BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Osivo a sadba

Zkoušení odrůd pšenice jarní a ječmene jarního pro ekologické zemědělství

Zkoušení odrůd pšenice jarní a ječmene jarního pro ekologické zemědělství

11. 08. 2018 Prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2312x

Zahájení odrůdových pokusů v režimu ekologického zemědělství souvisí s nárůstem plochy orné půdy v tomto systému pěstování - ta již přesáhla 60 000 ha. Obilniny pro produkci zrna byly v roce 2016 pěstovány na 43 % orné půdy obhospodařované v ekologickém zemědělství (EZ). Nejrozšířenější obilninou v EZ je pšenice setá, jejíž plochy dosahují již téměř 8000 ha.

Analýza příčin praskání šešulí řepky olejky

Analýza příčin praskání šešulí řepky olejky

10. 08. 2018 Ing. Eva Plachká, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2733x

Rozloha ploch, na kterých je v ČR pěstována řepka olejka ozimá, se současné době pohybuje okolo 350 000 ha. Vysoké zastoupení řepky v osevním postupu klade zvýšené nároky na technologii pěstování včetně insekticidní a fungicidní ochrany. Od roku 2014 je na některých lokalitách pozorován zvýšený podíl předčasně praskajících šešulí s nevyvinutými nebo poškozenými semeny. Toto poškození má negativní dopad na výnos plodiny.

Limagrain
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Za řepkou na Domažlicko

Za řepkou na Domažlicko

06. 08. 2018 Ing. Milena Mařáková; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 1961x

Od Horšovského Týna se přibližujeme příjemně zvlněnou krajinou do obce Draženov. Západní horizont majestátně lemuje vrchovina Český les s vyčnívajícím Čerchovem. Jsme 5 km od Domažlic, v krajině hrdých Chodů, dokonce v rodišti jednoho z nejpřednějších. Skutečného vůdce a obhájce národa chodského před vrchností přelomu 17. a 18. století - rychtáře Kryštofa Hrubého.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Odrůdy řepky pro vysoké výnosy a špičkovou kvalitu

Odrůdy řepky pro vysoké výnosy a špičkovou kvalitu

30. 07. 2018 Ing. Anna Poubová; Agrofinal, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2023x

Společnost Agrofinal nabízí pro letošní zásev řepek zajímavé portfolio hybridních a liniových odrůd. Dva klasické hybridy, ES Imperio a ES Anisse, doplní hybrid ES Aquarel pro CL technologii pěstování. Liniové odrůdy jsou zastoupeny čtyřmi osvědčenými materiály: ES Mambo, ES Valegro, ES Astrid a ES Alegria. Všechny nabízené odrůdy charakterizuje stabilita výnosu, dobrý zdravotní stav a jejich plasticita.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

S řepkami od BORu naplníte stodolu

S řepkami od BORu naplníte stodolu

24. 07. 2018 Ing. Kamil Štípek, Ph.D.; B O R Choceň s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1169x

Jaro se rozběhlo v plném proudu, natěšení zemědělci po vcelku optimistickém zhodnocení stavu porostů řepek po zimě vyrazili s technikou do polí a začíná tradiční „boj o zrno“. Na pozadí toho všeho už se začíná pomalu roztáčet pohádka s tradičním názvem „Nekonečný příběh“ jejímiž hlavními postavami jsou odrůdy řepky ozimé pro podzimní zásev.

Výkonnostní porovnání odrůd řepky ozimé

Výkonnostní porovnání odrůd řepky ozimé

28. 06. 2018 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 3029x

Sortiment odrůd řepky ozimé se stále rozšiřuje a každý rok přibude řada novinek. Kvalitní odrůda je hlavním předpokladem úspěšného pěstování řepky. Šlechtitelé se zaměřují na vyšší odolnost vůči houbovým chorobám, vyšší a jinou kvalitu semen a další znaky, jako je nepukavost šešulí, odolnost suchu aj. To vše při zachování vysoké výnosové úrovně, mrazuvzdornosti a odolnosti k poléhání.

