BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Osudy GMO

Osudy GMO

15. 09. 2012 Prof. RNDr. Jaroslav Drobník, DrSc.; Biotrin, o.s., Legislativa Zobrazeno 7190x

Uvedli jsme na scénu Bt kukuřici jako ukázku transgenní plodiny úředně hrůzně nazvané „geneticky modifikované“, tedy GM plodiny. Úředníci si dali nedostatečnou, neboť sama kukuřice je důkladně geneticky modifikovaná rostlina zvaná teosinta. Tu ovšem modifikovali jihoameričtí Indiáni naštěstí bez dozoru úředníků, takže máme užitečnou plodinu.

Řízená vzduchová podpora vítězí

Řízená vzduchová podpora vítězí

10. 09. 2012 Ing. Mojmír Freund; UNIMARCO, a.s. Mechanizace Zobrazeno 7609x

Když před téměř čtvrtstoletím uvedla společnost HARDI na trh postřikovač s patentovanou vzduchovou podporou TWIN, bylo jejím cílem dát farmářům účinný nástroj proti úletu postřiku. V současnosti farmáři využívají rovněž celou řadu dalších předností této technologie, která je dosud nepřekonána.

Proseeds
Energen

Kvalita a výnos u pšenice, jarního ječmene, máku, kukuřice…

Srážky na začátku května, někde silnější, jinde skromné dávají porostům naději k nadechnutí. U jařin bude mít obecně smysl pracovat s kořeny. U pšenic se blížíme v nejjižnějších lokalitách ošetření klasovým fungicidem a současně se první porosty kukuřic dostávají do fáze, kdy výborně reagují na stimulační impuls. Plošně doporučujeme pracovat se zadržením aktuálně dostupné vody v porostech a podporovat příjem a zpracování dusíku.

Geodis a Sinergise spojují síly na poli LPIS

Geodis a Sinergise spojují síly na poli LPIS

05. 09. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 6563x

V srpnu 2012 bylo uzavřeno strategické partnerství mezi společností GEODIS, předním evropským dodavatelem služeb leteckého snímkování a pořizování geografických dat a Sinergise, špičkovým dodavatelem softwarových řešení pro administraci a kontrolu zemědělských dotací.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2012

24. 08. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 17998x

U jádrovin můžeme moniliniovou hnilobu a řadu dalších skládkových chorob omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní přípravkem Flint Plus nebo pozdní ošetření proti strupovitosti některým z registrovaných přípravků s kratší ochrannou lhůtou. Termín ošetření se řídí podle délky ochranné lhůty použitého fungicidu. Zdravotní stav plodů a skladovatelnost zlepšuje přidání listových vápenatých hnojiv.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Adjuvanty

Adjuvanty

20. 08. 2012 Ing. Jaromír Janků, Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 12799x

Adjuvanty jsou látky, které se používají nejenom v zemědělství, ale i v jiných odvětvích např. průmyslu. Jedná se o sloučeniny, které jsou součástí formulace herbicidu nebo se k nim přidávají do postřikové jíchy jako tank-mix.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2012

15. 08. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7084x

Vhledem k jejímu časnému setí je řepka vystavena konkurenci plevelů již při vzcházení a dlouhá doba růstu a „redukce“ olistění rostlin přes zimní období, poskytují prostor a čas pro rozvoj plevelů i v zimním období. Jedná se hlavně o vzrůstné plevele, tj. heřmánkovec přímořský, svízel přítulu, pýr plazivý a v podzimním období také výdrol obilnin.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2012

15. 08. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 11747x

Při deštivém období se zvyšuje riziko poškození dozrávajících plodů moniliovou hnilobou (Monilinia laxa) nejen na peckovinách, ale v některých oblastech se může na citlivých odrůdách projevovat škodlivost Monilinia fructigena ve větší míře i na jádrovinách.

Zásady regulace plevelů v ozimé řepce

Zásady regulace plevelů v ozimé řepce

10. 08. 2012 Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 12579x

Sortiment herbicidů registrovaných do řepky je poměrně úzký, přičemž nově zaváděné herbicidy jsou obvykle pouze směsí již používaných účinných látek, případně se jedná o generické přípravky, eventuelně o přípravky, které obsahují účinné látky, které u nás dosud registrovány nebyly, nicméně celosvětově se již dlouhou dobu používají.

