BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 725x

Novým ředitelem společnosti Adama v České republice a na Slovensku se stal Enrique Salmona, kterému bylo současně svěřeno řízení celého regionu střední Evropy. Po působení v Itálii a jižní Americe se tak může věnovat dalšímu zajímavému regionu a s námi se podělil o své zkušenosti během rozhovoru.

Proseeds

Enrique Salmona, ředitel společnosti Adama pro Českou republiku a Slovensko, a zároveň pro region střední Evropy
Enrique Salmona, ředitel společnosti Adama pro Českou republiku a Slovensko, a zároveň pro region střední Evropy

Můžete se, prosím, čtenářům časopisu Agromanuál představit a uvést, kde jste v minulosti působil?

Pocházím z Itálie a moje práce v oboru započala v roce 2000 v italské společnosti Isagro, která patřila k malým firmám působícím na celosvětovém trhu. Její předností bylo vlastnictví několika zajímavých účinných látek. Po spojení společností Isagro a Sipcam Oxon jsem přesídlil do Jižní Ameriky, kde jsem měl na starosti trhy v Brazílii, Argentině a Kolumbii. O významu těchto trhů hovoří rozsah brazilského zemědělství, které svým objemem překonává celou Evropu. Po dvou letech v Jižní Americe jsem se vrátil zpět do Evropy a působil dalších deset let na pozici obchodního, a následně i generálního ředitele společnosti Sumitomo Chemical v Itálii. Dalším místem mé kariéry se stala společnost Adama v Italii, kde jsem pracoval tři roky na pozici generálního ředitele. Do České republiky jsem se přesunul v červenci loňského roku a v říjnu byl jmenován ředitelem české a slovenské Adamy, a také ředitelem klastru centrální Evropy, do kterého patří navíc Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a balkánské státy mimo Řecka.

Jak společnost Adama působí na světových a domácích trzích?

Z pohledu působení je evropský trh díky roztříštěnosti zemí, legislativy a jazyků i různých klimatických zón velmi komplikovaný a tomu se musí přizpůsobit i nabídka produktů. O významu těchto opatření svědčí dosahovaný obrat na globální úrovni, který se ze 500 mil. dolarů v roce 2010 několikanásobně zvýšil na 5,6 mld. dolarů v letošním roce. Společnost zaměstnává přes 10 000 lidí, přičemž více než polovina zaměstnanců je ve výrobě, kde probíhá proces od počáteční syntézy až do konečné formulace přípravků. Hlavní výrobní závod se nachází v Izraeli, který zásobuje trhy v Evropě a okolních zemích. Další výrobní závody jsou v Indii, Číně a Brazílii, ale také v Evropě, například ve Španělsku, Polsku a Itálii. Společnost produkuje mnoho zajímavých molekul a při vývoji se značná pozornost soustředí na správné formulace, které umožní lépe využít potenciál účinné látky při současném snížení potřebného množství. To je i požadavek současné legislativy a tlaku na snižování objemu používaných prostředků chemické ochrany. Při pokusech bylo díky správně zvolené formulaci prokázáno navýšení účinnosti přípravků až o 40 %.

V celosvětovém porovnání disponuje společnost Adama největším množstvím molekul použitelných pro ochranu rostlin. Jejich potenciálu chce využít v nově vyvíjených přípravcích s moderními formulacemi zvyšujících účinnost. Zvyšování účinnosti je důležité z důvodu neustále se navyšující intenzity pěstování, s ohledem na narůstající lidskou populaci a omezování zdrojů. Hlavním směrem působení společnosti zůstává i nadále chemická ochrana, ve které je Adama jedním z hlavních leaderů trhu s přípravky na ochranu rostlin. Současně se ale chce v dalších letech věnovat také biologickým přípravkům a biostimulátorům, po kterých narůstá poptávka.

Působení Adamy v České republice má silný základ díky kvalitnímu týmu lidí, který pokrývá celou oblast aktivit. Z hlediska objemu prodeje se Adama v rámci ČR zařadila na 5. místo. To potvrzuje naše moto „Naslouchat, pochopit, usnadnit“, které pomáhá přinášet zákazníkům požadované řešení, které najde dobré uplatnění na trhu.

