BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Slimáci a nový škůdce - plzák španělský

Slimáci a nový škůdce - plzák španělský

22. 03. 2006 Ing. Josef Gall Škůdci Zobrazeno 36068x

Kromě našich plžů se na škodách na zahradních i polních kulturách začíná podílet i plzák španělský. V některých oblastech České republiky se v důsledku vlhkého počasí v průběhu několika minulých let objevil silný výskyt slimáků, kteří způsobují výrazné škody v porostech ozimé řepky, lokálně bylo zaznamenáváno i poškození vzcházejících porostů ozimých obilnin a cukrovky i máku.

Výběr hybridů kukuřice v roce 2006

Výběr hybridů kukuřice v roce 2006

22. 03. 2006 Ing. Pavel Fuksa, Ph.D., Ing. Josef Kalista, Ph.D. Osivo a sadba Zobrazeno 17529x

Výběr správného hybridu kukuřice patří mezi jedno z nejdůležitějších pěstitelských opatření. Při rozhodování je nutné zohlednit především účel pěstování, výrobní oblast, teplotní a půdní podmínky stanoviště, agrotechniku, vybavení zemědělského podniku příslušnou technikou apod.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Škodlivost plžů

Škodlivost plžů

22. 03. 2006 Ing. Josef Gall Škůdci Zobrazeno 11632x

V polních kulturách způsobují slimáci výrazné škody zejména v porostech ozimé řepky. Lokálně bylo zaznamenáváno i poškození vzcházejících porostů ozimých obilovin, cukrovky i máku. U zahradních plodin způsobují škody zejména v zelinářství, na jahodách a na okrasných rostlinách. Poškozují nadzemní a často i podzemní části mnoha druhů rostlin.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

DEKALB - kukuřice s novou genetickou výbavou

DEKALB - kukuřice s novou genetickou výbavou

22. 03. 2006 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 11333x

V roce 2005 uvedla společnost Monsanto na trh zcela novou generaci kukuřice DEKALB. Cílem společnosti Monsanto, která je v současnosti největší semenářskou firmou na světě, je zavádět hybridy s novým typem genetiky, které jsou schopny přizpůsobit se místním podmínkám a využívat svůj maximální výnosový potenciál.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Rekapitulace výnosů řepky ozimé v roce 2005

Rekapitulace výnosů řepky ozimé v roce 2005

22. 03. 2006 Ing. David Bečka, Ph.D., Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Management Zobrazeno 10487x

Podle odhadů ČSÚ (ze dne 15. 9. 2005) se v roce 2005 ze 267 160 ha řepky sklidilo 834 634 t řepky při průměrném výnosu 3,12 t/ha. V porovnání s rokem 2004 došlo k nárůstu ploch řepky ozimé o 7,7 tis. ha, produkce však poklesla o více než 100 tis. tun. I přes zprvu nevelké odhady výnosů bylo nakonec dosaženo velmi pěkného průměrného výnosu 3,12 t/ha, tj. od roku 1990 druhý nejvyšší výnos.

Ošetření ran a ochrana dřevin proti okusu

Ošetření ran a ochrana dřevin proti okusu

14. 11. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Sady a vinice Zobrazeno 25156x

Častým nebezpečím lesních ale i ovocných a okrasných dřevin je poškození volně žijící zvěří. Proti této problematice je k dispozici velké množství přípravků, které přirozeně odpuzují zvěř a neomezují rostliny v růstu. Především v ovocných výsadbách nacházejí uplatnění dále popisované štěpařské vosky, které je možno použít také při jakémkoliv mechanickém poškození kůry.

Škůdci ve skladech

Škůdci ve skladech

14. 11. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Škůdci Zobrazeno 50770x

V zemědělských skladech budovách a provozech je možné se setkat s celou paletou chorob a škůdců, kteří jsou buď vyhraněně skladištní a nebo škodí jak v porostech tak i ve skladovaných produktech. Tyto škůdci nezpůsobují jen ekonomické ztráty na obilí, ale vlivem jejich působení dochází k nenávratnému hygienickému poškození.

Skladování brambor

Skladování brambor

14. 11. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Skladování Zobrazeno 39398x

Významnou součástí pěstování brambor je jejich skladování. Vzhledem k délce období je nutné dodržovat ideální podmínky po celou dobu skladování, které je rozdílné u jednotlivých užitkových směrů. Z hlediska zdraví skladovaných hlíz jsou nejdůležitější první dvě fáze skladování, kdy dochází nejprve k osušení a následně k zahojení povrchových poškození, která by byla vstupní branou pro houbové choroby.

