BASF
BASF
BASF

AGRA

Osivo a sadba

LG Zoro - výnosná odrůda s rezistencí proti virózám (BYDV)

LG Zoro - výnosná odrůda s rezistencí proti virózám (BYDV)

20. 09. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1494x

V případě ochrany ozimů proti napadeni virózami měli pěstitele ještě donedávna několik účinných řešeni. Řeč je o možnosti ošetření osiva insekticidním mořidlem nebo aplikace insekticidů s delší dobou perzistence na list. Vždy se ale jednalo jen o nepřímá ochranná opatření, která cílila pouze proti přenosu viru jeho přenašečem. Pokrok ve šlechtěni ječmene ozimého již přinesl nové odrůdy s rezistencí proti viru žluté zakrslosti ječmene (BYDV).

Sója zavítala pod Říp

Sója zavítala pod Říp

18. 09. 2021 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 1770x

Tradiční akcí konce srpna jsou Polní dny sója. Pěstitelé této plodiny se tak opět sešli na polích ve Slovči u Městce Králového a ve Skaličce u Přerova. Po loňském výpadku způsobeném likvidací porostů holuby, byla zařazena nová lokalita nedaleko hory Říp, kde se ve Straškově podařilo založit velmi pěkné porosty a kde byl k vidění kompletní sortiment odrůd, ochrany i stimulace.

Limagrain
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Ověřeno v praxi - Hyking (B/C) dominuje výnosem

Ověřeno v praxi - Hyking (B/C) dominuje výnosem

11. 09. 2021 Ing. Pavel Ježek, Ph.D.; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2126x

Hyking je raný hybrid pšenice ozimé, který dominuje především vysokým výnosem zrna. Tvoří nižší porost s vynikající odolností poléhání a velmi dobrým zdravotní stavem. Hyking je plastický hybrid. Při testování na ÚKZÚZ dominoval ve všech produkčních oblastech, na nejúrodnějších i nejméně úrodných lokalitách.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Nové výsledky zkoušení odrůd ozimé pšenice pro ekologické zemědělství

Nové výsledky zkoušení odrůd ozimé pšenice pro ekologické zemědělství

01. 09. 2021 Prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.; Komise pro SDO pšenice a ječmene v ekologickém zemědělství Osivo a sadba Zobrazeno 3492x

Se zvyšujícími se plochami orné půdy v ekologickém zemědělství přímo souvisí zvýšená potřeba ekologicky vypěstovaného osiva, ale také zájem pěstitelů co nejlépe využít genetický potenciál odrůd a dosáhnout vyšší a kvalitní sklizně v podmínkách ekologického hospodaření.

LG Absalon - na poli je šampion

LG Absalon - na poli je šampion

22. 08. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 9204x

Ranost, vysoký výnos, výborný zdravotní stav, rezistence stéblolamu a pekařská kvalita A - to je nejstručnější charakteristika nové odrůdy LG Absalon. Registrovaná byla v ČR Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v roce 2021. LG Absalon je odrůda evropského významu. V současnosti je jednou z nejvýznamnějších odrůd ve Franci a je již registrovaná také v Itálii, Rumunsku, Bulharsku či Srbsku.

LG Keramik - výnos a kvalita kdekoli

LG Keramik - výnos a kvalita kdekoli

21. 08. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 4365x

„Chcete-li jistý zisk, zasejte si LG Keramik“. Tak zní náš slogan u této nové potravinářské odrůdy, která se vyznačuje vynikajícím výnosem zrna. Byl registrován v roce 2020 díky velmi vysokému výnosu, který prokázal ve všech výrobních oblastech. Velmi vysoký výnos i velmi dobrou kvalitu potvrdily také následné zkoušky pro SDO. Více informací, proč zvolit a jak pěstovat LG Keramik se dozvíte na následujících řádcích.

Výnosné řepky Caussade 2021

Výnosné řepky Caussade 2021

07. 08. 2021 Ing. Andrea Kryštofová; CAUSSADE SEMENCES s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1438x

Tato velmi kontraverzní a diskutovaná plodina, která svou žlutou barvou zaplavila část republiky. Nebýt současných problémů s celosvětovou pandemií jménem Covid-19, jistě by zaplavila televizi i noviny a byla součástí diskusí u piva a alergologa. Letos pravděpodobně opět nebude příliš příležitostí scházet se na poli v rámci polních dnů, sledovat a diskutovat u porostů se zemědělci a ostatními zúčastněnými.

Možnosti ošetření osiva řepky ozimé

Možnosti ošetření osiva řepky ozimé

01. 08. 2021 Ing. Pavel Kolařík a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1468x

Dříve se moření osiva řadilo k nedílným součástem ochrany polních plodin. V dnešní době vlivem neschválení mnoha účinných látek je tato technologie dostupná pouze u některých a ve velmi omezeném množství. Biologická účinnost novějších mořidel je v zásadě v lepším vztahu k životnímu prostředí s tím, že v mnoha případech je pak na daleko nižší úrovni, než na co bývala zemědělská praxe zvyklá u ověřených metod ochrany osiva.

