BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Regulace plevelné řepy musí vycházet z komplexních opatření

Regulace plevelné řepy musí vycházet z komplexních opatření

08. 04. 2013 Ing. Roman Hnilička, Ph.D., Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc., Ing. Jaroslav Urban, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 7556x

Zemědělská výroba na našich polích již řadu let není tak rozmanitá, jako tomu bylo před lety. Díky příznivé ceně rostou plochy řepky ozimé a stále více kukuřice se pěstuje pro potřeby bioplynových stanic. V této konkurenci o plochu si stabilně najde místo necelých 60 tisíc hektarů řepy. Pěstování cukrové řepy má v ČR dlouholetou tradici. Bohužel dlouholetou tradici (cca 25 let) má také výskyt plevelné řepy na našich polích.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2013

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2013

18. 03. 2013 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7235x

Výskyty chorob bází stébel, zejména na ozimé pšenici a ozimém ječmeni, zjišťujeme na konci odnožování, kdy se na listových pochvách objevují nespecifické nahnědlé skvrny. V převážné míře se může jednat o poškození způsobené růžovou sněžnou plísňovitostí (plísní sněžnou; Monographella nivalis), houbami rodu Fusarium spp., Rhizoctonia sp., Cochliobolus sp. a místy i o pravý stéblolam (Oculimacula yallundae).

Limagrain
Energen

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

U porostů, které jsou poškozené mrazem musíme brát v úvahu několik faktorů. Růstová fáze vývoje porostu, kdy u malých rostlin musíme zjistit celkovou mortalitu a tím pádem i smysl regenerace. Ve finálních fázích, např. kvetení řepky brát v úvahu hustotu porostu, počet zbylých šešulí a schopnost odrůdy kompenzovat HTS.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2013

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2013

18. 03. 2013 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 10822x

V systému integrované produkce ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a pěstitelských postupů.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Jarní ošetření ozimých obilnin proti plevelům

Jarní ošetření ozimých obilnin proti plevelům

28. 02. 2013 Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 8871x

Při výběru herbicidu pro časné jarní ošetření je třeba zohlednit příjem a translokaci herbicidu rostlinou při nízkých teplotách, které často na přelomu března a dubna nepřesahují 5–8 °C a časté jsou také noční mrazíky.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2013

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2013

25. 02. 2013 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7662x

Rostliny ozimé řepky v závislosti na odrůdě, růstovém a vývojovém stavu a stupni otužení snášejí mrazy -15 až -20 °C, pod sněhovou pokrývkou i větší. Listová plocha sice odumírá již při nižších teplotách (-7 až -15 °C), ale kořenový systém dobře vyvinutých rostlin, krycí listy a vegetační vrchol snesou i teploty vzduchu nižší.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2013

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2013

25. 02. 2013 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 9523x

Kadeřavost listů broskvoně(Taphrina deformans)je asi hospodářsky nejvýznamější chorobou broskvoní. Při vlhčím a chladnějším průběhu jara v rizikových lokalitách (zvláště ve vyšších polohách) nelze vyloučit poškození plodů švestek puchrovitostí švestek (Taphrina pruni).Při odpočtech přezimujících stadií škůdců (únor, březen) zjišťujeme, že se jejich výskyty liší podle lokality a intenzity pěstování daného sadu.

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2012

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2012

08. 02. 2013 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín, o.s. Choroby Zobrazeno 20096x

Výskyt chorob a škůdců je ovlivňován především průběhem počasí. Významný vliv mají také charakter lokality a porostu, vnímavost či atraktivnost hostitele nebo jeho částí a přítomnost zdrojů šíření. Vzhledem ke změnám ohrožení porostů musí pěstitel průběžně sledovat vhodnost podmínek pro šíření škodlivých organizmů, vyhodnocovat aktuální stav ohrožení porostů a sledovat skutečný výskyt chorob a škůdců ve výsadbách.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor 2013

