BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Efilor - nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

Efilor® - nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 3015x

Společnost BASF v současné době nabízí dva špičkové fungicidy určené pro jarní ochranu řepky ozimé, jejichž vynikající účinnost je založena na účinné látce boscalid. Jedná se o fungicidy Efilor®, kde je účinná látka boscalid v kombinaci s účinnou látkou metconazole a Pictor® kde je boscalid v kombinaci s účinnou látkou dimoxystrobin. Účinná látka boscalid patří do inovativní skupiny tzv.

Tocata Super - houby patří do lesa, ne na pole

Tocata® Super - houby patří do lesa, ne na pole

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2456x

Každý z pěstitelů se setkává s výskytem houbových chorob. Jsou ročníky, kdy je tlak silný, hlavně při optimálních podmínkách pro rozvoj, jako jsou teplo, vlhko a časté srážky, ale na druhé straně jsou ročníky, kdy je tlak menší až téměř žádný. Dovedete si představit, že by se na vašem poli nevyskytovaly žádné houbové choroby? Pokud ano, pro vás představujeme fungicidní novinku sezóny 2017 - Tocata® Super.

Proseeds
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2017

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2017

15. 03. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 17676x

Výskyty chorob bází stébel, zejména na ozimé pšenici a ozimém ječmeni, zjišťujeme na konci odnožování, kdy se na listových pochvách objevují nespecifické nahnědlé skvrny. V převážné míře se může jednat o poškození způsobené sněžnou plísňovitostí obilnin (plísní sněžnou Monographella nivalis), houbami rodu Fusarium spp., Rhizoctonia sp., Cochliobolus sp. a místy i o stéblolam pšenice (Oculimacula yallundae).

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Boxer - nová žlutosemenná odrůda hrachu

Boxer - nová žlutosemenná odrůda hrachu

10. 03. 2017 Ing. Václav Blažek, CSc.; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2470x

Kombinací vysokého výnosu semene, vysoké odolnosti vůči poléhání za vegetace i před sklizní a vysokým obsahem dusíkatých látek je charakterizována nová žlutosemenná odrůda hrachu setého Boxer. Byla zaregistrována v roce 2015 na základě úspěšného absolvování registračních zkoušek ÚKZÚZ v letech 2012–14. Boxer je právně chráněnou odrůdou, držitelem šlechtitelských práv je Limagrain Europe S.A.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Sonido - vygumujte škůdce z kukuřice

Sonido - vygumujte škůdce z kukuřice

09. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 3239x

Až se jaro zeptá, co jsi dělal v zimě, odpověď může být jednoduchá. Hledal jsem optimální řešení proti škůdcům vzcházející kukuřice a našel jsem Sonido. Tím jsem učinil první a nezbytný krok pro ochranu své budoucí úrody.

Význam celistvosti rostlin z praktického hlediska

Význam celistvosti rostlin z praktického hlediska

01. 03. 2017 Ing. Ladislav Bláha, CSc., Ing. Jiří Hermuth, Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i., Praha-Ruzyně Ochrana obecně Zobrazeno 3412x

Většina problémů v pěstování rostlin souvisí s tím, čemu říkáme celistvost rostlin. Jedná se o vzájemnou závislost růstu a vývoje jednotlivých orgánů v rámci jedné rostliny, jak z hlediska morfologického a anatomického, tak i z hlediska metabolických funkcí.

Slunečnice. Plodina na ústupu nebo chytrá volba?

Slunečnice. Plodina na ústupu nebo chytrá volba?

