BASF
BASF
BASF

AGRA

Osivo a sadba

Představujeme novinky kukuřice pro rok 2017

Představujeme novinky kukuřice pro rok 2017

22. 01. 2017 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; Syngenta Czech s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2834x

Jak už se stalo zvykem i pro novou sezonu jsme ve společnosti Syngenta připravili komplexní portfolio osiv kukuřic. Praxí prozkoušené hybridy jsme doplnili o několik novinek. Tyto nové hybridy vhodně doplňují stávající portfolio a posouvají výnosové potenciály našich hybridů zase o kus výše.

Caussade Osiva má za sebou pět let na českém trhu

Caussade Osiva má za sebou pět let na českém trhu

22. 01. 2017 Mgr. Marek Sojka; Caussade Osiva, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2531x

Následnou jarní kampaň 2017 lze považovat za přelomovou pro budoucí postavení na trhu. Samotný přelom vystihují nově připravované změny v centrále společnosti ve Francii, a tím spojené posílení v české filiálce. Snaha přiblížit se více pěstitelům vyústila v nábor nových posil do prodejního týmu a zlepšení zázemí společnosti.

Proseeds
Energen

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

U porostů, které jsou poškozené mrazem musíme brát v úvahu několik faktorů. Růstová fáze vývoje porostu, kdy u malých rostlin musíme zjistit celkovou mortalitu a tím pádem i smysl regenerace. Ve finálních fázích, např. kvetení řepky brát v úvahu hustotu porostu, počet zbylých šešulí a schopnost odrůdy kompenzovat HTS.

Nová šlechtění zajišťují spolehlivost a výnosovou stabilitu

Nová šlechtění zajišťují spolehlivost a výnosovou stabilitu

16. 01. 2017 Ing. Anna Poubová; B O R , s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2164x

Kukuřice je plodina citlivá na extrémní výkyvy počasí, na sucho díky nerovnoměrnému rozložení srážek a dále na vysoké teploty během vegetace. Vysoký výnosový potenciál a tolerance ke stresovým podmínkám - to jsou vlastnosti moderních hybridů, které v současných podmínkách zajistí stabilitu výnosů a udrží příznivou ekonomiku pěstování u kukuřice.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Nadprůměrné výnosy kukuřice v optimálních a stresových letech

Nadprůměrné výnosy kukuřice v optimálních a stresových letech

15. 01. 2017 Ing. Martina Poláková; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 2682x

Zkušenosti z předchozích let nám ukazují, že kukuřice během vegetačního cyklu čelí řadě nepříznivých období, která snižují výnos a kvalitu produkce. Jenom si vzpomeňme na velice pro kukuřici příznivý rok 2014 a naopak velice nepříznivý rok 2015, kdy na řadě míst byly výnosy poloviční a někde ještě nižší. Rok 2016 zatím vypadá, že bude pro kukuřici příznivý, co se týká výnosu.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Nová generace LG na zrno

Nová generace LG na zrno

13. 01. 2017 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká a Slovenská republika Osivo a sadba Zobrazeno 2603x

Dva staré známé faktory budou ovlivňovat osevy kukuřice v příštím roce. Letošní vynikající výsledky pěstování kukuřice hovoří ve prospěch větších ploch. Nízká výkupní cena je na druhé straně varováním před přílišným optimizmem. Výnos a ekonomika pěstování budou tedy rozhodujícími faktory úspěchu.

Kukuřice od firmy RAGT - lety prověřená výkonnost a kvalita

Kukuřice od firmy RAGT - lety prověřená výkonnost a kvalita

08. 01. 2017 Ing. Luďka Kernerová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 5644x

Pomalu si v naší České kotlině zvykáme na nestandardní průběh teplot a množství srážek v průběhu vegetace. Při výběru kukuřice klademe větší důraz na vlastnosti jako je - odolnost k suchu, plasticita, meziročníková stabilita výnosů, vhodnost hybridu do konkrétních podmínek pěstování. Z celkové nabídky hybridů francouzské firmy RAGT pro sezonu 2017 je 74% zaregistrovaných v ČR a tři novinky jsou letos druhým rokem v registraci.

