BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Užitečné organizmy (18): Lumkovití - Tryphoninae a Ophioninae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1127x

Dnešním dílem končí představení čeledi lumkovití. Některé podčeledi s menším významem byly vynechány, např. Orthocentrinae, ale zemědělky významné druhy z těchto podčeledí budou uvedeny později u jednotlivých škůdců.

Limagrain

Tryphoninae

Početná podčeleď lumků u nás zastoupena 28 rody a 142 druhy (v Evropě 33 rodů a 328 druhů). Zahrnuje malé i velké druhy různorodého vzhledu, v závislosti na velikosti a způsobu života hostitelů, kterými jsou nejčastěji housenky motýlů a housenice širopasých. Některé rody jsou velice podobné zástupcům z jiných podčeledí (Banchinae, Ctenopelmatinae), zvláště u samců je určování obtížné. Průduchy 1. článku zadečku jsou většinou před polovinou, samice často s viditelným vajíčkem zavěšeným na kladélku. Tvar a povrchová struktura vajíčka slouží k druhové diagnostice. Podle shluku vajíček na kladélku se pozná samice rodu Polyblastus. Kladélko je různé délky a tvaru, ale chybí prohlubeň na vrchní straně.

U Tryphoninae se relativně dost druhů vyvíjí na povrchu těla hostitele. Zvláštností je i kladení vajíček. Samice propíchne pokožku hostitele, kam umístí pouze stopku vajíčka na konci s tzv. kotvou, která je nejčastěji ve tvaru obráceného T. Kotva zajišťuje, aby se stopka nevytáhla ani při svlékání pokožky hostitele. Vlastní vajíčko zůstává na povrchu hostitele.

Netelia - středně velké druhy s noční aktivitou s rezavotmavým zbarvením, přilétají ke světlu. Podobná na druhy z podčeledi Ophioninae, ale areola v předním křídle je vyvinuta, průduchy 1. článku zadečku jsou před polovinou a kladélko u většiny druhů přesahuje konec zadečku. Parazitují různé druhy motýlů. Samice před vykladením vajíčka housenku dočasně ochromí. Larva se vyvíjí na povrchu těla hostitele.

Dyspetes - středně velký druh s tmavým tělem a světlýma nohama. Areola je kosočtverečná, obličej výrazně protažen dolů. Oba naše druhy (D. arrogatorD. luteomarginatus) parazitují housenice různých širopasých. Dospělci hojní na okolících miříkovitých rostlin.

Ophioninae

Většinou velké druhy se zboku smáčknutým zadečkem, průduchy 1. článku zadečku za středem, v předním křídle chybí areola. Kladélko krátké, ale silné, samice některých druhů citelně bodají. Zbarvení většinou rezavé, u některých druhů s příměsí černé. Rezavé zbarvení indikuje noční aktivitu většiny druhů, ale samci mohou létat i za dne. Noční aktivita je uzpůsobena noční aktivitě hostitelů - housenek. Létají na světlo.

U nás 5 rodů a 18 druhů, v Evropě 7 rodů a 68 druhů. Pro svoji bodavost jsou „populární“ u motýlářů, kteří občas nechtěně přimáčknou samici lumka na plátně při lovu nočních motýlů na světlo, a ta si to nenechá líbit. V tropech je bodavých druhů více, jsou větší a o to více to bolí. Všechny evropské druhy se vyvíjejí jako vnitřní koinobionti housenek.

Zemědělsky málo významní, ale pro svoji nápadnost a bodavost patří mezi nejznámější lumky (např. lumek žlutý - Ophion luteus). Druhově nejpočetnější je rod Ophion. Ve dne i v noci jsou aktivní samci Eremotylus marginatus, kteří zaujmou načervenalou barvou a nažloutlými křídly.

Rod Dyspetes navštěvuje květy miříkovitých
Rod Dyspetes navštěvuje květy miříkovitých

Samice rodu Polyblastus má na kladélku shluk vajíček
Samice rodu Polyblastus má na kladélku shluk vajíček

Eremotylus marginatus
Eremotylus marginatus

Článek vznikl za podpory projektu MZe-RO0418.

Související články

Prognóza výskytu mšic na jaře 2024

02. 05. 2024 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 76x

Citlivost k insekticidům u škůdců poškozujících řepku v jarním období

01. 05. 2024 Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 131x

Sivanto® Energy - získejte zpět jistotu

30. 04. 2024 Mgr. Zdeněk Vošlajer; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 494x

Žlabatka kaštanovníková

28. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 125x

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 707x

Další články v kategorii Škůdci

detail