Choroby čiroku

Choroby čiroku

06. 08. 2012 RNDr. Aleš Kuthan, CSc.; VP AGRO, spol. s r. o. Choroby Zobrazeno 9071x

Na našich polích se v posledních letech stále častěji setkáváme s dosud, pro mnohé zemědělce, novou plodinou - čirokem. Kromě pěstování na zrno do krmných směsí pro ptactvo, se na větších výměrách pěstuje jako energetická plodina, zejména do bioplynových stanic.

Výskyt chorôb a škodcov repky ozimnej v sezóne 2011/2012 a možnosti ochrany

Výskyt chorôb a škodcov repky ozimnej v sezóne 2011/2012 a možnosti ochrany

30. 07. 2012 Ing. Peter Bokor, PhD., Ján Tancik, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Ochrana obecně Zobrazeno 9810x

Ozimná repka v tomto roku odkvitla pomerne rýchlo, kvitnutie trvalo 3–4 týždne, čo je oproti minulým rokom o 1–2 týždne kratšie. V čase písania tohto príspevku (polovica mája) sú už väčšinou porasty repky ozimnej odkvitnuté, v rastovej fáze dozrievania. Zdravotný stav porastov je v tomto období dobrý, bez výraznejšieho výskytu chorôb.

Ridomil Gold MZ Pepite a jeho problémy ve škrobárenském průmyslu

Ridomil Gold MZ Pepite a jeho problémy ve škrobárenském průmyslu

26. 07. 2012 Ing. Martin Štrba; Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 5724x

Za účelem objasnění problematiky redukce počtu použitelných přípravků při pěstování škrobárenských brambor jsme navštívili Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě a oslovili Ing. Ervína Hausvatera, CSc., aby nám objasnil změny v použití přípravků v škrobárenských bramborách.

Podzimní regulace plevelů v řepce

Podzimní regulace plevelů v řepce

26. 07. 2012 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o. Šumperk Plevele Zobrazeno 10605x

Vzhledem k rozšiřování ploch ozimých plodin dochází k nárůstu podílu ozimů v osevních postupech. Tento trend pochopitelně zvětšuje prostor pro rozšiřování ozimých nebo přezimujících plevelů. Jde nejen o „nejzávažnější“ plevele v řepce, jako jsou svízel přítula, heřmánkovité plevele a pcháč oset, ale i mnohé další, včetně tzv. plevelů spodního patra, jako jsou hluchavky, violky, rozrazily, brukvovité plevele a mnohé další.

Najvýznamnejšie choroby slnečnice ročnej a možnosti ochrany

Najvýznamnejšie choroby slnečnice ročnej a možnosti ochrany

25. 07. 2012 Ing. Peter Bokor, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Choroby Zobrazeno 11864x

Poľnohospodári, ktorí sa v minulom roku rozhodli pre pestovanie slnečnice mohli byť spokojní. Porasty slnečnice ročnej boli počas celej vegetačnej doby v dobrom kondičnom stave. V porovnaní s predchádzajúcim rokom bolo predpokladané zvýšenie úrod o 69 tisíc ton, čo predstavuje nárast o 45,9 %. Rovnako aj predpokladané tržby za úrodu slnečnice sa ukazujú byť tiež dobré.

Škůdce kukuřičných polí - zavíječ kukuřičný

Škůdce kukuřičných polí - zavíječ kukuřičný

23. 07. 2012 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 13511x

Zavíječ kukuřičný se v kukuřičných polích stal již zcela běžně se vyskytujícím hmyzím škůdcem, se kterým je nutno počítat v každé pěstitelské sezoně. Způsobuje velmi významné hospodářské škody, které se odrážejí jak na kvantitě, tak i kvalitě sklizeného produktu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2012

03. 07. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 15612x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že jste plně nepokryli primární infekci) v ošetření proti strupovitosti (Venturia inaequalis) a padlí jabloňovému (Podosphaera leucotricha). Na meruňkách sledujte výskyt choroby hnědnutí listů meruňky (Gnomonia erythrostoma). Na broskvoních a nektarinkách se v teplých letech škodlivě projevuje padlí broskvoně (Podosphaera pannosa), nejen na listech, ale hlavně světlými skvrnami na osluněné straně plodů.