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor 2013

29. 01. 2013 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 16428x

Předjaří a časné jaro je nevhodnější období na prohlídku a případné ošetření ovocných (i okrasných) výsadeb proti přezimujícím škůdcům. Většina škůdců přezimuje ve výsadbách v různých vývojových stádiích přímo na stromech, většinou na kůře a ve štěrbinách kůry plodonosného dřeva, v úžlabinách pupenů, v paždí větví, apod.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor 2013

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor 2013

04. 01. 2013 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7930x

Schopnost obilnin odolávat nepříznivým podmínkám zimy je umožněna schopností rostlin přizpůsobit se projevům klimatu a denním povětrnostním podmínkám. Vnější faktory zimy jsou nezbytnou podmínkou k vyvolání pochodů přizpůsobení rostlin. Je-li však intenzita vnějších faktorů příliš silná nebo když působí příliš dlouho, dochází k poškození a úhynu rostlin.

Sledování hmyzích škůdců polních plodin a jejich prahy škodlivosti

Sledování hmyzích škůdců polních plodin a jejich prahy škodlivosti

03. 01. 2013 Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Škůdci Zobrazeno 15010x

Hodnocení výskytu hmyzích škůdců v polních plodinách a posuzování jejich početnosti je velmi důležité pro seriózní rozhodování pro použití chemických přípravků k ochraně pěstované plodiny.

Nejkvalitnější české řepky znají své vítěze

Nejkvalitnější české řepky znají své vítěze

26. 11. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 6299x

V České republice byl odstartován tříletý projekt na podporu řepkového oleje „Řepkový olej – olej nad zlato“, který se zaměří na vysvětlování výhod řepkového oleje pro potravinářské účely spotřebitelům.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2012

15. 09. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 8646x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a všech vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2012

24. 08. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 17987x

U jádrovin můžeme moniliniovou hnilobu a řadu dalších skládkových chorob omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní přípravkem Flint Plus nebo pozdní ošetření proti strupovitosti některým z registrovaných přípravků s kratší ochrannou lhůtou. Termín ošetření se řídí podle délky ochranné lhůty použitého fungicidu. Zdravotní stav plodů a skladovatelnost zlepšuje přidání listových vápenatých hnojiv.

Adjuvanty

Adjuvanty

20. 08. 2012 Ing. Jaromír Janků, Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 12780x

Adjuvanty jsou látky, které se používají nejenom v zemědělství, ale i v jiných odvětvích např. průmyslu. Jedná se o sloučeniny, které jsou součástí formulace herbicidu nebo se k nim přidávají do postřikové jíchy jako tank-mix.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2012

15. 08. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7078x

Vhledem k jejímu časnému setí je řepka vystavena konkurenci plevelů již při vzcházení a dlouhá doba růstu a „redukce“ olistění rostlin přes zimní období, poskytují prostor a čas pro rozvoj plevelů i v zimním období. Jedná se hlavně o vzrůstné plevele, tj. heřmánkovec přímořský, svízel přítulu, pýr plazivý a v podzimním období také výdrol obilnin.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2012

15. 08. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 11725x

Při deštivém období se zvyšuje riziko poškození dozrávajících plodů moniliovou hnilobou (Monilinia laxa) nejen na peckovinách, ale v některých oblastech se může na citlivých odrůdách projevovat škodlivost Monilinia fructigena ve větší míře i na jádrovinách.

Zásady regulace plevelů v ozimé řepce

Zásady regulace plevelů v ozimé řepce

10. 08. 2012 Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 12564x

Sortiment herbicidů registrovaných do řepky je poměrně úzký, přičemž nově zaváděné herbicidy jsou obvykle pouze směsí již používaných účinných látek, případně se jedná o generické přípravky, eventuelně o přípravky, které obsahují účinné látky, které u nás dosud registrovány nebyly, nicméně celosvětově se již dlouhou dobu používají.

Choroby čiroku

Choroby čiroku

06. 08. 2012 RNDr. Aleš Kuthan, CSc.; VP AGRO, spol. s r. o. Choroby Zobrazeno 9055x

Na našich polích se v posledních letech stále častěji setkáváme s dosud, pro mnohé zemědělce, novou plodinou - čirokem. Kromě pěstování na zrno do krmných směsí pro ptactvo, se na větších výměrách pěstuje jako energetická plodina, zejména do bioplynových stanic.

