BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Volba vhodného insekticidu na jarní ošetření řepky

05. 04. 2023 Ing. Pavel Hasman; Certis Belchim Škůdci Zobrazeno 691x

Ochrana řepky proti škůdcům na jaře je asi jedním z nejdůležitějších úkolů pro zajištění zdravého porostu, a tím později kvalitního výnosu. Bohužel s restrikcí účinný látek nám pro ochranu zůstaly jen látky ze skupiny pyrethroidů a jediný zástupce ze skupiny neonikotinoidů, účinná látka acetamiprid.

Proseeds

Tyto látky mají však poměrně krátkou dobu reziduálního působení, hlavně třeba v porovnání s dříve nosnou látkou pro insekticidní ochranu řepky chlorpyrifos ze skupiny organofosfátů. Krátké doba reziduálního působení samozřejmě vede ke zvýšení počtu ošetření, a tím i k vytváření rezistence. V loňském roce došlo ještě ke zrušení látky indoxacarb ze skupiny oxadiazinů. Tato látka sice nebyla účinná proti krytonoscům, ale byla vysoce účinná proti blýskáčkům. Proti blýskáčkům tak teď zůstává jediné řešení - úč. látka etofenprox (např. Trebon).

Zemědělci jsou vyzýváni k antirezistentní strategii, ke střídání přípravků s různým mechanizmem účinku, v tomto případě to ale skoro ani není možné. Musíme se tedy pečlivě dívat na jednotlivé látky, v čem se liší a jaké mají výhody a i ve skupině pyrethroidů najdeme významné rozdíly které nám pomohou.

Pyrethroidy se dělí na dvě skupiny esterické a etherické. Esterické pyrethroidy obsahují esterickou vazbu a molekulu alkoholu. Patří do ní např. lamda-cyhalothrin, deltamathrin, gamma-cyhalothrin, esfenvalerat atd. prostě všechny účinné látky na trhu s výjimkou účinné látky etofenprox obsažené v přípravku Trebon.

Podoba molekuly esterických pyretroidů (označují se také pyrethroidy II. skupiny) je v podstatě stejná i dávkování těchto látek je stejné, cca 5 g účinné látky/ha. Je tedy mezi nimi i silná křížová rezistence. Naproti tomu Trebon má úplně jinou molekulovou strukturu skládající se jen z uhlíku, kyslíku a vodíku s etherickou vazbou. Dosahuje tak vyšší a dlouhodobější účinnosti, i křížová rezistence s ostatními pyrethroidy je nižší. Jako jediný tak patří do I. skupiny. Dávka účinné látky je také jiná - 57,5 g/ha, což odpovídá registrované dávce 0,2 l/ha Trebonu.

Další výhodou Trebonu je účinnost na blýskáčka i na stonkové krytonosce. Protože v době zásahu proti blýskáčkům se často v porostu vyskytují i krytonosci. A právě druhé ošetření proti krytonoscům nebo blýskáčkům je ideální období pro použití přípravku Trebon v postřikovém sledu.

Také esterické pyrethroidy mají v ochraně řepky své místo. Kvůli vysoké rezistenci je však již nedoporučujeme na ošetření proti blýskáčkům (to je práce pro etherický přípravek Trebon), ale na ošetření proti krytonoscům. V nabídce firmy Certis Belchim najdete přípravek Sumicidin obsahující účinnou látku esfenvalerat. Je to esterický pyrethroid s kontaktním, požerovým a silným repelentním účinkem. Je vysoce odolný proti rozpadu na světle, a tím vykazuje i dlouhodobější působení v porostu. Sumicidin je vhodné použít na sólo ošetření proti krytonoscům v dávce 0,15 l/ha nebo v dávce 0,1 l ha v kombinaci s přípravky s úč. látkou acetamiprid.

V loňském roce se nám v praxi velmi osvědčila varianta prvního ošetření proti krytonoscům přípravkem Sumicidin v kombinaci s přípravkem s účinnou látkou acetamiprid a následně během cca 4–6 dnů aplikace přípravku Sumicidin sólo. V postřikovém sledu se pokračuje 1–2 ošetřeními přípravkem Trebon proti krytonoscům a blýskáčkům.

Graf 1: Vliv insekticidního ošetření na snížení počtu blýskáčků
Graf 1: Vliv insekticidního ošetření na snížení počtu blýskáčků

Související články

Žlabatka kaštanovníková

28. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 95x

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 670x

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 316x

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 324x

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 247x

Další články v kategorii Škůdci

detail