Overture - nově preferovaná odrůda sladovnického ječmene

Overture - nově preferovaná odrůda sladovnického ječmene

28. 11. 2016 Ing. Václav Blažek, CSc.; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3627x

Overture je novou preferovanou odrůda s výběrovou sladovnickou kvalitou, která je mimo jiné charakterizována především velmi vysokou extraktivností a vysokým stupněm prokvašení. Zrno je velké s velmi vysokým podílem na sítě 2,5 mm. V registračních zkouškách ÚKZÚZ dosáhla vysoký až velmi vysoký výnos předního zrna ve všech výrobních oblastech.

Odrůdy ozimé řepky  na českém trhu v roce 2016

Odrůdy ozimé řepky na českém trhu v roce 2016

20. 05. 2016 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 6563x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a redakce nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje.

Odrůdy ozimé řepky nabízené na českém trhu v roce 2015

Odrůdy ozimé řepky nabízené na českém trhu v roce 2015

12. 05. 2015 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 6496x

Kompletní přehled nabídky odrůd ozimé řepky v roce 2015, zahrnující nabídku všech hlavních společností dodávajících odrůdy na český trh. Přehled doplňuje informace z časopisu Agromanuál 5/2015. Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a redakce nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje.

Porovnanie odrôd jačmeňa z hľadiska úrody a vybratých vlastností zrna

Porovnanie odrôd jačmeňa z hľadiska úrody a vybratých vlastností zrna

17. 01. 2014 Ing. Michaela Benková, PhD., Ing. Štefan Žák, PhD.; CVRV - VÚRV Piešťany Osivo a sadba Zobrazeno 12884x

Sladovnícky jačmeň je na Slovensku jednou z najvýznamnejších poľnohospodárskych plodín, ktorému po pšenici patrí v zastúpení druhé miesto. Významnú úlohu v súčasnej ekonomickej situácii poľnohospodárskych podnikov zohráva najmä sladovnícky jačmeň. Je to dôsledok tradície pestovania, ako aj dobrých pozícií slovenských sladovní na zahraničných trhoch.

Představení odrůd ozimé řepky jednotlivých společností dodávajících osiva na český trh v roce 2013

Představení odrůd ozimé řepky jednotlivých společností dodávajících osiva na český trh v roce 2013

20. 05. 2013 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 11088x

Přehled nabídky odrůd hlavních společností dodávajících osiva na náš trh. Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a redakce nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje.

Zatrávňovacia rohož Grasstex - riešenie pre zatrávnenie záhrad i svahov

Zatrávňovacia rohož Grasstex - riešenie pre zatrávnenie záhrad i svahov

15. 04. 2013 Mgr. Martin Majerský, PROSYNTETIK, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 11132x

Trávnaté plochy predstavujú neprehliadnuteľný a zároveň nenahraditeľný krajinotvorný prvok. Nenahraditeľná je nie len ich estetika ale aj funkčnosť v ekosystéme. Rozhodne nie neznámym spôsobom zakladania trávnika je použitie trávnych rohoží. Trávne rohože sa ešte donedávna používali výlučne na zakladanie trávnikov prevažne vo svahovitých terénoch, kde je založenie použitím bežného výsevu málo efektívne.

Nejkvalitnější české řepky znají své vítěze

Nejkvalitnější české řepky znají své vítěze

26. 11. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 6289x

V České republice byl odstartován tříletý projekt na podporu řepkového oleje „Řepkový olej – olej nad zlato“, který se zaměří na vysvětlování výhod řepkového oleje pro potravinářské účely spotřebitelům.

Vliv moření osiva jarního ječmene na vzcházivost a výnos

Vliv moření osiva jarního ječmene na vzcházivost a výnos

11. 01. 2012 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 7103x

Základem dosažení vysokého výnosu jarního ječmene je kvalitně založený porost. Pro získání dostatečného počtu vitálních rostlin se doporučuje vysévat mořené osivo. V pokusech uskutečněných v letech 2009–2011 na pokusné stanici katedry rostlinné výroby ČZU v Praze-Uhříněvsi se vesměs projevil kladný vliv moření osiva na dosaženou hustotu porostu a ve dvou posledních letech pokusů i na výnos.