26. 02. 2017 Ing. Milena Mařáková; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 2793x

Podle ČSÚ byla slunečnice u nás sklizena, podobně jako v roce 2015, z plochy 15 648 ha. Posílil osev především v jihomoravském kraji na úkor osevu v Čechách. Její obliba, bohužel, úzce souvisí pouze s konkrétní zkušeností posledního agronomického ročníku. Je však třeba zmínit, že ekonomika pěstování této plodiny s výnosem na úrovni 3 t, je v dlouhodobém průměru srovnatelná s kukuřicí na zrno.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2017

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2017

20. 02. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7521x

Nejčastější onemocnění broskvoní, nektarinek, ale i broskvomandloní a mandloní, které se pravidelně objevuje v jarním období je kadeřavost broskvoní. O jeho intenzitě rozhoduje především průběh počasí od vyrašení do počátku květu.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2017

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2017

17. 02. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4605x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

Ataman a Biathlon 4D - zjednodušte si práci

Ataman® a Biathlon® 4D - zjednodušte si práci

15. 02. 2017 Ing. Libor Svatoň; BASF Plevele Zobrazeno 3488x

Před několika lety zavedla firma BASF nové herbicidy pro jarní ošetření obilnin. Přípravky Ataman® a Biathlon® 4D si od té doby získaly početnou skupinu příznivců. Důvodem pro rostoucí oblibu obou přípravků je kromě spolehlivé účinnosti, široké registraci, velmi dobré mísitelnosti s ostatními přípravky, velmi jednoduché použití a především minimální aplikační omezení.

Počasí a odrůdové pokusy se sójou v ročníku 2015/16

Počasí a odrůdové pokusy se sójou v ročníku 2015/16

15. 02. 2017 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol Osivo a sadba Zobrazeno 2841x

Silně proschlá půda v důsledku mimořádně teplých a suchých letních měsíců (červenec a srpen) roku 2015 často velmi komplikovala zakládání porostů ozimé řepky.

Biopesticidy u nás a ve světě

Biopesticidy u nás a ve světě

15. 02. 2017 RNDr. Aleš Kuthan, CSc.; Trubská Ochrana obecně Zobrazeno 7276x

Snahou všech vyspělých společenství současného světa je snižování zátěže životního prostředí cizorodými látkami. Při výrobě potravin je dáván vysoký důraz na to, aby neobsahovaly žádná rezidua. Na druhé straně je třeba zajistit jejich dostatek pro neustále rostoucí potřebu při omezených plochách zemědělské půdy. Optimální řešení tohoto zdánlivého protikladu má za cíl integrovaná ochrana rostlin.

Přípravky na ochranu rostlin

Přípravky na ochranu rostlin

13. 02. 2017 Ing. Martin Prokop, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Ochrana obecně Zobrazeno 17241x

Přípravky na ochranu rostlin jsou neodmyslitelně spjaty s hospodařením na zemědělské půdě. Používají se k ochraně rostlin proti škodlivým činitelům v případech, kdy všechna ostatní opatření selžou nebo vykazují nedostatečnou účinnost. Obsah tohoto článku se zaměřuje na popis základních charakteristik a termínů, které bychom měli znát a které s přípravky úzce souvisí.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2015/16

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2015/16

10. 02. 2017 Ing. Pavel Kraus, Ph.D; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 4353x

Průběh počasí má zásadní vliv na výskyt škodlivých organizmů a intenzitu poškození napadených plodin v průběhu celého vegetačního období. Téměř každý ročník je z tohoto pohledu něčím výjimečný. Uplynulý vegetační rok 2015/16 byl charakteristický výrazným nedostatkem vláhy v průběhu zakládání porostů ozimů, velmi teplou zimou a periodou vysokých teplot a intenzivních srážek v závěru vegetace.

Výsevky ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosům jarního ječmene

Výsevky ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosům jarního ječmene

10. 02. 2017 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2743x

Kvalita osiva ovlivňuje polní vzcházivost, úplnost a vyrovnanost porostu. U jarního ječmene a dalších obilnin je důležité docílení optimální hustoty, porosty by neměly být příliš řídké ani přehoustlé. Nižší počet rostlin jsou obilniny schopné kompenzovat vyšším odnožením, ale jen do určité míry. Pro kvalitní založení porostu hraje důležitou roli i výše výsevku, jak se potvrdilo v pokusech.

