BASF
BASF
BASF

AGRA

Užitečné organizmy (14): Parazitoidi podkopníčka

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 443x

Podkopníček spirálový (Leucoptera malifoliella) škodí na jabloních, ale může se vyvíjet a škodit i na dalších rostlinách. Housenky vytvářejí na listech plošné miny. Pokud je na listu více min, dochází k jejich předčasnému opadu, a při přemnožení přichází do sadů listopad již v srpnu. Předčasná ztráta asimilační plochy má negativní vliv na výnos i vitalitu stromů.

Limagrain

V posledních letech se škodlivost zvyšuje. Důvodů je více, většinou se jedná o kombinaci více faktorů, např. teplý průběh počasí, změna ochrany, která zahubí jeho parazitoidy nebo import velkého počtu jedinců spolu s bednami.

K přemnožení dochází především ve velkých monokulturách sadů, což ukazuje na vysoký potenciál užitečných organizmů při regulaci tohoto škůdce. Význam užitečných organizmů potvrzují i zkušenosti s přechodem z integrované na ekologickou produkci. Při exkurzích pořádaných sdružením Biosad k našim jižním sousedům si nejeden biopěstitel stěžoval na problémy s podkopníčkem, který byl v integrovaném režimu držen na uzdě pomocí insekticidní clony cílené na jiné škůdce. V přechodném režimu, po omezení insekticidů, došlo ke zvýšení škodlivosti a trvalo několik let, než se ustálila rovnováha a výskyt se dostal opět pod práh škodlivosti.

Z užitečných organizmů mají na regulaci podkopníčka nejvyšší význam blanokřídlí parazitoidi. Protože se jedná o drobného motýlka s malou housenkou i kuklou, mohou u něj parazitovat pouze drobné druhy (chalcidky, lumčíci). Podkopníček je významný škůdce, housenky a kukly je možné nasbírat ve velkém množství, proto je údajů o parazitaci relativně velké množství.

Většina parazitoidů patří do čeledi lesknatkovití (Eulophidae), která dosud nebyla v tomto seriálu představena. Jedná se o malé chalcidky (délka těla nejčastěji 0,4–3 mm), tykadla k tělu jsou relativně krátká, tělo je slaběji sklerotizované a po smrti dochází u mnoha druhů při vysychání k deformaci. Pro malou velikost se v sadu snadno přehlédnou, snazší je nalézt larvu nebo kuklu v mině podkopníčka (rod Pnigalio) nebo dochovat dospělce z housenek a kukel.

Z Evropy se uvádí okolo 30 druhů parazitoidů z 18 rodů. Většinou se jedná o polyfágní druhy, kteří vybírají hostitele podle místa a lokality, ne podle taxonomické příbuznosti. Parazitují i u dalších minujících druhů škůdců v sadu i jeho blízkém okolí, což jim umožňuje přežívat na lokalitě i v době, kdy je podkopníček spirálový v minimálních počtech.

Míra parazitace závisí na intenzitě ochrany a období. Vyšší parazitace je v neošetřovaných nebo málo ošetřovaných sadech. Více parazitovaná bývá 2. a 3. generace podkopníčka, což souvisí s namnožením parazitoidů po zimě a jejich přesunem do sadů z okolí.

Mortalita larev a kukel způsobená parazitoidy většinou nepřesahuje 50 % (výjimečně až 80 %), ale spolu s dalšími faktory (nemoci, predátoři) postačuje k regulaci podkopníčků v přírodě. Pokud se nevhodným zásahem parazitace sníží, dojde k nárůstu poškození. Nejcitlivější k insekticidům jsou dospělci, kteří parazitují podkopníčka ve fázi starší larvy nebo kukly (od velikosti miny 6 mm). V této době je třeba používat insekticidy s minimálním vedlejším vlivem na blanokřídlé parazitoidy.

Počet druhů parazitoidů v jednotlivých studiích se pohybuje nejčastěji mezi 10–20, ale pouze několik se vyskytuje ve vyšších počtech. Nejvýznamnější pro regulaci housenek jsou druhy z rodu ChrysocharisPnigalio, v kuklách nejčastěji parazituje Pediobius pyrgo.

Žádný druh ani rod není natolik dominantní, aby sám o sobě dokázal regulovat podkopníčka. Vždy se jedná o synergické působení několika druhů, proto je důležité podporovat biodiverzitu v sadech i jejich okolí.

Chrysocharis - 1,6–2 mm, tělo slabě sklerotizované, kovově zelené, tykadlo samic s 3 články nitky a paličkou na konci. Většina druhů parazituje v larvách minujícího hmyzu, některé druhy se mohou vyvíjet jako hyperparazitoidi. U podkopníčka parazitují 3–4 druhy.

Pediobius pyrgo - 1,3–2 mm, tělo silně sklerotizováno, tmavě zbarveno s kovovým leskem. První zadečkový článek výrazně delší než následující články. Může být parazitoid housenek i hyperparazitoid. V závislosti na velikosti hostitele se uvnitř jeho těla vyvíjí jedna nebo více larev.

Pnigalio - 1,3–2,6 mm, zbarvení kovově zelené, samci s rozvětvenými tykadly. Larva se vyvíjí na povrchu těla hostitele. Parazitoid minujících druhů hmyzu. U podkopníčka parazitují 2–3 druhy.

Článek vznikl za podpory projektu MZe-RO0418.

Mina a bílý kokon podkopníčka
Mina a bílý kokon podkopníčka

Středně vysoké napadení
Středně vysoké napadení

Pnigalio - samec
Pnigalio - samec

Související články

Prognóza výskytu mšic na jaře 2024

02. 05. 2024 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 59x

Citlivost k insekticidům u škůdců poškozujících řepku v jarním období

01. 05. 2024 Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 123x

Sivanto® Energy - získejte zpět jistotu

30. 04. 2024 Mgr. Zdeněk Vošlajer; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 490x

Žlabatka kaštanovníková

28. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 124x

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 705x

Další články v kategorii Škůdci

detail