BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

RGT Sacramento - dobývá český trh

08. 09. 2019 Ing. Petr Laml; RAGT Czech s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3332x

Odrůdu RGT Sacramento předchází pověst nejvýnosnější odrůdy, která kdy byla v ČR registrovaná. Podkladem je průměrný výnos tříletých státních zkoušek ÚKZÚZ, kdy RGT Sacramento dosáhlo průměrného výnosu ve variantě bez ošetření 10,68 t/ha a ve variantě s fungicidy a regulátoru růstu dokonce 11,99 t/ha. I když to jsou výnosy z pokusů, lze konstatovat, že doposud nikdy žádná odrůda pšenice takových výnosů v ÚKZÚZ nedosáhla.

Limagrain

RGT Sacramento svůj neskutečný výnosový potenciál dokazuje i v dalších pokusech a v praxi.

Velice zajímavé jsou výsledky soutěže technologií pořadané ZVÚ v Kroměřiži. Zde RGT Sacramento zazářilo jak po stránce výnosu, tak po stránce ekonomiky pěstování, která je rovněž hodnocena.

V roce 2017 v technologii firmy AgriStar - agrochemicals s.r.o. dosáhla tato pšenice výnosu 11,46 t/ha, ale co je nejpodstatnější, byla vyhodnocena jako ekonomicky nejrentabilnější. V loňském roce, tj. sklizeň 2018, odrůda RGT Sacramento obsadila v této soutěži první dvě místa. V technologii RAGT dosáhla úrody 12,13 t/ha a soutěž po stránce výnosu vyhrála, v technologii firmy Timac s výnosem 11,78 t/ha byla druhá co do množství zrna a hlavně vyhrála soutěž po stránce ekonomického vyhodnocení. Ve všech třech případech vyšla v potravinářské jakosti.

Kvalita odrůdy RGT Sacramento je oficiálně v ČR hodnocena jako C, ale v Německu, kde je odrůda také registrována, má jakost B, tudíž je považována za potravinářskou. V čem je tedy kvalita v ČR jiná?

RGT Sacramento má tuhý lepek, tudíž těsto bez přidání pomocných látek málo nakyne. RGT Sacramento je však šlechtěno na výkupní parametry a u těchto znaků bez problému dosahuje potravinářské jakosti. Má velmi stabilní objemovou hmotnost zrna. Objemová hmotnost bývá bez problému nad 800 g/l, ale hlavně drží i ve špatných letech při kritickém dozrávání. Potvrzuje to například v pokusech pro doporučování odrůd, které organizuje ÚKZÚZ. V tomto znaku co do stability poráží mnohá áčka i éčka. Rovněž číslo poklesu je velmi stabilní a bezproblémové. V tomto parametru je hodnocena ÚKZÚZ jako E, u objemové hmotnosti jako A. Pokud jde o obsah dusíkatých látek, tak to je samozřejmě otázka hnojení a je jasné, že při vysokých výnosech, které u odrůdy RGT Sacramento chceme, musí být přiměřeně vysoké. Je to tedy plně v rukách pěstitele.

RGT Sacramento je poloraná až raná osinatá pšenice, stéblo je středně dlouhé s velmi dobrou odolností proti poléhání. Zrno je středně velké, HTZ 43–45 g. Odnoživost je velmi dobrá.

Velkou předností odrůdy je výborný zdravotní stav. Zejména odolnost rzím je excelentní. Co však pěstitel ocení nejvíc, je schopnost naplnit obilku i v suchých letech. A jelikož nyní prožíváme již třetí rok s kritickým dozráváním, tak je RGT Sacramento velmi dobrou volbou. Nakonec která odrůda se pěstuje od Německa po Srbsko?

Z pohledu pěstování je RGT Sacramento nenáročná odrůda. Nevyžaduje žádný speciální přístup. Doporučujeme dodržet termín setí a výsevek podle místních zvyklostí.

inz

Související články

Moření osiva máku

27. 04. 2024 Ing. Matěj Satranský, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 69x

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 484x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 250x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 231x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3891x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail