BASF
BASF
BASF

AGRA

Plevele

Regulace plevelů v miříkové zelenině

Regulace plevelů v miříkové zelenině

22. 03. 2006 Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Doc. Ing. Josef Soukup, CSc., Mgr. Jaroslava Klamová Plevele Zobrazeno 36382x

Z hlediska zaplevelení je velmi důležité, aby v předplodině byly potlačeny vytrvalé dvouděložné plevele (pcháč oset, mléč rolní, svlačec rolní, čistec bahenní, atd.). K regulaci těchto vytrvalých plevelů lze využít také meziporostního období.

Podzimní ošeření porostů řepky olejky proti plevelům

Podzimní ošeření porostů řepky olejky proti plevelům

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 11729x

Základním předpokladem pro úspěšné pěstování řepky je zvládnutí regulace plevelů v raných růstových fázích. V této fázi má řepka pouze slabou konkurenční schopnost a plevele, pokud mají příznivé podmínky, ji velmi rychle přerůstají, konkurují v příjmu živin a v pozdějších fázích způsobují již neřešitelné problémy. Pro podzimní ošetření je možné vybírat z přípravků určených pro předseťové, preemergentní i postemergentní aplikace.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Podzimní odplevelení ozimých obilnin je základ

Podzimní odplevelení ozimých obilnin je základ

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 10939x

Jedním z nejdůležitějších zásahů při pěstování obilnin je regulace plevelů. Ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě opomenout. Další nutností je regulace zásoby semen plevelů v půdě a opakované opomenutí nebo špatné provedení může přinést velké problémy.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Systémová regulace pcháče

Systémová regulace pcháče

18. 06. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 12538x

Význam pcháče osetu se v zemědělství stále zvyšuje. Důvodů je několik. Na některých pozemcích dochází k tak silnému obrůstání, že spolehlivé zasažení je velmi obtížnou a dlouhodobou záležitostí. Na těchto pozemcích je nutné použít dobou strategii regulace, která zajistí maximální účinek při únosných nákladech. Těchto předpokladů lze nejlépe dosáhnout při regulaci pcháče osetu v obilninách.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Strategie minimalizující rezistenci plevelů k herbicidům

Strategie minimalizující rezistenci plevelů k herbicidům

17. 06. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 10932x

Nejlepší opatření pro minimalizaci vzniku k herbicidům rezistentních plevelů je předejít jejich vzniku. Možné strategie získané z monoha zahraničních zdrojů Vám přináší tento příspěvek.

Nový herbicidní přípravek SULTAN 50 SC

Nový herbicidní přípravek SULTAN 50 SC

25. 05. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 9804x

Společnost Agrovita spol. s r.o. získala 2.2. 2005 registraci pro nový herbicidní přípravek SULTAN 50 SC. Přípravek je určen všem pěstitelům řepky olejky a jeho výhodou je zejména to, že se jedná o herbicid s osvědčenou účinnou látku metazachlor v moderní formulaci z produkce izraelské společnosti Agan Chemical Manufacturers Ltd.

Aplikace herbicidů v kukuřici

Aplikace herbicidů v kukuřici

01. 04. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 17244x

Mezi nejdůležitější opatření v ochraně kukuřice patří včasná regulace plevelů. Než dojde k zapojení řádků, kukuřice velice citlivě reaguje na zaplevelení. Při výběru herbicidu je nutné se řídit převládajícím zaplevelením honu. V praxi se často snažíme provést ošetření proti plevelům pouze jedinou aplikací herbicidů.

Odplevelení jarních obilnin

Odplevelení jarních obilnin

13. 02. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 12023x

Se stoupajícími teplotami a ubývajícím sněhem se rychle blíží i počátek skutečného jara. Již nyní je však nutné přemýšlet jaké ošetření v budoucích porostech jarních obilnin použijete při řešení výskytu plevelů a právě v tomto výběru by Vám měl pomoci Agromanuál. V tomto čísle se zabýváme právě problematikou regulace plevelů v jarních obilninách

Jarní ošetření ozimých obilnin

Jarní ošetření ozimých obilnin

13. 02. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 9534x

Jarní období je poslední vhodnou dobou pro regulaci plevelů v ozimých obilninách. Výběr přípravků pro toto ošetření je velmi široké, ale při jejich výběru je třeba pozorně pročíst návod a přípravky aplikovat pouze v doporučené růstové fázi. Při použití v pozdějších než doporučených fázích je riziko fytotoxicity nebo zpomalení růstu. Plevele v jarním období již aktivně konkurují kulturním rostlinám v příjmu živin a v boji o prostor pro růst.

1 .. 9 10 11 12 13 14
detail