BASF
BASF
BASF

AGRA

Užitečné organizmy (16): Ctenopelmatinae a Metopiinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 489x

Ctenopelmatinae a Metopiinae jsou dalšími podčeleděmi lumků, které zahrnují druhy významné pro regulaci škůdců v zemědělství a lesnictví.

Proseeds

Ctenopelmatinae

Morfologicky heterogenní podčeleď, která se v budoucnu rozpadne na menší celky. Společným znakem je přítomnost ostrého zubovitého výběžku na konci předních holení (který se vyskytuje i u některých zástupců jiných podčeledí) v kombinaci s parazitací blanokřídlých širopasých (Symphyta). Pomocným znakem většiny rodů je i hrubá skulptura povrchu hlavy.

Druhově početná podčeleď s 57 rody a 211 druhy (Evropa 72 rodů a 675 druhů) není dosud dostatečně faunisticky ani taxonomicky zpracována. Na našem území lze očekávat stovky dalších druhů, z nichž mnohé budou i novými druhy pro vědu. Těžiště rozšíření je v severních šířkách, což koreluje s vysokou druhovou diverzitou hostitelů - ve Skandinávii je vysoký počet druhů pilatek vázaných na vrby. Zahrnuje drobné i velké druhy, s hostitelskou vazbou na širopasé jsou významní při regulaci škůdců lesních a okrasných rostlin (ploskohřbetek, pilatek a hřebenulí). Pro zemědělství, vzhledem k nízkému počtu škůdců z podřádu širopasých, jsou méně významní.

Jedná se o koinobionty vyvíjející se uvnitř těla různých širopasých. Vyjímkou jsou některé druhy rodu Lathrolestes, které parazitují v listových minách širopasých, u kterých došlo k přeskoku na stejným způsobem se vyvíjející hostitele (motýly a brouky). Hostitelské spektrum je většinou velice úzké, převažují mono-oligofágové. Samice některých druhů jsou schopny se za housenicemi prohrabat i několik centimetrů do země a tam je parazitovat.

Saotis - malé druhy, vyvíjejí se v pilatkách rodu Euura (do roku 2014 uváděny pod názvem PontaniaPhyllocolpa), které vytvářejí hálky na vrbách.

Lathrolestes ensator - pestře zbarvený druh, parazituje v pilatce jablečné. Samice klade vajíčko do housenice, ale larva se líhne až po přeměně housenice v předkuklu.

Opheltes glaucopterus - velký, nápadně zbarvený druh s noční i denní aktivitou, přilétá ke světlu. Parazituje housenice paličatky březové, líhne se z kokonu hostitele.

Metopiinae

Menší podčeleď s 10 rody a 52 druhy (Evropa 15 rodů a 198 druhů). V závislosti na výskytu hostitelů hojnější v teplejších polohách. Od ostatních lumků se liší celkovým tvarem těla - mají kratší, ztlustlé nohy i tykadla a na první pohled vypadají jako lumčí kulturisti z posilovny. Hlava je v přední části kulovitá (pouze u rodu Metopius typicky plochá/rovná), klypeus není oddělen od obličeje rýhou. Přední a střední nohy většinou pouze s jedním příkyčlím, kladélko krátké, skryté.

Vyvíjejí se jako koinobionti uvnitř těla hostitele. Samice klade vajíčko do housenek, ale larva lumka se u většiny druhů líhne až po přeměnu housenky v kuklu. Hostitelé jsou většinou drobné druhy motýlů (obaleči, zavíječi, předivky aj.), zahrnující zemědělské i lesní škůdce, větší druhy se vyvíjejí např. u přástevníků a bourovců. Některé druhy s noční aktivitou - přilétají ke světlu.

Triclistus yponomeutae - malý druh, parazitující v předivkách. Tělo tmavé, zadeček z boku a nohy světle zbarvené.

Metopius - rod zahrnuje větší, černě zbarvené druhy s kontrastní žlutou kresbou napodobující vosy. Parazitují velké druhy motýlů, přilétají na světlo. Z 10 našich druhů jsou některé velmi vzácné, v závislosti na úbytku hostitelů.

Opheltes glaucopterus si při líhnutí vykouše v kokonu paličatky otvor
Opheltes glaucopterus si při líhnutí vykouše v kokonu paličatky otvor

Typický morfotyp pro malé druhy Metopiinae
Typický morfotyp pro malé druhy Metopiinae

Samec rodu Metopius
Samec rodu Metopius

Metopius - detail obličeje s charakteristickým plochým útvarem
Metopius - detail obličeje s charakteristickým plochým útvarem

Článek vznikl za podpory projektu MZe-RO0418.

Související články

Prognóza výskytu mšic na jaře 2024

02. 05. 2024 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 60x

Citlivost k insekticidům u škůdců poškozujících řepku v jarním období

01. 05. 2024 Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 123x

Sivanto® Energy - získejte zpět jistotu

30. 04. 2024 Mgr. Zdeněk Vošlajer; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 490x

Žlabatka kaštanovníková

28. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 124x

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 705x

Další články v kategorii Škůdci

detail