Řepky s jistou a dobrou ekonomikou

Řepky s jistou a dobrou ekonomikou

01. 08. 2021 Ing. Robert Lenárt; RWA Czechia s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1625x

Žijeme v době, kdy je každá hospodářská činnost posuzována podle ekonomického přínosu. Navzdory historickým, kulturním nebo enviromentálním aspektům se to v plné míře dotýká i zemědělské výroby. Zařazení řepky do osevních postupů má své opodstatnění především v možnosti dobrého a rychlého zpeněžování, a tím vytváření dobrých základů pro finanční stabilitu podniku.

Alvaro KWS - řepka pilná jako včelka

Alvaro KWS - řepka pilná jako včelka

01. 08. 2021 Ing. Jan Pazdera; KWS OSIVA s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1856x

Jarní období je každoročně dobou, kdy se pěstitelé rozhodují o výběru nejvhodnějších hybridů řepky pro zařazení do svého osevního plánu. Řepka ozimá je neodmyslitelnou součástí portfolia plodin českých zemědělců, ačkoliv by ji široká laická veřejnost na polích nejraději neviděla.

ES Capello Protect - První na českém trhu

ES Capello Protect - První na českém trhu

28. 07. 2021 Ing. Kristýna Kysilková; Agrofinal s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2197x

Společnost Agrofinal s.r.o. přináší na český trh revoluční novinku ES Capello Protect, která byla vyvinuta francouzskou šlechtitelskou společností Euralis. Jedná se o jedinečnou technologii Bio Protect, která spojuje prevenci, včasnou signalizaci, ochranu před škodami způsobenými blýskáčkem řepkovým a ekonomické zhodnocení.

Stimulace osiva řepky může zvýšit výnosy

Stimulace osiva řepky může zvýšit výnosy

27. 07. 2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 3440x

Řepce olejce silně konkuruje palma olejná. Aby v této konkurenci řepka obstála, je potřeba co nejvíce zvýšit výnosy. V České republice se však v současnosti nedaří podstatně výnosy řepky zvyšovat. Prvořadou podmínkou vysokého výnosu je kvalitní dostatečně hustý porost. Pro dosažení požadované polní vzcházivosti je potřeba vysévat vysoce kvalitní osivo schopné vzejít i za stresových podmínek, za sucha nebo mokra.

Prodejem osiva to u SOUFFLET AGRO nekončí, ale začíná

Prodejem osiva to u SOUFFLET AGRO nekončí, ale začíná

25. 07. 2021 Ing. Petr Fuksík; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 2967x

Společnost SOUFFLET AGRO již řadu let působí na českém trhu jako jeden z předních distributorů zemědělských vstupů. Před 4 lety se ve svém projektu SOUFFLET SEEDS začala zabývat množením a prodejem hybridních kukuřic, řepek a slunečnic. Prodejem osiva to u nás rozhodně nekončí, ale naopak začíná. V našem týmu je 7 technických poradců, kteří se zabývají nejmodernějšími trendy v zemědělství.

DK Excited - vrchol na dosah

DK Excited - vrchol na dosah

24. 07. 2021 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Praha Osivo a sadba Zobrazeno 1382x

Užšie spektrum dostupných riešení foliárnej insekticídnej ochrany repky v jesennom období núti pestovateľov hľadať trvalo udržateľné riešenia ochrany pred poškodeniami porastov škodlivým hmyzom. Okrem zvýšeného záujmu o insekticídne morenie osiva zaznamenávame zvýšený dopyt po pestovaní hybridov odolných voči šíreniu vírusu žltnutia listov kvaky (TuYV - virus žloutenky vodnice).

Výsledky hodnocení odrůd a jejich směsí u řepky ozimé v sezoně 2019/20

Výsledky hodnocení odrůd a jejich směsí u řepky ozimé v sezoně 2019/20

22. 07. 2021 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1966x

Výnosy řepky v ČR i SR za poslední roky běžně překračují třítunové výnosy (tab. 1), pokud zrovna nepřijdou extrémně vysoké teploty koncem června, jako v roce 2019. Horko a sucho pak vše spálí, sníží výnos a hlavně olejnatost. Řepka je i přes pokles ploch (meziročně ČR o cca 20 tis. ha a SR o 8 tis. ha) stále ekonomicky zajímavou plodinou.

Představení ozimé řepky jednotlivých společností dodávajících osiva na český trh v roce 2021

Představení ozimé řepky jednotlivých společností dodávajících osiva na český trh v roce 2021

21. 06. 2021 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2232x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a redakce nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje.

Představení ozimých obilnin společností dodávajících osiva na český trh v roce 2021

Představení ozimých obilnin společností dodávajících osiva na český trh v roce 2021

20. 06. 2021 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 7083x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje, a současně všem společnostem děkujeme za vynaložené úsilí a poskytnutí údajů.

