BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Osivo a sadba

Výnosná investice v nejisté sezóně

Výnosná investice v nejisté sezóně

29. 04. 2019 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká a Slovenská republika Osivo a sadba Zobrazeno 3170x

Podmínky pro pěstování řepky se začínají komplikovat. Na jedné straně klesají výkupní ceny, na druhé straně tlačí na výnosy známé i neznámé choroby, přibylo šíření viru. Investoři se v nejisté sezóně upínají k jistotám, opouští riziková aktiva a stáhují se do bezpečnějších přístavů třeba vládních dluhopisů. Takový postup si při pěstování řepky nemůžeme dovolit. Musíme, stejně jako šlechtitelé, nalézt kombinaci vysokého výkonu a jistoty.

Do sucha jako dělaný

Do sucha jako dělaný

29. 04. 2019 Ing. Jiří Matuš, Ing. Milena Mařáková; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3165x

Ranost, suchovzdornost a nenáročnost jsou hlavní přednosti hybridu řepky ozimé Alicante. Má tak v popisu všechny vlastnosti potřebné k tomu, aby obstál v podmínkách aridnějších oblastí.

Limagrain
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Velikost semen a produktivita porostu ječmene

Velikost semen a produktivita porostu ječmene

11. 04. 2019 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 3124x

Pro kvalitní založení porostů hraje důležitou roli výše výsevku i kvalita osiva. V poslední době se často diskutuje o vlivu velikosti semen na polní vzcházivost a výnosy. Velikost a hmotnost semen se u osiva vyjadřuje hodnotou hmotnosti tisíce semen (HTS), která je vlastností genotypu a ovlivňuje ji cela řada vnějších faktorů.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Jak naočkovat osivo sóji a zajistit úspěšnou fixaci vzdušného dusíku?

Jak naočkovat osivo sóji a zajistit úspěšnou fixaci vzdušného dusíku?

09. 04. 2019 Jürgen Recknagel a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 4227x

Rostliny sóji luštinaté (Glycine max), stejně jako všechny luskoviny, hostí hlízkovité bakterie, které fixují vzdušný dusík (N). V sóji jsou to bakterie Bradyrhizobium japonicum, které se přirozeně nevyskytují v evropských půdách. Pečlivá inokulace osiva, popřípadě půdy, je nutná k tomu, aby se vyvíjející se kořeny vzcházející sóji dostatečně kolonizovaly bakteriemi již na počátku vegetace.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Nejlepší odrůdy hrachu pro vaše pole

Nejlepší odrůdy hrachu pro vaše pole

06. 04. 2019 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 4418x

Pěstování hrachu prochází v poslední době značnou renesancí. Plochy množení se za posledních 5 let více než zdvojnásobily. Hrách patří k plodinám, zlepšujícím půdní úrodnost a poutajícím půdní dusík. Je jednou z možností, jak splnit podmínky greeningu pro získání dotací. Dalším významným využitím hrachu je jeho zařazení do luskovinoobilních směsek (LOS) nebo ke sklizni celých rostlin (GPS).

Vaše spokojenost především - Razantní vstup na trh s osivy řepky pod křídly společnosti BASF

Vaše spokojenost především - Razantní vstup na trh s osivy řepky pod křídly společnosti BASF

31. 03. 2019 Ing. Roman Sýkora; BASF s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1705x

Informací o nákupu šlechtění osiv společností BASF již byla spousta. Avšak nyní přichází čas hlouběji se zorientovat v nabídce osiv řepky, které budou dostupné na našem trhu v roce 2019. Na mnoha polních přehlídkách bude k vidění mnoho nových odrůd řepky ozimé. Chtěli bychom vám následujícím článkem pomoci k orientaci v nabídce osiv společnosti BASF.

Praxe potvrzuje mnohaleté výsledky ÚKZÚZ

Praxe potvrzuje mnohaleté výsledky ÚKZÚZ

28. 03. 2019 Ing. Milena Mařáková, Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1454x

Vysoký výnos je nezbytným předpokladem dobrého hybridu na zrno. Stabilní, zároveň vysoký výnos a očekávané agronomické vlastnosti potvrzuje hybrid kukuřice LG 31.276 (FAO 260) nejen v ÚKZÚZ, ale především na běžných plochách. Ranostním zařazením je k dispozici velkému počtu zemědělských podniků od obilnářské po kukuřičnou výrobní oblast. Je vhodný jak na zrno, tak i ke sklizni technologické siláže s vysokým obsahem škrobu.