Jak jste se seznámil s novou pozicí v České republice a také s nedalekou Prahou?

V minulosti jsem mnohokrát navštívil Prahu jako turista a poznal hlavní turistické destinace. Po nástupu na pozici ředitele jsem začal cestovat i po ostatních místech a snažím se pochopit místní zákazníky. Zaujala mě další zajímavá města, jako např. Brno, Olomouc nebo Třebíč. Překvapilo mě i místní počasí, které je o poznání drsnější než v Itálii, ale i to má své kouzlo. A chutná mi i Vaše skvělé pivo.

V čem vidíte hlavní odlišnosti místního zemědělství v porovnání s ostatními zeměmi, kde jste působil?

České zemědělství je v porovnání s italským mnohem jednoduší. Je to díky omezenému množství pěstovaných plodin, kdy je hlavní pozornost věnována pouze 6-7 hlavním polním plodinám. Místní farmy mají nejen velkou výměru, ale také profesionální vedení včetně zajištění důležitých investic do moderních strojů a technologií.

V Itálii jsou typické především malé farmy s výměrou do 10 ha, které se věnují mnohem více ovocnářství, zelinářství a pěstování vinné révy. Na italském trhu je významně zastoupeno přibližně 60 plodin, jejichž skladba se mění podle charakteru území a podle jednotlivých regionů. Na těchto malých farmách však dochází k intenzivnímu využívání ochrany a výživy rostlin, což pro nás činí italský trh velmi zajímavým. Rozšířenou polní plodinou Itálie je pšenice tvrdá, která je pěstována na 1,1 mil. ha a nachází uplatnění při výrobě těstovin.

Opakem italské intenzity je Brazílie, kde se nachází většinou farmy s výměrou 20 až 100 tis. ha, avšak často s nízkou úrovní obdělávání a investic. Naprosto běžné je v těchto podmínkách ale využívání letecké ochrany. Vedle polních plodin činí významný podíl zdejšího zemědělství také káva a pomeranče. Intenzitě pěstování napomáhá využívání GMO odrůd, usnadňujících zvládnutí obrovských výměr. Tento stav však bohužel přímo ukazuje na to, jak Evropa musí dotovat vlastní produkci, aby mohla být konkurenceschopná v globálním obchodním světě.

Jaké možnosti rozvoje zemědělství v České republice vidíte?

Při pohledu na místní zemědělství vidím velkou profesionalitu hospodařících farmářů a bohaté investice do moderních technologií. Díky těmto přednostem může ČR i SR směle konkurovat okolním zemím vysokou intenzitou pěstování a možnostmi vyplývajícími z velkých obhospodařovaných výměr. Výzvou je především snaha uspět na globálních trzích a zachovat si schopnost produkce potravin i v kontextu ostatního světa, kde dosahují ještě mnohem vyšší produktivity.

Jak se společnosti Adama CZ dařilo v roce 2023?

Tento rok byl díky vnějším vlivům, které se nepříznivě projevili na mezinárodním obchodu, výzvou pro celé zemědělství. Z pohledu společnosti Adama byl rok 2023 úspěšný, a to díky zacílení na silné segmenty trhu jako jsou herbicidyfungicidy, kde máme zajímavé produkty s velkou oblibou u pěstitelů. I přes komplikace, které nastaly v průběhu roku, si tak společnost udržela svoji pozici na českém trhu.

Jak se současná mezinárodní situace v obchodních vztazích odrazila na dostupnosti přípravků a na fungování trhu s nimi?

Oproti situaci v době covidové pandemie došlo ke stabilizaci dodávek a současný stav v přísunu přípravků na český trh není nijak ovlivněn ani probíhajícími válečnými konflikty. Výrobní závod sídlící v Izraeli tak bez problémů dodává zboží do Evropy a plně funkční zůstává i celá logistika.

Jaké jsou u nás rozdíly v dostupnosti přípravků a legislativních omezeních v porovnání s ostatními zeměmi, v nichž jste působil?

Uvnitř Evropské unie dochází při pěstování plodin k silnému omezování chemické ochrany, která významně souvisí s ochranou životního prostředí. Tato situace je výzvou pro všechny chemické společnosti, snažící se dodávat produkty na místní trh. Mnoho účinných látek bylo v Evropě zrušeno, avšak úspěšně se dále používají v ostatních částech světa, odkud se produkce vyváží i do regionů, kde byly zakázány.