Vliv ošetření osiva a foliární aplikace fungicidů u množitelských porostů na zdravotní stav osiva máku

Vliv ošetření osiva a foliární aplikace fungicidů u množitelských porostů na zdravotní stav osiva máku

24. 05. 2021 Ing. Tomáš Dvořák; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2112x

Mák setý (Papaver somniferum L.) je jednou z nedoceněných plodin pěstovaných na malých plochách. Česká republika patří mezi špičku v pěstování modrosemenného potravinářského máku. Osivářské firmy deklarují kvalitní osivo s vysokou klíčivostí a polní vzcházivostí. Povrch semen mohou osidlovat různé druhy organizmů (viry, houby, bakterie), které ovlivňují zdravotní stav semen a průběh klíčení.

Nová vlna hybridů řepky ozimé Pioneer doplněna osvědčeným polotrpaslíkem

Nová vlna hybridů řepky ozimé Pioneer doplněna osvědčeným polotrpaslíkem

20. 05. 2021 Ing. Jan Bosák; Pioneer Osivo a sadba Zobrazeno 2661x

Nástup nových odrůd v portfoliu firmy Pioneer je reprezentován hlavně odrůdami tradičního vzrůstu. V žádném případě to však neznamená, že opouštíme svoji dominanci v kategorii polotrpasličích hybridů. Mezi zemědělci si našly své příznivce, kteří s nimi mají dlouholeté, velice dobré zkušenosti a nedají na ně dopustit. Polotrpasličí hybridy i nadále zůstávají důležitou součástí našeho portfolia.

InVIGOR - InV1170, INV1266CL a Darling

InVIGOR - InV1170, INV1266CL a Darling

17. 05. 2021 Ing. Roman Sýkora; BASF Osivo a sadba Zobrazeno 1893x

Nabídce osiv BASF INVIGOR dominuje flexibilní nabídka na požadavky trhu a zároveň inovativní řešení. TuYV je téma posledních let, které však zcela změnilo preference zemědělců na trhu v České republice. Dle SPZO se podíl hybridů, s odolností vůči této chorobě, v posledním roce přiblížil téměř 50 %. Znamená to, že se rozšiřuje nabídka výkonných odrůd a zároveň tato choroba je stále více přítomna na našich polích

Společně pro vyšší výkon

Společně pro vyšší výkon

16. 05. 2021 Ing. Ján Hanuska; Bayer Osivo a sadba Zobrazeno 5163x

Čas se stává čím dál tím více nedostatkovým artiklem. Komplexní přístup zahrnující výběr správného hybridu spolu s chemickou ochranou řepky poskytuje úsporu času a nákladů navrhnutých řešení, které se navzájem doplňují a podporují. Vzájemná výměna informací získaných na jednom místě poskytuje pro pěstitele nezanedbatelné výhody a současně je podkladem pro vývoj a realizaci nových inspirativních myšlenek.

S hybridy KWS proti deficitu mikroprvků při pěstování kukuřice

S hybridy KWS proti deficitu mikroprvků při pěstování kukuřice

07. 05. 2021 Ing. Jan Pazdera; KWS OSIVA s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2008x

Mikroprvky mají ve spojení s enzymatickými systémy důležitou biochemickou funkci při vývoji rostliny na rozdíl od makroprvků, které jsou v převážné míře stavebními složkami. Znát symptomy deficience a nadbytku mikroprvků, které se objevují na rostlinách v průběhu vegetace, je nezbytné vzhledem k tomu, že již poměrně malé množství mikroprvků je příčinou nedostatku či naopak přehnojení.

Dvě novinky a spousta ocenění, to jsou řepky Syngenta

Dvě novinky a spousta ocenění, to jsou řepky Syngenta

05. 05. 2021 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta CZ Osivo a sadba Zobrazeno 2967x

Do sezóny 2021 vstupujeme s poměrně zajímavou prognostikou ceny komodity v řepce. Pro tuto sezónu přinášíme dvě zajímavé novinky, hybridy řepky SY Glorietta a SY Alix. Prvně zmíněná novinka SY Glorietta spadá do segmentu TuYV tedy odrůd rezistentních k viru žloutenky vodnice. Hybrid SY Alix obohatí segment odrůd rezistentních na nádorovitost brukvovitých, v němž navazuje na úspěchy své předchůdkyně SY Alibaba.

INVIGOR - pokračujeme v naší cestě

INVIGOR - pokračujeme v naší cestě

28. 04. 2021 Ing. Roman Sýkora; BASF Osivo a sadba Zobrazeno 1007x

Po letech s výrazným nedostatkem srážek ve vegetačním období a negativním dopadem na celkovou ekonomiku pěstování taktéž v segmentu řepky, přišel zcela jiný, řekněme více standardu se přibližující rok. Na srážky bohaté vegetační období řepky bylo vítanou změnou, i když srážky nebyly rovnoměrné a rovněž najdeme výrazný rozdíl v rozprostření srážek na území ČR. Další výnosotvorné faktory však optimální nebyly ani zdaleka.

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

22. 04. 2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2020x

Kvalita osiva patří k nejdůležitějším faktorům ovlivňujícím strukturu porostu a tvorbu výnosu. Jedná se o souhrn vlastností semen zařazených pod pojmem semenářská hodnota a biologická hodnota. Semenářská hodnota se nejčastěji vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen.

1 .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 .. 14
detail