Nové logistické centrum

Nové logistické centrum

04. 10. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Management Zobrazeno 9970x

Dne 4. 10. 2005 byl oficiálně otevřen nový centrální sklad přípravků na ochranu rostlin ve Stříteži u Jihlavy, který provozuje společnost Jipocar Jihlava. V současné době využívájí sklad společnosti Agrovita, Bayer CropScience a F&N Agro. Sklad leží na sjezdu číslo 112 z dálnice D1 před obcí Střítež.

Sumi Agro Czech s.r.o. rozšiřuje nabídku

Sumi Agro Czech s.r.o. rozšiřuje nabídku

30. 09. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Management Zobrazeno 9519x

Francouzská společnost Euralis Semences bude prodávat svoje osiva na území České republiky pod dvěmi rozdílnými značkami: Rustica a Pau Semences, při použití dvou nezávislých prodejců.

Podzimní ochrana řepky proti škůdcům

Podzimní ochrana řepky proti škůdcům

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Škůdci Zobrazeno 13360x

Výskyt a škodlivost podzimních škůdců kolísá podle ročníku, lokality a dalších faktorů, které působí na výskyt škůdců. Nezanedbatelný význam ve vzrůstajícím počtu populací těchto škůdců má také nárůst ploch pěstované řepky. Zejména v teplejších oblastech, které jsou méně vhodné k pěstování řepky, dochází k napadení dřepčíky a krytonosci. Významné jsou škody hlavně pokud je dlouhodobě teplé a suché počasí v období vzcházení řepky.

Příprava slunečnice na sklizeň

Příprava slunečnice na sklizeň

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Sklizeň Zobrazeno 20086x

Slunečnice je velmi náchylná plodina po celou dobu vegetace a jen precizní zvládnutí celé agrotechniky od setí až do sklizně muže zabezpečit kvalitní zhodnocení vložených prostředků. Desikace je až na výjimečně teplé roky nezbytnou přípravnou fází pro úspěšnou sklizeň slunečnice. O možnostech uplatnění sklizeného zrna značně rozhoduje jeho kvalita, která je dána především kvalitním dozrávání.

Podzimní ošeření porostů řepky olejky proti plevelům

Podzimní ošeření porostů řepky olejky proti plevelům

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 11733x

Základním předpokladem pro úspěšné pěstování řepky je zvládnutí regulace plevelů v raných růstových fázích. V této fázi má řepka pouze slabou konkurenční schopnost a plevele, pokud mají příznivé podmínky, ji velmi rychle přerůstají, konkurují v příjmu živin a v pozdějších fázích způsobují již neřešitelné problémy. Pro podzimní ošetření je možné vybírat z přípravků určených pro předseťové, preemergentní i postemergentní aplikace.

Podzimní odplevelení ozimých obilnin je základ

Podzimní odplevelení ozimých obilnin je základ

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 10944x

Jedním z nejdůležitějších zásahů při pěstování obilnin je regulace plevelů. Ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě opomenout. Další nutností je regulace zásoby semen plevelů v půdě a opakované opomenutí nebo špatné provedení může přinést velké problémy.

Novinky v registracích přípravků

Novinky v registracích přípravků

14. 07. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Management Zobrazeno 8163x

Do databáze serveru Agromanual.cz byly přidány novinky a rozšíření registrací u přípravků Actara 25 WG, Atlantis WG, Banvel 480 S, Biopower, Break-Thru 240 EC, Callisto 100 EC, Capitan 25 EW, Celest Extra 050 FS, Cruiser OSR, Elastiq, Chevalier, Integro, Mix Double, Mospilan 20 SP, Ornament 250 EW, Ortiva, PE-Dagral Super B, Regalis 10 WG, Silwet L-77, Trend 90.

Fungicidy v jabloních a hrušních

Fungicidy v jabloních a hrušních

18. 06. 2005 Ing. Miroslav Lánský Choroby Zobrazeno 39927x

Ošetření proti houbovým chorobám patří k nejvýznamnějším technologickým opatřením při pěstování jabloní i hrušní. Zvládnutí ochrany proti strupovitosti, případně padlí jabloně dává pěstiteli naději na vypěstování kvalitního ovoce.