Dvojice hybridů pro dobrý osevní plán

Dvojice hybridů pro dobrý osevní plán

03. 06. 2018 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1496x

Dobrý osevní plán pozemků s řepkou se zakládá na kvalitním hybridu. Málokdo si dovolí spolehnout se pouze na jeden. Dvojice nebo trojice hybridů, které se navzájem dobře doplní, je výhodou.

Monceren Pro - účinnější moření pro vysokou kvalitu brambor

Monceren Pro - účinnější moření pro vysokou kvalitu brambor

12. 05. 2018 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3458x

Společnost Bayer představila v roce 2017 nové fungicidní mořidlo k ochraně bramboru. Nové mořidlo Monceren Pro nahradilo stávající, dlouhodobě používaný a osvědčený Monceren FS 250.

Raný zrnový sortiment - čerstvé výsledky ÚKZÚZ

Raný zrnový sortiment - čerstvé výsledky ÚKZÚZ

10. 04. 2018 Ing. Milena Mařáková, Ing. Michal Adler; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1739x

Patříte - li mezi pěstitele kukuřice v obilnářské a řepařské výrobní oblasti a saháte-li po nejvýkonnější genetice kolem FAO 260, pak je namístě znát i hybrid LG 31.276. Jedná se totiž o nejvýnosnější hybrid registračního řízení ÚKZÚZ v průměru čtyř let (2014–17).

Puzon - nové vysoce výnosné a zdravé jarní tritikale

Puzon - nové vysoce výnosné a zdravé jarní tritikale

08. 04. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2524x

Odrůda Puzon byla registrována v roce 2016. Vyniká nejen vysokým výnosem zrna i zelené hmoty, ale i odolností vůči hlavním hospodářským chorobám. Díky tomu je vhodná i do systémů ekologického zemědělství.

Kingfisher a LG Aspen - nejvýnosnější novinky v sortimentu hrachů na trhu

Kingfisher a LG Aspen - nejvýnosnější novinky v sortimentu hrachů na trhu

26. 03. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2140x

Obě odrůdy úspěšně absolvovaly registrační zkoušky ÚKZÚZ s předpokladem registrace na jaře 2018. Kingfisher je nejvýnosnější zelenosemennou odrůdou na trhu. V registračních zkouškách dosahoval výnosů, srovnatelných se žlutosemennými kontrolními odrůdami. LG Aspen byl nejvýnosnější odrůdou v registračních zkouškách ÚKZÚZ v letech 2015–17.

Citlivost odrůd hrachu k abiotickému a biotickému stresu

Citlivost odrůd hrachu k abiotickému a biotickému stresu

14. 03. 2018 Ing. Radmila Dostálová, Mgr. Eliška Ondráčková; Agritec Plant Research, s.r.o. Šumperk Osivo a sadba Zobrazeno 3241x

Hrách setý je dlouhodobě nejpěstovanějším druhem z čeledi Fabacea jak v České republice, tak i v EU, jeho plochy tvoří více než 80 % všech ploch luskovin. Výnosy hrachu se dlouhodobě pohybují mezi 2,5–3,0 t/ha, což zdaleka neodpovídá jeho výnosovému potenciálu.

Úzkolistá lupina je raná a netrpí antraknózou

Úzkolistá lupina je raná a netrpí antraknózou

01. 03. 2018 Ing. Marek Podrábský; SEED SERVICE s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 7541x

Lupiny jsou díky vysoké koncentraci živin zajímavým jádrovým zdrojem bílkovin a energie. Jejich boby dokážou bez problémů nahradit sójové šroty, což může řešit problémy v chovech přežvýkavců, které nemohou krmit dovezené sójové šroty s obsahem GMO. V ČR se pěstují dva druhy lupin, jejichž boby sice mají podobné využití, ale ony samotné se liší agroekologickými nároky i délkou vegetace.

