BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen 2015

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen 2015

06. 08. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5940x

Tak jako v předcházejícím období je potřeba sledovat ze škůdců výskyty mšic, třásněnek, svilušek, housenek motýlů a rovněž i různých ploštic. Pozor na šíření houbových chorob na rajčatech, cibuli, okurkách, jádrovinách, révě vinné a dalších citlivých plodinách. Při ošetření je vhodné u speciálních kultur přidat k pesticidu i listové hnojivo, aby se vyrovnaly případné výkyvy v příjmu živin kořeny.

Houbové choroby ječmene a praktická ochrana proti nim

Houbové choroby ječmene a praktická ochrana proti nim

12. 06. 2015 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž, Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. Choroby Zobrazeno 5405x

V současné době je možné provádět fungicidní ochranu ječmene s využitím celé škály skupin účinných látek, které byly postupně k tomuto cíli registrovány. Je však třeba respektovat řadu zásad a pravidel, kterými se snažíme zabránit vývoji méně citlivých populací patogenů, snížení účinku v důsledku špatného načasování zákroku nebo chybným použitím účinné látky v nevhodném termínu.

Limagrain
Energen

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

U porostů, které jsou poškozené mrazem musíme brát v úvahu několik faktorů. Růstová fáze vývoje porostu, kdy u malých rostlin musíme zjistit celkovou mortalitu a tím pádem i smysl regenerace. Ve finálních fázích, např. kvetení řepky brát v úvahu hustotu porostu, počet zbylých šešulí a schopnost odrůdy kompenzovat HTS.

Mšice na obilninách

Mšice na obilninách

05. 06. 2015 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 7484x

Tento hmyz je drobnější, většinou 1–3 mm velký. Na rostlinách však většinou vytváří kolonie. Tělo je jemné, měkké, různě zbarvené, na zadečku je obvykle jeden pár různě velkých trubičkovitých útvarů - sifunkuli. Křídla jsou blanitá, průsvitná, zadní pár je menší. Většina dospělců je bezkřídlá, okřídlení bývají např. jedinci vyhledávající nové živné rostliny.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Fontelis - nový přípravek ve fungicidní ochraně sadů pro kvalitnější produkci

Fontelis - nový přípravek ve fungicidní ochraně sadů pro kvalitnější produkci

04. 06. 2015 Ing. Gerhard Herda, Ph.D.; DuPont CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 3983x

Antirezistentní management je aktuální téma i v ochraně Vašich sadů. Opomíjeným střídáním účinných látek z odlišných skupin dochází k rychlé selekci kmenů odolných ke konkrétním skupinám fungicidů a v konečném důsledku ke snížení efektivity fungicidního zásahu a dalším, neplánovaným nákladům v ochraně.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2015

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2015

14. 05. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7002x

Hospodářsky významnější poškození ozimé pšenice mohou působit: kyjatka osenní, mšice střemchová, kyjatka travní a postupně se šířící z jihovýchodu mšice zhoubná. Hlavní škody vznikají ve fázi nalévání obilek, přitom má největší hospodářský význam kyjatka osenní,která z 90 % saje přímo na klasech.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2015

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2015

14. 05. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 10090x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období zejména škodí padlí jabloně (Podosphaera leucotricha) a strupovitost jabloně a hrušně (Venturia inaequalisV. pyrina). Ze škůdců mohou při přemnožení působit škody obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; svilušky a různé druhy mšic.

Odrůdy ozimé řepky nabízené na českém trhu v roce 2015

Odrůdy ozimé řepky nabízené na českém trhu v roce 2015

12. 05. 2015 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 6501x

Kompletní přehled nabídky odrůd ozimé řepky v roce 2015, zahrnující nabídku všech hlavních společností dodávajících odrůdy na český trh. Přehled doplňuje informace z časopisu Agromanuál 5/2015. Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a redakce nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben 2015

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben 2015

10. 04. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 9334x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben 2015

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben 2015

09. 04. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6052x

Výskyt „chorob bází stébel“ zejména na ozimé pšenici a ozimém ječmeni zjišťujeme na konci odnožování, kdy se na listových pochvách objevují nespecifické nahnědlé skvrny. V převážné míře se může jednat o poškození způsobené růžovou sněžnou plísňovitostí (plísní sněžnou; Monographella nivalis), houbami rodu Fusarium spp., Rhizoctonia sp., Cochliobolus sp. a místy i o stéblolam pšenice (Oculimacula yallundae).

Výskyt chorob pat stébel na obilninách

Výskyt chorob pat stébel na obilninách

01. 04. 2015 Ing. Marie Šindelková, Ing. Karel Říha; Brno Choroby Zobrazeno 6715x

Pěstitelé si dávno zvykli, že porosty ječmene ozimého jsou svojí žlutou barvou již na podzim výrazně odlišeny od porostů pšenice ozimé. Je to považováno za „druhový znak“ obilniny. Nicméně v několika posledních letech se i na pšenici ozimé objevují (čím dál tím rozsáhlejší) ohniska nebo pruhy s hnědavou nebo až výrazně žlutou barvou. Jednotliví pokusníci, včetně organizací (např. ČZU Praha), se pokoušejí o nápravu tohoto stavu.

Ochrana vzcházejících porostů máků před hmyzími škůdci

Ochrana vzcházejících porostů máků před hmyzími škůdci

31. 03. 2015 Ing. Pavel Kolařík, doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 4762x

Mák setý se řadí k plodinám, které v České republice svojí pěstební plochou zaujímají významné procento obhospodařované zemědělské půdy. Díky jeho rozšíření je kladen vysoký důraz na pěstitelskou technologii, která se snaží minimalizovat negativní dopady v průběhu celé vegetace tj. od přípravy půdy, přes založení porostu, volby vhodné ochrany před škodlivými organizmy až po minimalizaci sklizňových ztrát.

Herbicidní ochrana ječmene jarního v minulosti a dnes

Herbicidní ochrana ječmene jarního v minulosti a dnes

13. 03. 2015 Ing. Václava Spáčilová, Ph.D.; Agrotest fyto, Kroměříž Plevele Zobrazeno 5997x

Jedním z rozhodujících škodlivých faktorů (ve smyslu ztrát na výnosu a kvalitě) je přítomnost plevelných společenstev v porostech obilnin. Pokles výnosů, způsobený přítomností plevelů, může v případě absence ochranných opatření dosáhnout až 100 % v závislosti na konkurenční schopnosti jednotlivých druhů obilnin.

Herbicidní ošetření ozimých obilnin na jaře

Herbicidní ošetření ozimých obilnin na jaře

03. 03. 2015 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 7053x

V posledních letech význam jarního ošetření ozimých obilnin proti plevelům mírně poklesl. Těžiště regulace plevelů je soustředěno do podzimního období, kdy zejména v posledních třech letech byly ideální podmínky pro účinnost půdních herbicidů. Jarní ošetření však má stále své nezastupitelné uplatnění především v aridnějších oblastech, či při opožděném setí pšenice.

Aktuální přehled pěstování a ochrany polních plodin - březen 2015

Aktuální přehled pěstování a ochrany polních plodin - březen 2015

25. 02. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 8206x

Stejně jako ozimé obilniny i porosty řepky využily teplého listopadu a prosince k nepřetržitému růstu. Přesto na plochách z pozdních výsevů zůstaly mnohé porosty slabé, tj. s méně vyvinutými rostlinami (4–8 listů, 4–8 mm tloušťka kořenového krčku). O osudu těchto rizikových porostů rozhoduje průběh zimního a zejména časně jarního období. V předjarním období je vhodné zjistit, jak porosty ozimé řepky přezimovaly.

Aktuální přehled ochrany sadů a zahrad - březen 2015

Aktuální přehled ochrany sadů a zahrad - březen 2015

25. 02. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 11938x

Kadeřavost broskvoně (Taphrina deformans) je asi hospodářsky nejvýznamější chorobou zejména u broskvoní, méně často napadá i mandloně či broskvomandloně. Při vlhčím a chladnějším průběhu jara v rizikových lokalitách (zvláště ve vyšších polohách) nelze vyloučit poškození plodů švestek puchrovitostí švestek (Taphrina pruni). U meruněk je třeba dát pozor na moniliniovou spálu, a také na ochranu květů před mrazem.

Možnosti jarní herbicidní ochrany řepky a hořčice

Možnosti jarní herbicidní ochrany řepky a hořčice

04. 02. 2015 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o. Šumperk Plevele Zobrazeno 7622x

Pěstování ozimé řepky je pro pěstitele lukrativní záležitostí a je to zároveň jedna z plodin, které byly v předchozích letech bez problémů a poměrně rychle obchodovatelná. Vzhledem k rozšiřování ploch ozimých plodin obecně a zužování osevních postupů, dá-li se ještě v některých případech o osevních postupech hovořit, dochází také k nárůstu přezimujících plevelů.