Příprava obilnin na sklizeň

Příprava obilnin na sklizeň

18. 06. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Sklizeň Zobrazeno 11055x

Posledním krokem před sklizní obilnin je v některých případech aplikace totálních herbicidů nebo desikantu pro přípravu defektních porostů na sklizeň. Předsklizňová aplikace má ekonomické odůvodnění na všech těžko skliditelných plochách, kde se díky aplikaci předejde obtížné sklizni, která neumožní plné využití sklizňové techniky

Systémová regulace pcháče

Systémová regulace pcháče

18. 06. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 12551x

Význam pcháče osetu se v zemědělství stále zvyšuje. Důvodů je několik. Na některých pozemcích dochází k tak silnému obrůstání, že spolehlivé zasažení je velmi obtížnou a dlouhodobou záležitostí. Na těchto pozemcích je nutné použít dobou strategii regulace, která zajistí maximální účinek při únosných nákladech. Těchto předpokladů lze nejlépe dosáhnout při regulaci pcháče osetu v obilninách.

Právní úprava ohlašovací povinnosti použití toxických přípravků

Právní úprava ohlašovací povinnosti použití toxických přípravků

17. 06. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Legislativa Zobrazeno 11410x

Podle Zákona č. 326/2004 Sb. §50 odst. 1 jsou fyzické nebo právnické osoby, které při podnikatelské činnosti hodlají ve venkovním nebo skleníkovém prostředí použít přípravek označený na základě rozhodnutí o jeho registraci jako vysoce toxický pro člověka, povinny písemně požádat rostlinolékařskou správu o souhlas s jeho použitím.

Strategie minimalizující rezistenci plevelů k herbicidům

Strategie minimalizující rezistenci plevelů k herbicidům

17. 06. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 10935x

Nejlepší opatření pro minimalizaci vzniku k herbicidům rezistentních plevelů je předejít jejich vzniku. Možné strategie získané z monoha zahraničních zdrojů Vám přináší tento příspěvek.

Nový herbicidní přípravek SULTAN 50 SC

Nový herbicidní přípravek SULTAN 50 SC

25. 05. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 9808x

Společnost Agrovita spol. s r.o. získala 2.2. 2005 registraci pro nový herbicidní přípravek SULTAN 50 SC. Přípravek je určen všem pěstitelům řepky olejky a jeho výhodou je zejména to, že se jedná o herbicid s osvědčenou účinnou látku metazachlor v moderní formulaci z produkce izraelské společnosti Agan Chemical Manufacturers Ltd.

Ohlašovací povinnost osob pěstujících mák setý a konopí

Ohlašovací povinnost osob pěstujících mák setý a konopí

17. 05. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Legislativa Zobrazeno 17515x

Osoby které pěstují mák setý a konopí na ploše větší než 100 m2 jsou povinny tuto plochu pěstování nahlásit. Tato povinnost vyplývá ze zákona č. 167/1998 Sb. o návykových látkách ve znění pozdějších novel. Dne 26. 4. 2005 vstoupila v platnost vyhláška č. 151/2005 Sb., která stanovuje vzory formulářů pro hlášení osob pěstujících mák setý nebo konopí a způsob vyplňování a nakládání s uvedenými formuláři.

Aplikace herbicidů v kukuřici

Aplikace herbicidů v kukuřici

01. 04. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 17263x

Mezi nejdůležitější opatření v ochraně kukuřice patří včasná regulace plevelů. Než dojde k zapojení řádků, kukuřice velice citlivě reaguje na zaplevelení. Při výběru herbicidu je nutné se řídit převládajícím zaplevelením honu. V praxi se často snažíme provést ošetření proti plevelům pouze jedinou aplikací herbicidů.

Odplevelení jarních obilnin

Odplevelení jarních obilnin

13. 02. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 12027x

Se stoupajícími teplotami a ubývajícím sněhem se rychle blíží i počátek skutečného jara. Již nyní je však nutné přemýšlet jaké ošetření v budoucích porostech jarních obilnin použijete při řešení výskytu plevelů a právě v tomto výběru by Vám měl pomoci Agromanuál. V tomto čísle se zabýváme právě problematikou regulace plevelů v jarních obilninách

Jarní ošetření ozimých obilnin

Jarní ošetření ozimých obilnin

13. 02. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 9539x

Jarní období je poslední vhodnou dobou pro regulaci plevelů v ozimých obilninách. Výběr přípravků pro toto ošetření je velmi široké, ale při jejich výběru je třeba pozorně pročíst návod a přípravky aplikovat pouze v doporučené růstové fázi. Při použití v pozdějších než doporučených fázích je riziko fytotoxicity nebo zpomalení růstu. Plevele v jarním období již aktivně konkurují kulturním rostlinám v příjmu živin a v boji o prostor pro růst.

1 .. 105 106 107 108 109 110 111
detail