Odrůdová skladba luskovin pro jarní zásev 2018

Odrůdová skladba luskovin pro jarní zásev 2018

20. 02. 2018 Ing. Tomáš Mezlík; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2100x

Odrůdová skladba luskovin se pravidelně rozšiřuje o nové perspektivní odrůdy, které úspěšně prošly registračními zkouškami užitné hodnoty ÚKZÚZ. Jejich vlastnosti jsou dále ověřovány i po registraci v pokusech prováděných na zkušebních stanicích ÚKZÚZ a zkušebních místech spolupracujících organizací. Výsledky těchto zkoušek přináší nezávislé a objektivní informace o vlastnostech těchto odrůd získaných v půdně-klimatických podmínkách ČR.

Praxe a genetická výbava slunečnic jdou na ruku

Praxe a genetická výbava slunečnic jdou na ruku

19. 02. 2018 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1889x

Není nad to, když se spolu potkávají trendy v agronomické praxi a genetické vlastnosti hybridů. To je případ hybridů LG 54.78 a LG 50.665 CLP.

20 let úspěšného pěstování hybridů slunečnice Agrofinal

20 let úspěšného pěstování hybridů slunečnice Agrofinal

18. 02. 2018 Milan Spurný; Agrofinal s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1546x

Stalo se již pravidlem, že každým rokem přichází společnost Agrofinal, která již 20 let úspěšně zastupuje na českém trhu francouzskou osivářskou společnost Euralis, s novinkami slunečnice, které významně obohacují nabídku v České republice. Nejinak tomu je pro jaro 2018.

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2017

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2017

11. 02. 2018 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2038x

Září bylo neobvykle teplé (3 °C nad normálem - N). Nejtepleji bylo v období 8.–16. září (5 °C nad N), kdy maximální denní teploty vzduchu převyšovaly i 30 °C. Srážky byly prostorově velmi nerovnoměrné. Silně pršelo v Ústeckém a Karlovarském kraji (až 80 mm i více), na ostatním území ČR bylo naopak sucho.

Overture - odrůda s razantním nástupem na trh

Overture - odrůda s razantním nástupem na trh

05. 02. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1927x

Overture je novou preferovanou odrůdou s výběrovou sladovnickou kvalitou, která je mimo jiné charakterizována velmi vysokou extraktivností a vysokým stupněm prokvašení. V registračních zkouškách ÚKZÚZ dosáhla vysoký až velmi vysoký výnos předního zrna ve všech výrobních oblastech.

Nabídka hybridů slunečnice pro rok 2018

Nabídka hybridů slunečnice pro rok 2018

26. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 3059x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých hybridů a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Nabídka odrůd luskovin pro rok 2018

Nabídka odrůd luskovin pro rok 2018

25. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2589x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých odrůd a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Nabídka čiroku pro rok 2018

Nabídka čiroku pro rok 2018

24. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 4343x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých hybridů a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Nabídka odrůd jarních obilnin na rok 2018

Nabídka odrůd jarních obilnin na rok 2018

23. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 3338x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých hybridů a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Nabídka odrůd cukrové řepy pro rok 2018

Nabídka odrůd cukrové řepy pro rok 2018

22. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2474x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých odrůd do doby uzávěrky vydání a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Kukuřice s označením „do suchých podmínek“

Kukuřice s označením „do suchých podmínek“

09. 01. 2018 Mgr. Marek Sojka; Caussade Osiva, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1846x

V březnu 2018 tomu bude přesně sedm let co vám společnost Caussade Osiva, s.r.o. nabízí hybridy kukuřice tohoto francouzského šlechtitele. Význam tohoto vstupu na trh dnes oceňují pěstitelé po celé republice a to zejména díky vysoké produkci zelené hmoty, špičkové kvalitě siláže a zrna i za nepříznivých podmínek.

Dva nové hybridy se špičkovou stravitelností

Dva nové hybridy se špičkovou stravitelností

08. 01. 2018 Ing. Anna Poubová; Agrofinal spol. s r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 1822x

ES Bigben a ES Watson jsou dvě novinky v sortimentu silážních kukuřic. Kombinují vysoké výnosy a výbornou stravitelnost silážní hmoty. Mají výborné výsledky při využití na výrobu bioplynu. Nabízejí vyrovnaný zdravotní stav a vysokou toleranci ke stresovým podmínkám.

1 .. 7 8 9 10 11 12 13 14
detail