Výskyt chorôb a škodcov repky ozimnej v sezóne 2011/2012 a možnosti ochrany

Výskyt chorôb a škodcov repky ozimnej v sezóne 2011/2012 a možnosti ochrany

30. 07. 2012 Ing. Peter Bokor, PhD., Ján Tancik, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Ochrana obecně Zobrazeno 9787x

Ozimná repka v tomto roku odkvitla pomerne rýchlo, kvitnutie trvalo 3–4 týždne, čo je oproti minulým rokom o 1–2 týždne kratšie. V čase písania tohto príspevku (polovica mája) sú už väčšinou porasty repky ozimnej odkvitnuté, v rastovej fáze dozrievania. Zdravotný stav porastov je v tomto období dobrý, bez výraznejšieho výskytu chorôb.

Ridomil Gold MZ Pepite a jeho problémy ve škrobárenském průmyslu

Ridomil Gold MZ Pepite a jeho problémy ve škrobárenském průmyslu

26. 07. 2012 Ing. Martin Štrba; Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 5722x

Za účelem objasnění problematiky redukce počtu použitelných přípravků při pěstování škrobárenských brambor jsme navštívili Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě a oslovili Ing. Ervína Hausvatera, CSc., aby nám objasnil změny v použití přípravků v škrobárenských bramborách.

Podzimní regulace plevelů v řepce

Podzimní regulace plevelů v řepce

26. 07. 2012 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o. Šumperk Plevele Zobrazeno 10581x

Vzhledem k rozšiřování ploch ozimých plodin dochází k nárůstu podílu ozimů v osevních postupech. Tento trend pochopitelně zvětšuje prostor pro rozšiřování ozimých nebo přezimujících plevelů. Jde nejen o „nejzávažnější“ plevele v řepce, jako jsou svízel přítula, heřmánkovité plevele a pcháč oset, ale i mnohé další, včetně tzv. plevelů spodního patra, jako jsou hluchavky, violky, rozrazily, brukvovité plevele a mnohé další.

Najvýznamnejšie choroby slnečnice ročnej a možnosti ochrany

Najvýznamnejšie choroby slnečnice ročnej a možnosti ochrany

25. 07. 2012 Ing. Peter Bokor, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Choroby Zobrazeno 11841x

Poľnohospodári, ktorí sa v minulom roku rozhodli pre pestovanie slnečnice mohli byť spokojní. Porasty slnečnice ročnej boli počas celej vegetačnej doby v dobrom kondičnom stave. V porovnaní s predchádzajúcim rokom bolo predpokladané zvýšenie úrod o 69 tisíc ton, čo predstavuje nárast o 45,9 %. Rovnako aj predpokladané tržby za úrodu slnečnice sa ukazujú byť tiež dobré.

Škůdce kukuřičných polí - zavíječ kukuřičný

Škůdce kukuřičných polí - zavíječ kukuřičný

23. 07. 2012 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 13481x

Zavíječ kukuřičný se v kukuřičných polích stal již zcela běžně se vyskytujícím hmyzím škůdcem, se kterým je nutno počítat v každé pěstitelské sezoně. Způsobuje velmi významné hospodářské škody, které se odrážejí jak na kvantitě, tak i kvalitě sklizeného produktu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2012

03. 07. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 15603x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že jste plně nepokryli primární infekci) v ošetření proti strupovitosti (Venturia inaequalis) a padlí jabloňovému (Podosphaera leucotricha). Na meruňkách sledujte výskyt choroby hnědnutí listů meruňky (Gnomonia erythrostoma). Na broskvoních a nektarinkách se v teplých letech škodlivě projevuje padlí broskvoně (Podosphaera pannosa), nejen na listech, ale hlavně světlými skvrnami na osluněné straně plodů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2012

02. 07. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6960x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophtora infestans) a někde i hnědé skvrnitosti listů (Alternaria porri f. sp. solani) ve všech porostech. U sadbových porostů brambor sledujte nálety vektorů viróz (mšic) a porosty včas ošetřete přípravky.

1 .. 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76
detail