Sezona 2015/16 na Moravě a ve Slezsku ve vztahu k pěstování obilnin

Sezona 2015/16 na Moravě a ve Slezsku ve vztahu k pěstování obilnin

08. 02. 2017 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol Ochrana obecně Zobrazeno 2106x

Situace vegetační sezony 2015/16 byla významně ovlivněna suchým a teplotně nadnormálním průběhem posledních třech měsíců roku 2015. Až s počátkem zimy se doplnil srážkový deficit, který se udržoval po hlavní vegetační období. Znovu se potvrdilo a to již po několika letech opakovaně, že optimální termín setí ozimů se nachází na počátku října, ale výborných konečných výsledků pěstování bylo dosaženo i u pozdních listopadových výsevů.

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2016

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2016

03. 02. 2017 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín Brno Ochrana obecně Zobrazeno 11296x

Výskyt chorob a škůdců je ovlivňován především počasím. V důsledku proměnlivosti počasí se každoročně mění výskyt škodlivých organizmů i potřeba ochranných opatření. Výskyt ovlivňují také charakter lokality a porostu, vnímavost nebo atraktivnost hostitele (druh, odrůda, fyziologický stav rostliny nebo její vnímavé části) a přítomnost počátečních zdrojů infekce nebo šíření.

Pěstování a využití čiroků

Pěstování a využití čiroků

02. 02. 2017 Ing. Marek Podrábský, SEED SERVICE s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 9078x

Přestože se čiroky na polích v ČR pěstují již více let, stále se jedná o perspektivní, leč u nás málo probádanou plodinu, nebo spíše plodiny. Množné číslo lze uvést proto, že se typy čiroků mohou dost lišit ve využití i agrotechnice.

Nabídka odrůd cukrové řepy pro rok 2017

Nabídka odrůd cukrové řepy pro rok 2017

28. 01. 2017 Nabídka odrůd cukrové řepy pro rok 2017 Osivo a sadba Zobrazeno 3583x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých odrůd do doby uzávěrky vydání a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Nabídka odrůd čiroku pro rok 2017

Nabídka odrůd čiroku pro rok 2017

28. 01. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 4204x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých hybridů a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Nabídka odrůd jarních obilnin na rok 2017

Nabídka odrůd jarních obilnin na rok 2017

28. 01. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 4138x

Sestaveno podle údajů poskytnutých zástupci jednotlivých odrůd na českém trhu. Redakce nenese žádnou zodpovědnost za údaje uvedené v tomto přehledu.

Nabídka odrůd luskovin pro rok 2017

Nabídka odrůd luskovin pro rok 2017

28. 01. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 3477x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých odrůd a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Nabídka hybridů slunečnice pro rok 2017

Nabídka hybridů slunečnice pro rok 2017

28. 01. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 7547x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých hybridů a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Pěstitelský ročník 2015/16 na Moravě a Vysočině v Čechách

Pěstitelský ročník 2015/16 na Moravě a Vysočině v Čechách

25. 01. 2017 Ing. Antonín Šandera; Rudka Ochrana obecně Zobrazeno 3029x

Některé charakteristické rysy uplynulého ročníku: Regionální rozdíly v množství a rozložení srážek v průběhu vegetace.Poléhání porostů ozimé pšenice, jejich napadení fuzariózami a vysoké výnosy zrna. Výrazný propad kvalitativních ukazatelů zrna u ozimé pšenice. Opakování problémů s ochranou porostů řepky proti podzimním škůdcům a krytonoscům (především řepkovému) na jaře.

Představujeme novinky kukuřice pro rok 2017

Představujeme novinky kukuřice pro rok 2017

22. 01. 2017 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; Syngenta Czech s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2837x

Jak už se stalo zvykem i pro novou sezonu jsme ve společnosti Syngenta připravili komplexní portfolio osiv kukuřic. Praxí prozkoušené hybridy jsme doplnili o několik novinek. Tyto nové hybridy vhodně doplňují stávající portfolio a posouvají výnosové potenciály našich hybridů zase o kus výše.

1 .. 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 .. 75
detail