Aktuální přehled pěstování a ochrany rostlin - únor 2015

Aktuální přehled pěstování a ochrany rostlin - únor 2015

23. 01. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 9844x

Předjaří a časné jaro je nevhodnější období na prohlídku a případné ošetření ovocných (i okrasných) výsadeb proti přezimujícím škůdcům. Většina škůdců přezimuje ve výsadbách v různých vývojových stadiích přímo na stromech, většinou na kůře a ve štěrbinách kůry plodonosného dřeva, v úžlabinách pupenů, v paždí větví, apod.

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2014

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2014

22. 01. 2015 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín, o. s. Brno Ochrana obecně Zobrazeno 7545x

Výskyt chorob a škůdců je ovlivňován především průběhem počasí. Významný vliv mají také charakter lokality a porostu, vnímavost nebo atraktivnost hostitele a přítomnost zdrojů šíření. Počasí má každoročně specifický průběh, čímž se významně mění vhodnost podmínek pro šíření a v návaznosti i výskyt škodlivých organizmů.

Ramuláriová skvrnitost ječmene

Ramuláriová skvrnitost ječmene

24. 11. 2014 Doc. Ing. Dr. Jaroslav Benada, CSc.; Kroměříž Choroby Zobrazeno 6940x

Choroba se ve větší míře objevila v posledních dvaceti letech. V sousedním Německu se více vyskytuje v jižních spolkových zemích než v severních, ale např. ve Velké Británii se vyskytuje i v severních částech země. V důsledku zhnědnutí čepelí je snížen výkon asimilace a zhoršuje se kvalita zrna. Původcem choroby je houba Ramularia collo-cygni.

Časné napadení ozimých obilnin houbovými chorobami

Časné napadení ozimých obilnin houbovými chorobami

24. 11. 2014 Mgr. Jana Palicová, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš, DrSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 12264x

Základem ochrany obilnin proti houbovým chorobám je především jejich včasné rozpoznání. Někteří původci napadají porost ozimých obilnin již v raných vývojových stadiích a často je třeba ošetření již v podzimním nebo v časně jarním období, zejména při dlouhém teplém podzimu s normálním či nadnormálním množstvím srážek.

Zahrada před zimou

Zahrada před zimou

19. 11. 2014 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7974x

Za mírného a teplého počasí na podzimu roste trávník ještě v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat jej nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději 5 cm vysoký a více, aby byly lépe chráněny kořeny před rozmary zimy. Posečenou trávu sbíráme do koše, případně ji shrabujeme spolu se spadaným listím. Posečený trávník bez listí je méně napadán chorobami, po nichž na jaře zůstávají holá místa.

Mrvka myší ocásek - nový plevel na orné půdě

Mrvka myší ocásek - nový plevel na orné půdě

08. 11. 2014 Ing. Kateřina Hamouzová, Ph.D., Ing. Josef Holec, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 9100x

V posledních letech se na orné půdě především ve středních Čechách můžeme stále častěji setkat s poněkud netypickým druhem plevelné trávy - mrvkou myším ocáskem. Rostliny mrvky jsou nápadné především svou odolností herbicidům, kdy i po řádně provedené aplikaci, která vede k regulaci téměř všech plevelů, je mrvka schopna přežívat bez většího poškození.

Virové choroby obilnin a možnosti jejich regulace

Virové choroby obilnin a možnosti jejich regulace

10. 10. 2014 Ing. Jana Chrpová, CSc., Ing. Jan Ripl, Ing. Jiban Kumar, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 5796x

Virové choroby obilnin představují na území ČR trvalé ohrožení, které znamená pro pěstitele ozimých obilnin nutnost v postižených oblastech zavést cílená rostlinolékařská opatření, aby zabránili vzniku ekonomických škod. Podle průběhu ročníku může být při vynechání ochrany závažné napadení porostů pouze lokální v místech pravidelné škodlivosti (lokality v nížinných polohách) nebo se může vyskytnout v polohách 450 až 500 m n.

Stav porostů řepky ozimé v polovině září 2014

Stav porostů řepky ozimé v polovině září 2014

26. 09. 2014 Ing. Milena Bernardová , Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek, Ing. Jan Bílovský a pozorovatelé MSD Škůdci Zobrazeno 6430x

V polovině září byl v rámci služby MSD (Monitoring - signalizace - doporučení) vyhodnocen stav porostů řepky ozimé v celé České republice - celkem se jednalo o 160 porostů na území 49 okresů.
Vývojová fáze sledovaných porostů řepky byla ve fázích prvního až šestého pravého listu (11–16 BBCH), většina sledovaných porostů měla tři až čtyři pravé listy.

Aktuální doporučení pro pole, sady a zahrady - září, říjen a listopad 2014

Aktuální doporučení pro pole, sady a zahrady - září, říjen a listopad 2014

15. 09. 2014 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 9206x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

1 .. 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 .. 76
detail