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2018

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2018

14. 03. 2019 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1887x

Vlhčí počasí s přeprškami v Čechách brzdilo žně, naopak na východě našeho území, zejména na jižní Moravě, sklizeň hlavních plodin proběhla rychleji, avšak s velkým propadem výnosů (Břeclavsko, Hodonínsko, Znojemsko). V regionech s většími srážkami se dále zlepšil stav kukuřice, cukrovky, slunečnice, pozdních odrůd brambor, ale i sóji, která zčásti regenerovala.

Vitalita osiva máku ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosu

Vitalita osiva máku ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosu

11. 03. 2019 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2872x

Základním životním projevem semen je schopnost klíčit. Klíčení a jeho rychlost závisí jak na vlastní kvalitě semen na jedné straně, tak na podmínkách prostředí (voda, teplota, vzduch) na straně druhé. Vlastní hodnota klíčivosti, případně střední doba klíčení, je vyjádřitelná v procentech nebo váženým průměrem. I semena s vysokou výchozí klíčivostí však mohou při skladování v nevhodných podmínkách životaschopnost rychle ztrácet.

Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)

Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)

08. 03. 2019 RNDr. Klára Kosová, Ph.D., Ing. Jiří Hermuth; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha - Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 2309x

Voda hraje klíčovou úlohu v různých aspektech života. Nedostatek vody, tedy sucho, představuje celosvětový problém v různých oblastech života, čemuž odpovídají i různé definice pojmu sucho.

Potenciál první české odrůdy zrnového čiroku Ruzrok

Potenciál první české odrůdy zrnového čiroku Ruzrok

02. 03. 2019 Ing. Jiří Hermuth a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 5415x

Ruzrok je první česká odrůda čiroku zrnového Sorghum bicolor (L.) Moench. vyšlechtěná na pracovišti Genové banky Ing. Jiřím Hermuthem z VÚRV, v.v.i., která byla registrována v roce 2014 pro podmínky České republiky.

Tým slunečnic do nepohody

Tým slunečnic do nepohody

01. 03. 2019 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1723x

Mraky slunečnici nesvědčí a sezóna 2019 je z pohledu ekonomických vyhlídek zamračená pořádně. Dobrou zprávou je, že alespoň co se týká počasí a podnebí, je zde skupina slunečnic, která si ani ze špatného počasí nebo ze sucha těžkou hlavu nedělá.

Perspektiva sladovnického ječmene

Perspektiva sladovnického ječmene

28. 02. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2408x

Zajímavou tržní plodinou současného zemědělství je sladovnický ječmen, uplatňující se ve velkém v domácích i zahraničních sladovnách. Širokou nabídku odrůd s jistotou uplatnění představila na listopadovém semináři ve Větrném Jeníkově společnost Limagrain Central Europe Cereals.

Úspěšný boj proti suchu s novinkami v portfoliu hybridů kukuřic

Úspěšný boj proti suchu s novinkami v portfoliu hybridů kukuřic

23. 02. 2019 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech Osivo a sadba Zobrazeno 1731x

V sezoně 2019 bude celé portfolio hybridů kukuřice společnosti Syngenta opředeno novinkami, a to doslova. Po posledních suchých sezonách nabírají suchovzdorné hybridy na významu. Díky intenzivní šlechtitelské práci, doplňujeme portfolio o nové a stále lepší hybridy, které se vyznačují zejména schopností vyrovnání se se suchem. Společně s tím bychom vám rádi představili novinky v oblasti moření.

Hybridy kukuřice RAGT pro každého pěstitele

Hybridy kukuřice RAGT pro každého pěstitele

06. 02. 2019 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1940x

Společnost VP AGRO, spol. s r.o., která exklusivně zastupuje v České republice společnost RAGT, připravila pro všechny pěstitele opět komplexní nabídku hybridů kukuřice. Společnost RAGT patří dlouhodobě k předním šlechtitelům kukuřice v Evropě. Úspěšnost intenzivní šlechtitelské práce lze hodnotit z několika pohledů, ten nejdůležitější je ale určitě výkonnost vyšlechtěných hybridů.

Zázraky nechceme, výsledky ano

Zázraky nechceme, výsledky ano

24. 01. 2019 Ing. Milena Mařáková; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 2092x

Sedíme v Suchdole nad Odrou u kulatého stolu s hlavním zootechnikem společnosti Spearhead Czech s.r.o., resp. dceřinných společností Agrosumak a.s., Salix Morava a.s. a Eurofarms Agro-B, s.r.o. s panem Petrem Ficbauerem.