Neustálé restrikce a omezení snižují dostupnost účinných látek pro ochranu rostlin. Vidíte nějaké řešení?

Příležitostí pro další směřování ochrany rostlin je využívání moderních trendů, k nimž patří šlechtění, genetická úprava, precizní zemědělství a aplikace biologických přípravků. Přírodní produkty stimulující růst a zvyšující odolnost rostlin proti biotickým i abiotickým činitelům tak mohou napomáhat k dalšímu navýšení produkce. Proto jsme se i my v této oblasti angažovali a v současné době máme v nabídce několik zajímavých přípravků. Také díky nim může být v budoucnu snížena potřeba fungicidních zásahů.

Které oblasti budou podle Vás nejzajímavější pro další rozvoj společnosti Adama na našem trhu?

V současné době máme připraveno zajímavé portfolio nových produktů, které chceme zemědělcům představit již v letošním roce. Díky dostupnosti širokého spektra účinných látek i stimulátorů, které budou dále posouvat úroveň ochrany, hodláme nabídku dále rozšiřovat. Našim mottem je nabízet za dobrou cenu zajímavé produkty, které budou pro pěstitele představovat výhodnou volbu a zároveň i potřebnou jistotu kvalitního účinku.

Jaké novinky můžeme očekávat v následujících letech?

Připravujeme novou formulační technologii pro fungicidy nesoucí název Asorbital® Technology. Touto technologií je již vybaven náš nový fungicid Maganic®, kombinující prothiconazole s difenoconazolem. Uplatnění nalezne v obilninách při ochraně klasu proti fuzáriím, s velmi příznivým efektem na snížení obsahu mykotoxinů v zrnu. Stane se tak zajímavou možností pro ochranu v době, kdy přicházejí restrikce běžně používaných účinných látek pro toto ošetření. Technologie Asorbital® umožní účinné látce rychlejší příjem do rostliny a rovněž dochází k navýšení účinnosti až o 15 % oproti běžné formulaci. To bylo prokázáno i v mnoha testech napříč různými regiony. Na vývoji těchto formulací pracuje v současnosti více než 100 vědců a v příštích letech se připravuje mnoho dalších novinek, které budou na český trh postupně přicházet.

Na letošní rok připravujeme také uvedení dalšího zajímavého fungicidu Maxentis®, obsahujícího azoxystrobin a prothiconazole. Uplatnění nalezne zejména v řepce a obilninách pro ošetření při T2 aplikaci, chránící vrcholové listy proti chorobám.

Další novinkou bude růstový regulátor Stemper® obsahující známou účinnou látku trinexapac, ale s vylepšenou E3 formulací, která umožňuje rychlejší a vyšší množství vstřebané účinné látky do rostliny.

Přineseme rovněž velmi zajímavé kompletní řešení plevelů v kukuřici, a to jako obchodní nabídkou dvou produktů spojenou do balíčku: Musketeer® Plus Nikita® Pack.

A v neposlední řadě zajímavé kompletní řešení plevelů v ozimých obilninách Trozano® Legato® pack, který nalezne uplatnění zejména na těch plochách, kde se již vyskytuje chundelka metlice rezistentní na chlotoluron. Takže novinek bude již letos opravdu hodně a v dalších letech budou přibývat.

Kterým směrem se bude společnost Adama ubírat v budoucnosti?

Další roky budou pro výrobce pesticidů v Evropě výzvou a společnost Adama chce pro tento trh aktivně přinášet řešení i přes neustále se zpřísňující požadavky EU. Pro mnoho ostatních společností je tato situace důvodem k přehodnocení aktivit, ale Adama má jasný cíl dalšího rozvoje právě v takto sofistikovaném prostředí, kde je kladen důraz na inovace a zavádění nových řešení.

Děkuji za rozhovor

Děkuji za rozhovor

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 423x

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1101x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 415x

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 714x

Předpoklad produkce olejnin a zejména sóji v roce 2023

03. 11. 2023 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Management Zobrazeno 1053x

Další články v kategorii Management

detail