BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Sady a vinice

Ochrana ovoce a výskyt škůdců a chorob v roce 2018

Ochrana ovoce a výskyt škůdců a chorob v roce 2018

24. 01. 2019 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 3925x

Vegetační sezona 2018 je za námi. Konec roku bývá vhodnou příležitostí nejen pro zhodnocení pěstitelských výsledků, ale také k zamyšlení nad průběhem ochrany proti škůdcům a patogenům. Čím byl letošní rok specifický? V první řadě suchem skloňovaným ve všech pádech a dlouhým čekáním na vydatný déšť. Ochrana ovoce byla kvůli nezvykle teplému počasí poznamenána vysokými výskyty mšic, svilušek, obaleče jablečného, štítenek a dalších druhů škůdců.

Ochrana ovoce v ekologické a nízkoreziduální produkci - Doporučení pro období červenec a srpen

Ochrana ovoce v ekologické a nízkoreziduální produkci - Doporučení pro období červenec a srpen

27. 08. 2018 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 2353x

Na počátku období, tj. v průběhu července probíhá sklizeň třešní, višní, meruněk i broskví; v srpnu dozrávají rané odrůdy slivoní, a také letní jablka i hrušky. Červencové a srpnové průměrné teploty se pohybují mezi 17 až 18 °C, srážkový úhrn za oba měsíce činí 180 mm, což představuje 25 % celoročního přísunu srážek.

Limagrain
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Ekologická produkce ovoce

Ekologická produkce ovoce

21. 03. 2018 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 3961x

Ovocné sady jsou jako trvalá kultura ideálním prostředím pro uskutečnění programu ekologické produkce. Na rozdíl od polních kultur, kde na velké ploše zcela převažuje jedna plodina a na ni vázané organizmy, můžeme v sadech vytvořit poměrně pestrý agroekosystém s potenciálem zachovávat rovnováhu.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2017

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2017

31. 01. 2018 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín Brno Sady a vinice Zobrazeno 18435x

Výskyt chorob a škůdců ovlivňuje především počasí. Vzhledem k proměnlivosti počasí se v průběhu let i vegetačního období mění vhodnost podmínek i výskyt škodlivých organizmů. Jejich výskyt ovlivňují také charakter lokality a porostu, vnímavost či atraktivnost hostitele nebo jeho částí a přítomnost primární zdrojů infekce nebo šíření.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Přípravky pro ochranu a výživu sadů a vinic

Přípravky pro ochranu a výživu sadů a vinic

24. 03. 2011 Ing. Zdeněk Peza; Arysta LifeScience Czech s.r.o. Sady a vinice Zobrazeno 13404x

Společnost Arysta LifeScience Czech už po několik let systematicky buduje portfolio přípravků a speciálních hnojiv pro ovocnáře, vinohradníky a zelináře. Její nabídka do tohoto segmentu je proto už velmi široká a navíc každým rokem se rozrůstá o nějakou novinku.

Ošetření ran a ochrana dřevin proti okusu

Ošetření ran a ochrana dřevin proti okusu

14. 11. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Sady a vinice Zobrazeno 25148x

Častým nebezpečím lesních ale i ovocných a okrasných dřevin je poškození volně žijící zvěří. Proti této problematice je k dispozici velké množství přípravků, které přirozeně odpuzují zvěř a neomezují rostliny v růstu. Především v ovocných výsadbách nacházejí uplatnění dále popisované štěpařské vosky, které je možno použít také při jakémkoliv mechanickém poškození kůry.

1 2 3
detail