Magické osmičky v Caussade

Magické osmičky v Caussade

23. 01. 2019 Ing. Zoja Fialová, Bc. Iveta Křížová; Caussade Osiva s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1650x

Letošní rok byl opět ve znamení sucha, které se letos podepsalo velice výrazně i na kukuřici. Všechny sklizně nejen kukuřice byly uspíšeny o 14 až 30 dní, záleželo na regionu. Málokterý agronom si vzpomíná, kdy naposledy měl sklizenou kukuřici na siláž do konce srpna. V některých regionech začali sklízet na konci srpna dokonce i kukuřici na zrno.

Možnosti využití pšenice Kamut v lidské výživě

Možnosti využití pšenice Kamut v lidské výživě

31. 12. 2018 Bc. Hana Marková; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 4844x

Obilné zrno je základ stravy pro většinu lidí na světě, přesto je mnoho obilovin nedostatečně využito a nabízí nové možnosti využívání v konečných produktech. V posledních desetiletích jsou některé z těchto původních obilovin, popřípadě pseudoobilovin (laskavec, pohanka atd.) znovu objevovány, více využívány a zkoumány z hlediska vzrůstajícího počtu osob trpících intolerancí na moderní pšenice a dalších civilizačních onemocnění např.

BORácké odrůdy sedlákům na fůry

BORácké odrůdy sedlákům na fůry

09. 10. 2018 Ing. Kamil Štípek, Ph.D.; BOR Choceň s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1999x

Sotva zemědělci stihli shlédnout v televizi, a několik málo vyvolených možná i naživo, jak Galský kohout v Rusku vítězně zakokrhal a zvedl nad hlavu Zlatou Niké pro nejlepší fotbalový tým světa, už museli spěchat na pole, kde se naplno rozběhl ne ten mač o „kulatý nesmysl“, ale skutečný boj o zrno, protože všechno je letos tak nějak rychlejší.

LG Magirus, Airbus - novinky s kvalitou E

LG Magirus, Airbus - novinky s kvalitou E

30. 08. 2018 Ing Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3820x

Společnost Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. přichází pro nastávající podzimní sezónu se dvěma novými odrůdami pšenice ozimé s elitní pekařskou kvalitou E - LG Magirus a Airbus.

LG Triumph - jeden vládne všem

LG Triumph - jeden vládne všem

29. 08. 2018 Ing Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2642x

Šestiřadá odrůda ozimého ječmene LG Triumph pochází z holandského šlechtitelského programu společnosti Limagrain. Svým výnosem překonala všechny zkoušené odrůdy v registračních zkouškách ÚKZÚZ v letech 2015–2017. Stala se tak nejvýnosnější registrovanou odrůdou ozimého ječmene na trhu.

Frisky - Pšenice na rekordy

Frisky - Pšenice na rekordy

27. 08. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3809x

Odrůda Frisky pochází z německého šlechtění společnosti Limagrain. Je to plastická odrůda, která dosahuje rekordních výnosů ve všech výrobních oblastech. Kromě velmi vysokých výnosů ji charakterizuje i vynikající zdravotní stav a špičková zimovzdornost.

LG Imposanto - imposantní výnos i kvalita

LG Imposanto - imposantní výnos i kvalita

27. 08. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1983x

LG Imposanto bylo vyšlechtěno na šlechtitelské stanici společnosti Limagrain v Rosenthalu v Německu. V České republice byla tato odrůda zaregistrována v roce 2017. Pojí v sobě vysoký výnosový potenciál, stabilní pekařskou kvalitu A, výborný zdravotní stav a velmi dobrou zimovzdornost.

Suchovzdorné pšenice Caussade 2018

Suchovzdorné pšenice Caussade 2018

27. 08. 2018 Bc. Iveta Křížová; Caussade Osiva, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3442x

Česká republika zažívá v posledních letech sucho, které ohrožuje zemědělce a domácí produkci potravin. V loňském roce zejména na jižní Moravě se mnozí přesvědčili, že výběr vhodné odrůdy je klíčovým faktorem, jak dosáhnout efektivního a ekonomického pěstování pšenice ozimé. Odolnost vůči suchu je čím dál více sledovanou vlastností nejenom u odrůd pšenice, ale i ostatních u nás pěstovaných plodin.

Nechemické metody ošetření osiva - Využití nízkoteplotního plazmatu a biologického ošetření osiva u řepky ozimé

Nechemické metody ošetření osiva - Využití nízkoteplotního plazmatu a biologického ošetření osiva u řepky ozimé

20. 08. 2018 Prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2725x

K velmi diskutovaným otázkám v pěstování rostlin patří v současné době zavedení integrované ochrany rostlin, snižování množství pesticidů a prosazování technik a postupů šetrných k životnímu prostředí.

1 .. 6 7 8 9 10 11 12 13 14
detail