Nutričně nejkvalitnější řepka roku 2011 - Jumper a Labrador

Nutričně nejkvalitnější řepka roku 2011 - Jumper a Labrador

28. 11. 2011 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 5732x

Odborná komise během slavnostního vyhlášení na vyhodnocovacím semináři Systému výroby řepky, který se konal, 24. listopadu 2011 v Hluku, udělila ocenění „Nutričně nejkvalitnější řepka roku 2011“ dvěma odrůdám řepky olejky - Labrador a novince Jumper.

Ladoga - řepka, kterou nelze přehlédnout

Ladoga - řepka, kterou nelze přehlédnout

24. 05. 2011 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 8083x

Slovní spojení „nelze přehlédnout“ v sobě nese určitou dvojznačnost, protože si je můžeme vykládat několika způsoby. V případě liniové odrůdy Ladoga však tyto dvojznačnosti neplatí a vysvětlíme si proč.
Začněme nejprve u významu velikosti. Jezero Ladoga na severu Ruska je opravdu tak veliké, že stojíce na jednom jeho břehu, neuvidíme břeh druhý a tedy ve významu velikosti jezero Ladogu opravdu ze břehu celou přehlédnout nelze.

Odrůda = základ výnosu a kvality jarního sladovnického ječmene

Odrůda = základ výnosu a kvality jarního sladovnického ječmene

11. 01. 2011 Ing. Jiří Šilha, Ph.D., Ing. Jiří Cejtchaml, Ing. Martina Poláková; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 14771x

O úspěšnosti pěstování jarního ječmene rozhoduje správná odrůda a jí přizpůsobená agrotechnika. Pro sladovny představuje kvalitní odrůda a odrůdová čistota dodávané suroviny základ spolupráce se zemědělcem a následně i s odběrateli sladu. Článek shrnuje postup výběru odrůd, přehled preferovaných odrůd sladovnami a upozorňuje na časté problémy, které jsou pro praxi aktuální.

Výber odrůd jarního ječmene a jejich pěstování v suchých oblastech

Výber odrůd jarního ječmene a jejich pěstování v suchých oblastech

22. 07. 2009 Ing. Ladislav Černý, Ph.D. Osivo a sadba Zobrazeno 12354x

Odrůdová skladba jarních ječmenů se řídí požadavky zpracovatelského průmyslu. Možnost výběru není tak rozsáhlá jako u ostatních plodin. Pro dobrou obchodovatelnost máme na výběr jen několik odrůd: Jersey, Prestige, Malz, Sebastian, Diplom a Bojos s možností prodeje do českých sladoven nebo na export. Dále máme k dispozici odrůdy Radegast, Kangoo, Aksamit, Xanadu, Blaník, Tolar atd.

Výběr hybridů kukuřice v roce 2006

Výběr hybridů kukuřice v roce 2006

22. 03. 2006 Ing. Pavel Fuksa, Ph.D., Ing. Josef Kalista, Ph.D. Osivo a sadba Zobrazeno 17529x

Výběr správného hybridu kukuřice patří mezi jedno z nejdůležitějších pěstitelských opatření. Při rozhodování je nutné zohlednit především účel pěstování, výrobní oblast, teplotní a půdní podmínky stanoviště, agrotechniku, vybavení zemědělského podniku příslušnou technikou apod.

DEKALB - kukuřice s novou genetickou výbavou

DEKALB - kukuřice s novou genetickou výbavou

22. 03. 2006 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 11324x

V roce 2005 uvedla společnost Monsanto na trh zcela novou generaci kukuřice DEKALB. Cílem společnosti Monsanto, která je v současnosti největší semenářskou firmou na světě, je zavádět hybridy s novým typem genetiky, které jsou schopny přizpůsobit se místním podmínkám a využívat svůj maximální výnosový potenciál.

1 .. 9 10 11 12 13 14
detail