Změny v legislativě při používání přípravků na ochranu rostlin

Změny v legislativě při používání přípravků na ochranu rostlin

03. 07. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 10114x

Dne 1. července 2012 nabyl účinnosti zákon č. 199/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a vyhláška č. 206/2012 Sb., o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky.

Povinné a doporučující věty u přípravků na ochranu rostlin

Povinné a doporučující věty u přípravků na ochranu rostlin

02. 07. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 6512x

Státní rostlinolékařská správa uveřejnila dokument, který uvádí přehled povinných a doporučujících vět ve vztahu k necílovým organismům uváděných v návodech k použití přípravků na ochranu rostlin (= na etiketách). Vysvětlena jsou zároveň kritéria pro jejich přidělování a požadavky na jejich používání.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2012

02. 07. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6964x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophtora infestans) a někde i hnědé skvrnitosti listů (Alternaria porri f. sp. solani) ve všech porostech. U sadbových porostů brambor sledujte nálety vektorů viróz (mšic) a porosty včas ošetřete přípravky.

Novela zákona o rostlinolékařské péči

Novela zákona o rostlinolékařské péči

02. 07. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 8478x

Zákon č. 199 ze dne 2. května 2012, kterým se mění zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů vstoupil v platnost 1. července 2012.

Připomínky k Národnímu akčnímu plánu udržitelného používání pesticidů

Připomínky k Národnímu akčnímu plánu udržitelného používání pesticidů

29. 05. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 5714x

Ministerstvo zemědělství České republiky na svých stránkách vyzývá všechny zainteresované k připomínkování Národního akčního plánu k zajištění udržitelného používání pesticidů. Odborná veřejnost může plán připomínkovat do 15. 6. 2012.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2012

15. 05. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 10974x

Proveďte kontrolu zdravotního stavu porostů ozimých obilnin nejpozději ve fázi 50–51 BBCH (začátek metání) a zkontrolujte aktuální napadení porostů chorobami a škůdci. Ze škůdců sledujte podle signalizace zejména vajíčka a larvy kohoutků, mšice a v oblastech, kde se škodlivě projevují larvy bejlomorky sedlové a plodomorek - pšeničné a plevové, také výskyty těchto škůdců.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2012

15. 05. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 16969x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období zejména škodí padlí jabloňové a strupovitost jádrovin. Ze škůdců mohou při přemnožení působit škody obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; svilušky a různé druhy mšic. Mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná a zobonoska ovocná. Na hrušních může také škodit rez hrušňová a místy i mera skvrnitá a mera hrušňová.

Kvalitní hnojiva pro Váš domov - Verde Vivo

Kvalitní hnojiva pro Váš domov - Verde Vivo

11. 05. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Hnojení Zobrazeno 5929x

Kvalitní hnojiva pro domácnost přináší italská firma Kollant. Hnojiva Verde Vivo se vyznačují několika unikátními vlastnostmi:
- obsahují mikroprvky v chelátové formě, kde jsou nejlépe přístupné pro rostliny,
- vysoký a vyrovnaný podíl živin,
- chráni rostliny před důsledky příliš tvrdé vody,
- ergonomické balení s jednoduchým dávkováním,
- jedno balení = 100 l zálivky.

Omezení použití přípravků

Omezení použití přípravků

23. 04. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 24101x

Kompletní přehled omezení použití přípravků na ochranu rostlin s ohledem na dodržování ochranných vzdáleností k vodním zdrojům a zasažení necílových organizmů.

Katalog přípravků na ochranu rostlin 2012

Katalog přípravků na ochranu rostlin 2012

23. 04. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Errata Zobrazeno 7477x

Opravy v Katalogu přípravků na ochranu rostlin 2012

1 .. 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 .. 111
detail