který se konal, 24. listopadu 2011 v Hluku, udělila ocenění „Nutričně nejkvalitnější řepka roku 2011“ dvěma odrůdám řepky olejky - Labrador a novince Jumper.

Limagrain

 

 

V kategorii nově registrovaných odrůd zvítězila hybridní odrůda Jumper, v kategorii odrůd z aktuálního Seznamu doporučených odrůd obhájila loňské vítězství liniová odrůda Labrador. Tyto odrůdy zvítězily díky nejvyššímu obsahu lidskému zdraví prospěšných látek - vícenenasycených mastných kyselin. Soutěž již čtvrtý rok vyhlašuje Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO) a společnost Unilever, která využívá řepkový olej pro výrobu kvalitního rostlinného tuku Rama a majonézy Hellmann´s. Cílem soutěže je mimo jiné i propagace a podpora spotřeby řepkového oleje v České republice, který výživoví odborníci doporučují jako vhodný pro lidské zdraví.

 
  



„Ř
epkový olej je významnou, ale zatím u nás ne zcela doceněnou surovinou v potravinářském průmyslu. Jeho konzumace přispívá k vyváženému příjmu jednotlivých mastných kyselin a díky nízkému obsahu nasycených mastných kyselin v řepkovém oleji se jejich podíl v dané potravině snižuje. Podobně používání řepkového oleje v domácnosti místo jiných olejů a tuků rovněž snižuje konzumaci škodlivých nasycených mastných kyselin. Proto jej odborníci doporučují k přímé spotřebě i jako surovinu pro výrobu různých potravin - například rostlinných tuků či majonéz,“ říká manažer vývoje a jakosti doc. Ing. Jiří Brát, CSc. ze společnosti Unilever.

 

Odborníci doporučují: vyměňte živočišné tuky za rostlinné

V posledních letech mají tuky obecně mezi širokou veřejností špatnou pověst. Nejvýraznějším důvodem je narůstající výskyt nadváhy v populaci. Ten však není spojen pouze s konzumací tuků, ale především s nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie.

Podle výživových doporučení bychom měli konzumovat přibližně dvě třetiny rostlinných tuků a jednu třetinu tuků živočišných. To znamená, že nenasycené mastné kyseliny by měly v naší stravě převažovat a od tohoto principu by se měl odvíjet i výběr potravin a celková skladba stravy.

 

Jak se hodnotí nejlepší řepka?

Hodnocení přihlášených odrůd probíhalo podle předem určených pravidel a pomocí speciálního vzorce zohledňujícího nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin, přičemž větší důraz byl kladen na obsah omega 3 mastných kyselin, kterých je v naší stravě větší nedostatek,“ dodává doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. ze SPZO.

 

Proč je řepkový olej vhodný pro výrobu potravin a náš organizmus?

Řepkový olej obsahuje v porovnání s ostatními oleji nejméně nasycených mastných kyselin a naopak významné množství vícenenasycených mastných kyselin včetně esenciálních omega 3  a omega 6 mastných kyselin. Z hlediska podílu omega 3 mastných kyselin patří dokonce mezi nejvýznamnější zdroje. I z toho důvodu výrobci, včetně společnosti Unilever, využívají řepkový olej pro výrobu kvalitních rostlinných tuků či majonéz.

 

Výživoví odborníci z České republiky i celého světa se také shodují na nutnosti omezovat příjem nasycených a trans mastných nenasycených kyselin, obsažených zejména v živočišných tucích, a naopak zvyšovat příjem vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních omega 3. Ty jsou stejně jako esenciální omega 6 nezbytné pro naše zdraví, které může řepkový olej pozitivně ovlivnit. Tělo si je neumí vytvořit samo, a proto je důležitý jejich dobrý zdroj. Esenciální mastné kyseliny totiž pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat riziko onemocnění srdce a cév. Organizmus je potřebuje k zajištění základních buněčných funkcí, bez nichž by nebyla možná látková výměna.

 

„Vývoj skladby mastných kyselin v řepkovém oleji je nutné bedlivě sledovat, protože se stále mění. Pokud by poklesl obsah vícenenasycených mastných kyselin a zejména kyseliny linolenové, řepkový olej by jako nutričně velmi hodnotná surovina pro potravinářský průmysl přestal být tolik atraktivní,“ okomentoval důvod ocenění vybraných odrůd doc. Brát.

 
 Více informací na www.zdravykorinek.cz, www.spzo.cz
 

 připraveno podle tiskové zpravy

Související články

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 435x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 250x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 231x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3844x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 281x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail