BASF
BASF
BASF

AGRA

Osivo a sadba

Čtrnáct tun z hektaru i bez ošetření

Čtrnáct tun z hektaru i bez ošetření

06. 08. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1543x

Ranost, vysoký výnos, výborný zdravotní stav, rezistence vůči stéblolamu (gen Pch1), velmi dobrá odolnosti proti poléhání a pekařská kvalita A s vysokou objemovou hmotností, vysokým obsahem dusíkatých látek a vysokým pádovým číslem - to je nejstručnější charakteristika nové odrůdy LG Absalon. V České republice byla Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským registrována v loňském roce.

LG Ambassador je hybrid střižený na míru

LG Ambassador je hybrid střižený na míru

02. 08. 2022 Ing. Jiří Matuš; Limagrain ČR s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1258x

Vysoký výnos, přizpůsobivost, schopnost lépe hospodařit s dusíkem, tolerance chorobám a pevné šešule jsou vlastnosti, které se letos hodí více než jindy.

Limagrain
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

DK Excited-zlato na vašem poli

DK Excited-zlato na vašem poli

31. 07. 2022 Ing. Marie Požárová; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1392x

Výkupní cena ozimé řepky se za rok zdvojnásobila a věřím, že nebudu daleka pravdě s nadsázkou, že vám letos na poli bude kvést zlato. Proto jistě stojí za to zamyslet se nad tím, co zasejete na vaše pole v následující sezoně. Pěstování řepky ozimé je stále obtížnější, a to zejména z důvodu nedostatku dlouhodobě působících insekticidů pro foliární ošetření rostlin.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Výběr odrůd ozimé řepky pro zásev 2022

Výběr odrůd ozimé řepky pro zásev 2022

14. 07. 2022 Ing. David Bečka, Ph.D., Ing. Lucie Bečková, PhD., Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D., Ing. Pavel Cihlář Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2372x

Osevy řepky v ČR, SR i celé EU meziročně narostly. Podle odhadů ČSÚ jsou v ČR plochy vyšší o asi 10 tis. ha (3 %). Věřme, že se jedná o odrazový můstek a plochy řepky již klesat nebudou, ale naopak se stabilizují a snad i porostou.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Dejte šanci řepce dobře vzejít

Dejte šanci řepce dobře vzejít

06. 07. 2022 Ing. Michaela Hospodková; Corteva Agriscience Czech s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1210x

Rostliny řepky jsou při vzcházení velmi citlivé na napadení škůdci. Ale díky kvalitnímu insekticidnímu moření je tak možné řepce dopřát optimální podmínky při vzcházení. Zejména u pozdně setých porostů je ochrana proti napadení dřepčíkem olejkovým a květilkou zelnou limitujícím faktorem, zda porost bude mít šanci přečkat zimu v dobré kondici.

Využití přírodních látek při fungicidním ošetření osiva sóji

Využití přírodních látek při fungicidním ošetření osiva sóji

10. 06. 2022 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1021x

Základním prvkem ochrany luskovin proti houbovým chorobám v počátečních fázích růstu je moření osiva. V minulosti bylo velmi vhodné a účinné mořidlo Maxim XL 035 FS (fludioxonil + metalaxyl-M), avšak v ČR nebylo pro použití do sóji registrované.

Spoločne pre vyšší výkon

Spoločne pre vyšší výkon

04. 06. 2022 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1410x

Ešte nikdy sa nediskutovalo o cenách tovarov a nákladov na každej úrovni, ako je tomu v aktuálnom roku. Po obdobiach zanedbateľnej inflácie sme svedkami vysokého medziročného nárastu cien energii, základných komodít a poskytovaných služieb. Ceny prudko rastú na strane vstupov, čo je ale dobrou správou ceny rastú aj na strane výstupov, kde sme svedkami rekordných výkupných cien komodít.

LG Ambassador je hybrid střižený na míru

LG Ambassador je hybrid střižený na míru

01. 05. 2022 Ing. Jiří Matuš; Limagrain ČR s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 5297x

Vysoký výnos, přizpůsobivost, schopnost lépe hospodařit s dusíkem, tolerance chorobám a pevné šešule jsou vlastnosti, které se letos hodí více než jindy. Začneme tím nejdůležitějším - výnosem semen. LG Ambassador čerstvě obsadil v testování ÚKZÚZ SDO 2019–21 spolu s dalšími dvěma hybridy dělené 1. místo s výnosem 119 % na průměr liniových odrůd. Tento výsledek je velmi robustní, protože pochází z 35 lokalit a tří let zkoušení.

InVigor osiva od BASF, servírujeme bohatou osivářskou tabuli

InVigor osiva od BASF, servírujeme bohatou osivářskou tabuli

01. 05. 2022 Ing. Roman Sýkora; BASF Osivo a sadba Zobrazeno 1213x

V minulém článku jsem představil nové odrůdy pro rok 2022. Jedná se o TuYV a dále hybridy v unikátní kombinaci tolerance vůči TuYV a nádorovitosti kořenů. Odrůdy méně náchylné k pukání šešulí, tolerantní k herbicidům či jen velmi zdravotně výhodné, určitě si každý vybere. Naše osivářské menu je mnohem, mnohem bohatší než kdykoli předtím. V celém sortimentu najdete odrůdy vynikající z hlediska rychlého vzcházení a odolnosti vyzimování.

InVigor - osiva od BASF, slušná práce pánové a dámy - klobouk dolů!

InVigor - osiva od BASF, slušná práce pánové a dámy - klobouk dolů!

19. 04. 2022 Ing. Roman Sýkora; BASF Osivo a sadba Zobrazeno 1307x

Když jsem přišel v roce 2018 do společnosti BASF rozvíjet portfolio hybridů osiv řepky, nebyla to až takové hitparáda. Měli jsme v nabídce několik málo materiálů standardní výkonnosti, klasických vlastností, testovaných v našich klasických podmínkách. Za dobu co rozvíjíme označení InVigor osiva od BASF jsme ušli pořádný kus práce a je se čím pochlubit.

Kvalita osiva máku a výnosy

Kvalita osiva máku a výnosy

11. 04. 2022 Ing. Hana Honsová, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2052x

Kvalita osiva patří k nejvýznamnějším faktorům, které ovlivňují tvorbu výnosu. Jedná se o souhrn vlastností a ukazatelů zařazených pod pojmy semenářská hodnota a biologická hodnota. Semenářská hodnota se obvykle vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen. Pro testování kvality osiva se vesměs využívají optimální podmínky. Pro uznání patrie osiva máku je stanovena minimální klíčivost na 80 %.

LG Belcanto - nejvýnosnější ječmen v ČR

LG Belcanto - nejvýnosnější ječmen v ČR

03. 04. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1660x

Odrůda LG Belcanto byla registrována v ČR loni na jaře především díky špičkovému výnosu zrna. Byla jednoznačně nejvýnosnější odrůdou v registračních zkouškách. Špičkový výnos a pozici nejvýnosnější registrované odrůdy jarního ječmene potvrdilo i ve výsledcích zkoušek pro SDO a také ve výsledcích při pěstování v ekologickém režimu.

LG Arnold a LG Auckland - novinky v nabídce řepky společnosti Limagrain

LG Arnold a LG Auckland - novinky v nabídce řepky společnosti Limagrain

01. 04. 2022 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 6334x

Na řadě inovací a vysokém heterozním efektu jsou postaveny i novinky pro letošní sezónu - hybridy LG Arnold a LG Auckland. Hybridy této nové generace přicházejí s dalším vylepšením, a to s vysokou tolerancí vůči verticiliovému vadnutí řepky (Verticillium dahliae).

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2021

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2021

28. 02. 2022 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1648x

Srpen lze hodnotit jako teplotně nadnormální (1,5 °C pod N), s průměrnou měsíční teplotou 18,8 °C. Srážkově byl srpen nadnormální (138 % N). Rozložení srážek bylo velmi nevyrovnané (silně rozdrobené), a to i na poměrně malém území.

Jak na pěstování sóji?

Jak na pěstování sóji?

27. 02. 2022 Ing. Ondřej Průša; Prograin Zia, s.r.o Osivo a sadba Zobrazeno 6674x

Sója luštinatá je stále zajímavější plodinou pro farmáře. Osevní plocha sóji v roce 2021 dosáhla maxima s výměrou 19 679 ha. V porovnání s předchozím rokem přibylo 5 534 ha sóji. Společnost Prograin Zia, s.r.o. se zabývá prodejem a výrobou osiva sóji 22 let. Za toto relativně dlouhé období jsme vyzkoušeli různé postupy pěstování sóji.

Perspektivní ošetření osiva luskovin

Perspektivní ošetření osiva luskovin

23. 02. 2022 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1425x

Jednou z možností, jak efektivně a relativně levně stimulovat osivo luskovin před jeho výsevem, je moření a inokulace. U osiva luskovin je více než účelné se zabývat vitalitou osiva a zároveň i možnostmi, jak jeho vitalitu zvýšit.

Odrůdy hrachu polního, sóje a lupiny úzkolisté pro jarní zásev 2022

Odrůdy hrachu polního, sóje a lupiny úzkolisté pro jarní zásev 2022

16. 02. 2022 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 1872x

Sortiment odrůd nabízený pěstitelům se stále vyvíjí a mění. Zde je obsažen Přehled odrůd lupiny úzkolisté a Seznam doporučených odrůd hrachu a sóje, které ÚKZÚZ vydává ve spolupráci s Komisí pro doporučování odrůd hrachu polního a sóje. Ty mohou uživatelům usnadnit orientaci v širokém sortimentu nabízených odrůd.

Úspěšné šlechtění kukuřice v německé společnosti FarmSaat

Úspěšné šlechtění kukuřice v německé společnosti FarmSaat

09. 02. 2022 Ing. Marek Podrábský; SEED SERVICE s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1411x

Úspěšný příběh bavorského šlechtitele kukuřice firmy FarmSaat se začal psát v údolí Dunaje v bavorském Straubingu. Bývalý manažer velké osivářské firmy p. Swen Wolke a renomovaný německý šlechtitel kukuřice p. Ludwig Feldmeier založili v roce 2007 firmu, která se zahájila zcela nový způsob prodeje osiva kukuřice založený na tom, že se distributory osiv stali farmáři, kteří byli spokojeni s novými hybridy.

Odrůdy ječmene se špičkovou sladovnickou kvalitou

Odrůdy ječmene se špičkovou sladovnickou kvalitou

03. 02. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1848x

V České republice se pěstuje sladovnický ječmen pro dva odlišné směry výroby piva. Zhruba 10 % produkce tvoří krmné odrůdy, polovinu produkce tvoří odrůdy pro výrobu piva s CHZO České pivo a cca 40 % připadá pro odrůdy určené k výrobě standartních tipů piv.

Silážní novinky potvrdily své kvality

Silážní novinky potvrdily své kvality

01. 02. 2022 Ing. Jana Doležalová, Ph.D.; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1335x

Dekalb® šlechtění zemědělských plodin patří dlouhodobě ke světové špičce ve svém oboru. Z portfolia zemědělských plodin, na které se společnost zaměřuje, nalezneme v České republice odrůdy silážní i zrnové kukuřice a ozimé řepky. Za úspěchem a kvalitou materiálů stojí nejen dlouholetá precizní práce šlechtitelů, ale i vysoká míra investic do samotného výzkumu a vývoje, která je pro pokrok nezbytná.

Novinky v ječmeni pro České pivo

Novinky v ječmeni pro České pivo

01. 02. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 1631x

České pivo je unikátní svou chutí i kvalitou a musí být vařeno jen ze tří základních surovin - vody, chmele a ječného sladu vyrobeného ze schválených a doporučených odrůd jarního ječmene. K nejdůležitějším odrůdám Bojos, Laudis 550 a Malz v segmentu českého piva se nově přidávají nastupující velmi perspektivní novinky LG Ester a LG Stamgast.

Perspektivní plodina pro rok 2022

Perspektivní plodina pro rok 2022

11. 01. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 1906x

Řeč je o jarním ječmeni. Perspektiva této plodiny je dána deficitní bilancí ječmene v Evropě, významnou poptávkou ze zemí mimo Evropu, velmi zajímavou cenou a nízkou úrovní vstupů, především dusíkatého hnojení. Proto je dobré se již nyní zamyslet, kolik ječmene zasít a které odrůdy budou ty nejžádanější.

Nabídka kukuřice RAGT pro rok 2022

Nabídka kukuřice RAGT pro rok 2022

08. 01. 2022 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1501x

Společnost VP AGRO, která exkluzivně zastupuje šlechtitelkou společnost RAGT, připravila pro novu pěstitelskou sezonu kukuřice tradičně širokou a ucelenou řadu silážních a zrnových hybridů. RAGT patří dlouhodobě k předním šlechtitelům kukuřice v Evropě. Intenzivnímu šlechtění kukuřice se věnuje již bezmála 60 let a za tu přinesla na trh stovky hybridů.

Stravitelné, suchovzdorné, spolehlivé - hybridy kukuřice Syngenta

Stravitelné, suchovzdorné, spolehlivé - hybridy kukuřice Syngenta

25. 12. 2021 Ing. Vojtěch Kocurek, Ph.D.; Syngenta Osivo a sadba Zobrazeno 1251x

Společnost Syngenta pravidelně přináší na trh nové a výkonnější hybridy nejen v silážním, ale i v zrnovém segmentu. V loňském roce měli pěstitelé k dispozici šest nových materiálů - SY Amfora, SY Invictus, SY Ambador, SY Ignis, SY Solandri a SY Minerva. V letošní sezóně přidáváme další dva hybridy, první označený kódem SA0669 (SY Liberty) a SY Nomád. S loňskými novinkami máme velké plány.

Obilniny společnosti LIDEA - zkušenosti z praxe

Obilniny společnosti LIDEA - zkušenosti z praxe

09. 10. 2021 Ing. Vladimír Marek; LIDEA - CAUSSADE SEMENCES s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1378x

Podzim 2020 byl pro setí obilnin na většině území ČR problematický díky častým a intenzivním srážkám. Pšenice byly zasety často pozdě do mokré půdy. Problematické setí se projevuje na porostech až do současnosti, mnoho ploch se ale výrazně zlepšilo. Lépe jsou na tom lehčí půdy a některé odrůdy snáší zamokření lépe než jiné. To je současný stav.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 .. 14
detail